Ipoh heeft alles: koloniaal erfgoed, kleurrijke street art, de lekkerste lekkernijen, bijzondere tempels en bovenal een hele relaxte sfeer. Het is typisch zo’n plek waar je langer wilt blijven plakken.
En niet alleen Ipoh zelf is leuk. In de omgeving zijn er ook nog een heleboel leuke activiteiten te ondernemen. De stad is daarmee ook een prima uitvalsbasis om een langere tijd te verblijven om zo het midwesten van Maleisië te verkennen.
In dit artikel vind je al mijn tips voor het charmante Ipoh. Van de lekkerste streetfood tot verrassende tempels. Ook neem ik je mee naar de omgeving van Ipoh waar je onder andere een bijzonder fotogeniek kasteel kunt bezoeken.
Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 13 oktober 2023. Ik heb het artikel op 11 april 2025 compleet geactualiseerd op basis van een nieuw bezoek aan Ipoh in maart 2025.
Wil je meer weten over Ipoh? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen!
Een reis naar Ipoh
Beste reistijd: December – Februari
Ideale reisduur: 2-3 dagen
Taal: Bahasa Malaysia
Valuta: Maleisische Ringgit
Reistijd: 18-24 uur (Amsterdam – Ipoh)
Tijdverschil: 6 uur (Nederlandse zomertijd) of 7 uur (Nederlandse wintertijd)
Wat te doen in Ipoh? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten
Ipoh is kleiner en minder chaotisch dan zijn beroemde grote broer: Georgetown in Penang. Maar dat betekent niet dat er weinig te beleven is. De stad zelf heeft veel leuke bezienswaardigheden en de vele karstbergen dichtbij de stad zorgen ervoor dat de natuur nooit ver weg is. We zien hier bijna geen Westerse toeristen, maar des te meer Maleisiërs. Ipoh is populair en dat is niet voor niks!
De binnenstad van Ipoh ziet er niet overal even fraai uit. De charmante shophouses smeken om onderhoud en langs sommige straten ligt veel vuil. Wie daar doorheen kan kijken, gaat zeker wat juweeltjes vinden in het centrum van Ipoh, maar vooral daarbuiten liggen de mooiste plekken om te bezoeken.
Wandel de Heritage Trail door Old Town en ontdek het koloniale verleden van Ipoh
Ipoh was een belangrijke stad tijdens de Britse koloniale periode. Hier was namelijk het epicentrum van de tinwinning. De Britten hebben dan ook flink geïnvesteerd in het stadje. Er ligt een schitterend station, een mooi postkantoor en de oude bankpanden zien er tot op de dag van vandaag ook nog fantastisch uit. Om meer te leren over de oorsprong van de welvaart in Ipoh, kun je de Heritage Trail lopen dwars door de Old Town van Ipoh.
De route begint bij het fraaie stationsgebouw en brengt je onder andere langs het gemeentehuis, verschillende kerken, het Birch Memorial en Kong Heng Square. Neem bij deze laatste zeker even een kijkje. Het is tegenwoordig een hip artistiek centrum vol kraampjes met handwerk en kleine restaurantjes. Ook de natuur neemt hier een belangrijke plek in.
Bij iedere bezienswaardigheid op de route staat een bord met uitleg over de oorsprong van de plek en de betekenis die het had.




Duik in de geschiedenis van tinstad Ipoh in 22 Hale Street
Een klein maar fijn museum. 22 Hale Street is niet groot, maar wel een must als je meer wilt leren over geschiedenis van Ipoh, die onlosmakelijk verbonden is met de tinwinning. Het hoogtepunt van Ipoh was rond de wisseling van de 19e en 20e eeuw. In 22nd Hale Street, krijg je een indruk van hoe mensen in die tijd woonden, leefden en uitgingen. Het museum is gevestigd in een gerenoveerd herenhuis en hotel. Ik leerde onder andere wat de mijnwerkers verdienden en dat ze graag een bezoekje brachten aan één van de vele prostituees in de stad. Zo’n enorm contrast met het hedendaagse brave Maleisië.


De gezellig drukke Concubine Lane mag je eigenlijk niet overslaan
Ook onderdeel van de Heritage Trail is de gezellige Concubine Lane. Het is een heel smal steegje en zeer geliefd onder toeristen, maar het is zeker de moeite waard om hier even doorheen te lopen. Want wie in staat is om langs de stalletjes vol allerhande prullaria heen te kijken, ziet schattige gevels en bijzondere pandjes.
Volgens de overlevering woonden in dit smalle steegje de maîtresses van de machtige rijke heren van de stad, de zogenaamde concubines. Er werd goed voor ze gezorgd, maar in dit steegje bleven ze buiten het zicht van het volk. Tegenwoordig zitten hier allemaal winkels en restaurantjes. De meeste panden zijn goed onderhouden, maar een enkeling kan wel een flinke opknapbeurt gebruiken.
Ga op zoek naar kleurrijke street art (Mural Art Street)
Vanaf Concubine Lane kun je eenvoudig je weg vervolgen langs de rivier richting New Town. Eén van de eerste plekken waar je dan langs zult komen is Mural Art Street.
En ook hier vind je, net zoals in zoveel steden in Maleisië, een kleurrijke collectie aan street art. Het is de moeite waard om de kunstwerken uitgebreid te bekijken. Ze zijn niet alleen kleurrijk, maar maken ook nog eens origineel gebruik van de lay-out van de gebouwen waar ze op geschilderd zijn.
Ook in andere delen van Ipoh kun je leuke street art vinden. Wandel daarvoor door de kleinere straatjes en volg niet de hoofdwegen.


Proef de lekkerste lokale lekkernijen bij de vele candy en biscuit shops in Ipoh New Town
Ipoh New Town staat ook wel bekend als de hemel voor lekkerbekken. Het barst er van de winkels vol snoep, koek en andere lekkernijen. Ik noemde het dan ook ‘Koekjeswijk’. Het is er eigenlijk altijd druk en de Chinese muziek schalt hier door de speakers om maar de aandacht te trekken van het winkelende publiek.
“Ipoh is de hemel
voor lekkerbekken!”
De Maleisiërs weten wat lekker is, dus verbaas je niet over de enorme lange rijen, maar sluit aan, knoop een praatje aan en vraag wat lekker is. Je gaat zeker weten niet met lege handen naar huis. Een aantal dingen om te proberen: peanut candy (Mr. Backpackfever heeft het er nog steeds over), pineapple tarts en kaya puffs.
Ga ook op zoek naar een klein koffiezaakje waar ze de authentieke White Coffee serveren. Mocht je die niet kunnen vinden, kun je overal in Maleisië wel terecht bij de keten ‘Ipoh White Coffee’, maar daar is het drankje waar de keten naar vernoemd is toch echt minder lekker.


Must in Ipoh: Dimsum eten
Even geduld was nodig, twintig minuten om precies te zijn, voordat er een tafeltje voor mij vrij kwam. Maar toen het zover was, bestelde ik een pot thee en liet de magie van het moment gebeuren. Het restaurant, Yum Cha House, bruiste van de Chinese families die samenkwamen voor een traditionele Ipoh Dimsum. Een gelegenheid waar ik me met plezier in mengde. De bediening kwam af en aan met dampende schalen vol dimsum lekkernijen. Bij elke ronde koos ik weer een paar favorieten: die zachte bao buns, gevuld met zoet varkensvlees, sappige kip of een fluweelzachte mangocrème; de delicate pasteitjes met garnalen en knapperige groenten; en natuurlijk mochten de zoete egg tarts als perfecte afsluiter niet ontbreken. De sfeer bij Yum Cha House was werkelijk aanstekelijk. Het personeel was hartelijk en gastvrij, en de energie onder de andere gasten was uitgelaten en vrolijk. Echt zo’n ervaring die je moet meemaken als je ooit in Ipoh bent!
Wat is dimsum?
Dimsum is een verzameling van kleine Chinese hapjes, vaak gestoomd of gefrituurd. Het is een soort Chinese tapas die je deelt, meestal gegeten als brunch of lunch met thee.


Struin door Memory Lane tijdens de zondagse vlooienmarkt
Op zondag werden wij gewekt door het geroezemoes buiten op straat. Rondom ons hotel vindt namelijk wekelijks een grote vlooienmarkt plaats.En deze mag ook op jouw lijstje voor een bezoek aan Ipoh. De zondagse vlooienmarkt op Memory Lane trekt publiek van heinde en verre en is één van de bekendste markten in Maleisië.
Mensen verkopen van alles… Van echte rotzooi tot zeldzame producten en antieke meubels. Ik vond het erg leuk om rond te lopen en spullen te zien die vroeger alleen nog maar bij overgroot opa’s en -oma’s in huis stonden. Wie wil kan hier juweeltjes vinden voor een prikkie. Bedenk alleen wel, je moet het ook nog meenemen naar huis.

Ontdek geheime tuinen en uitkijkpunten in de grottempels van Ipoh
Eén van de belangrijkste redenen om Ipoh te bezoeken, zijn de grottempels. Deze tempels zijn uitgehouwen in kalkstenen rotsen vlakbij de stad. In tegenstelling tot de bekende Batu Caves bij Kuala Lumpur, kom je hier nauwelijks toeristen tegen en kun je op je gemakje op zoek naar geheime doorgangen, verstopte uitkijkpunten en verborgen tuinen.
Er zijn twee plekken om grottempels te bekijken. De eerste plek is ten zuidoosten van de binnenstad, vlakbij Hillcity park. Hier liggen aan één weg meerdere grottempels, waarvan je er drie kunt bezoeken.
De Boeddhistische Sam Poh Tong tempel is de bekendste en niet voor niks. Ik ben verrast door de prachtige architectuur en de verstopte tempel in de binnentuin.
Hiernaast ligt de Taoïstische Nam Thean Tong tempel. In deze tempel kun je hele mooie muurschilderingen vinden.
De laatste tempel in de straat is de Lin Seng Tong tempel met gouden draken, een liggende Boeddha en veelkleurige beesten. Erg mooi aan de buitenkant, maar minder fraai van binnen.





Ipoh tip
Het is handig om je bij de Sam Poh Tong tempel te laten afzetten door een Grabtaxi en daarvandaan terug te lopen naar de Lin Seng Tong tempel vlakbij de grote weg.
Ten noorden van de binnenstad ligt de Perak Cave Tempel. Deze grottempel is het meest spectaculair. Je kunt hier namelijk via een lange steile trap naar de top van de rotswand klimmen. Erg gaaf! De tempel had goed gebruikgemaakt van de ruimtes in de grot, wat ‘m extra bijzonder maakte!




Bezoek het Halong Bay van Maleisië: Mirror Lake
Nog wat verder naar het zuiden dan de grottempels, ligt het bijzonder fraaie Mirror Lake. Om bij het meer te komen, loop je een stukje door een grot. Zodra je naar buiten stapt, sta je in een prachtig schouwspel van hele hoge kalkstenen wanden, jungle en een spiegelglad meer. Mirror Lake dankt zijn naam dan ook aan het mooie reflecterende oppervlak. Het meer ligt helemaal tussen de rotsen en is adembenemend mooi!


Even bijkomen in Taman Rekreasi
Ook de Perak Cave Tempel kun je makkelijk combineren met een uitje in de natuur. Vlakbij ligt Taman Rekreasi. Een heerlijk stadspark. Om er te komen moet je het meer per boot oversteken. Alleen dat is al een reden om te gaan. Naast de ingang ligt ook een hoge artificiële waterval. Een goede plek voor wat leuke selfies.
Zeker voor gezinnen met kinderen is het een leuke aanvulling op het tempels kijken. Er zijn namelijk speeltuinen, prieeltjes, uitkijktorens en een soort van kinderboerderij. Maar ook zonder kinderen is het lekker om even in het groen te zijn!


Maak een stevige hike naar het viewpoint van Bukit Kledang
Ipoh is omgeven door karstbergen. En waar bergen zijn, daar kun je vaak ook hiken. Bukit Kledang is zo’n populaire hikeplek. Vanaf ons guest house neem ik een Grab naar de voet van de heuvel. Vanaf hier volg ik trail 4-9 naar het viewpoint. En dat is een pittige. Het pad is stijl en nauw. De luchtvochtigheid is weer tropisch hoog en dus zweet ik als een mall, maar het is een mooie route. Het uitzicht valt uiteindelijk wat tegen. Het is heiig en in de ochtend kijk je vol tegen de zon in. Jammer, want het zou echt een toffe view kunnen zijn. Vanaf het viewpoint loop ik via de stairway trail naar beneden. Deze route is een stuk drukker met wandelaars, maar ook veel gemakkelijker dan de 4-9 trail.

Ga op avontuur in de duisternis van Gua Temperung
Ook buiten Ipoh zijn er leuke activiteiten te beleven. Dus gingen we ook een dag met onze eigen auto op pad in de omgeving. De eerste stop was Gua Temperung. Deze grot werd ons door meerdere Maleisiërs aangeraden.
De grot is enorm. Met grote zalen vol stalagmieten en stalactieten en op andere plekken juist volledig glad geslepen kalksteen. Er loopt een rivier door de grot, maar overal drupt ook water. Bijzonder is de windtunnel diep in de grot. Je voelt hier in een nauwe gang de wind blazen.
Wij kozen voor de normale wandelroute door de grot, maar je kunt ook voor de avontuurlijke tours gaan. Lekker klimmen en klauteren door smalle gangen en glibberen door riviertjes. Deze tours bleek je van tevoren te moeten boeken, maar dat wist ik niet. Jij nu dus wel!



Laat je verrassen door het bijzondere Kellies Castle
Onze volgende stop is Kellies Castle. Het is er nogal warm en zelfs de Maleisiërs lopen hier nat van het zweet rond.
Het kasteel is gebouwd tussen 1910 en 1926 door een Schot, William Kellie, maar nooit afgemaakt toen hij overleed. Vandaag de dag is wat er nog over is een bijzonder fotogenieke plek. Er is zelfs een bruidspaar hier voor hun trouwfoto’s.
Naast foto’s maken is het ook een goede plek om je te verdiepen in architectuur. Het kasteel is heerlijk koel van binnen, het is er licht en ruim. En dat komt allemaal doordat er goed nagedacht is over de bouwstijl. William was zelfs van plan om de eerste lift van Maleisië te plaatsen in het kasteel. Jammer dat het nooit zo is geworden als hij had bedacht. Hij overleed voordat het kasteel klaar was.





Relax na een lange dag sightseeing in de Hot Springs van Lost World of Tambun
En de perfecte plek om een dag in Ipoh en omgeving af te sluiten is The Hot Springs Night Park! De hot springs zijn onderdeel van een groter pretpark (Lost World of Tambun) en zijn een hele fijne plek om te relaxen na een lange dag sightseeing. Er zijn heel veel baden, allemaal lekker warm. De warmste is maar liefst 42 graden. Ook zijn er een stoomgrot, jacuzzi’s, diverse glijbanen, een waterspeeltuin en een show.
Je kunt iedere avond naar Hot Springs Night Park en je zult hier vooral veel locals tegenkomen met een abonnement. Want zeg nou zelf lekker badderen in zo’n ambiance, dat wil je toch iedere week? Wij kochten onze tickets met voordeel via Klook.

Zoek verkoeling in Taman Eko Rimba Kledang Saiong
In Ipoh kan het heet worden. Heel heet. Tijdens mijn bezoek was het in de middag rustig 35 graden. Niet ideaal om dan heel actief een stad te bezoeken. Een bezoekje aan Taman Eko Rimba Kledang Saiong is dan heerlijk. In dit groene natuurpark kun je zwemmen in de rivier, klimmen over kleine watervalletjes of gewoon een lekker boekje lezen onder de bomen. Breng je zwemkleding en picknickkleed mee en geniet van het kabbelende water en het rustgevende groen. Een eigen auto is een aanrader, maar ook met de Grabtaxi bleek dit park prima te bezoeken.

Lekker eten en drinken in Ipoh
Ipoh heeft een fantastische eetcultuur. Je vindt hier veel op de Chinese keuken geïnspireerde lokale specialiteiten. Denk aan dimsum, ayam taugé (kip met taugé), tau fu fah (romige kwark van sojabonen) en egg tarts (zoete pasteitjes met vanille pudding). En ik kan ze je allemaal aanbevelen. Breng een bezoek aan een traditionele kopitiam om de lokale gerechten te proeven. Aanraders zijn:
Dong Tai Kopitiam: een druk zaakje, dus misschien moet je even wachten op een tafel, maar een echte authentieke kopitiam met typisch Maleisische specialiteiten als laksa, kaya toast en chicken hor fun.
Kedai Makanan Nam Hong: een van de populairste zaakjes in de binnenstad van Ipoh. Hier ga je heen voor egg tarts en white coffee.
Restoran Sin Kin Kok: geen echte kopitiam, want het lijkt meer op een klein food court, maar nog steeds een hoogtepunt van mijn bezoek aan Ipoh Old Town. Hier hebben ze de lekkerste egg tarts en ook de char kway teoh wil je hier proeven. Met een white coffee natuurlijk!
Wan Chee bean curd: Bij Wan Chee serveren ze superzachte bean curd (in het Maleisisch tau fu fah). Je eet het puur, of met een topping. Je kunt kiezen uit pinda’s, jellies of bruine bonen. Het klinkt misschien bijzonder, maar het is echt een heerlijk tussendoortje en een perfect alternatief op een ijsje.
Natuurlijk bestel je bij je eten ook een echte Ipoh White Coffee. Deze koffie gemaakt van in boter gebrande bonen wil je echt proeven. De koffie heeft een karamelachtige smaak en is het lekkerste met een beetje melk (gecondenseerd of gewone koffiemelk).



Waar overnachten in Ipoh?
Ipoh kent veel leuke sfeervolle hotels. Ben je in het bezit van een huurauto, dan zou ik een hotel adviseren aan de rand van het centrum. Dat is net wat makkelijker parkeren. TUI Blue The Haven Ipoh ligt prachtig tussen de karstbergen en heeft vaak goede aanbiedingen.
In de binnenstad vond ik Ninety Guest House een erg fijne plek om te overnachten. Het is een nieuw, netjes en eenvoudig guest house met een leuke koffiebar op de begane grond. Nadeel is dat je hier niet makkelijk kunt parkeren. Ben je met een huurauto en wil je in de binnenstad overnachten, dan kun je kijken naar het French hotel. Dit Dit is een fijn hotel met grote kamers en van alle gemakken voorzien. Het hotel ligt in een wijk met veel leuke restaurants en naast Memory Lane waar iedere zondag de grote vlooienmarkt plaatsvindt.

Hoe kom je in Ipoh?
Ipoh is goed bereikbaar vanuit alle delen van Maleisië. De meeste reizigers nemen Ipoh mee op hun roadtrip van Penang naar de Cameron Highlands of andersom. Ipoh is ook goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het treinstation ligt midden in de oude stad en de treinen tussen Kuala Lumpur en Butterworth (Penang) stoppen hier meerdere keren per dag. Ook zijn er veel goede busverbindingen. Op 12GO Asia kun je alle openbaar vervoer opties bekijken en eenvoudig tickets reserveren. Treintickets reserveer je momenteel online alleen via de website van KTMB (de Maleisische NS).
In dit artikel kun je trouwens heel veel inspiratie opdoen voor een leuke reisroute door Maleisië.
Van A naar B in Ipoh
Het centrum van Ipoh is heel compact. In Old Town en New Town is het dan ook gewoon het allerleukste om rond te lopen. Volg de Heritage Trail om in één dagdeel de meest bijzondere plekken van Old Town te bezoeken.
Wil je naar één van de grottempels of Mirror Lake? Dan kun je het beste een Grabtaxi nemen. Dit werkt snel en is heel betaalbaar. Een ritje naar de grottempels kost ongeveer 10 MYR. Een uitstapje naar Taman Eko Rimba Kledang Saiong bijna het dubbele. Wil je Ipoh ook buiten de stadsgrenzen verkennen dan is het makkelijker om eigen vervoer te hebben. Ik plande Gua Temperung en Kellie’s Castle in als onderdeel van mijn roadtrip door Maleisië en ging er dus met eigen huurauto naartoe.
Handig om te weten
Tot slot nog een aantal handige algemene tips om je mee te geven voor jouw bezoek aan Ipoh.
Welke kleren neem je mee?
De algehele dresscode voor vrouwen is in Maleisië wat meer discreet dan we gewend zijn in Europa. Dus lange broeken en rokken en vaak ook de armen bedekt. Toch heb ik me in Ipoh nooit ongemakkelijk gevoeld in korte broek en t-shirt. De jongere dames van vooral Chinese afkomst laten ook graag wat meer huid zien, dus ook hier zijn ze inmiddels wel wat gewend.
Ga je naar een tempel, zorg dan dat je schouders en knieën bedekt zijn. Ik heb zelf altijd een sarong in mijn tas. Ook in restaurants koos ik vaak voor een lange rok. Voor mannen maakt het overigens niet uit wat ze dragen.
Ga je naar het strand of naar een openbaar zwembad? Dan zul je zien dat de Maleisiër volledig gekleed het water in gaat. Je kunt hier rekening mee houden door een badpak te dragen met eventueel daaroverheen een fietsbroekje en t-shirt. In de Hot Springs is het overigens niet toegestaan om katoenen kleding te dragen, dus zagen we daar meer echte badkleding.
Nieuwsgierig naar welke kleding ik mee had naar Borneo? Check dan mijn handige Zuidoost Azië paklijst. Hier vind je ook veel handige items om mee te nemen op reis.
Leer een paar woordjes Maleisisch
Het is geen enkel probleem om Engels te spreken in Ipoh. Iedereen kan zich prima redden in het Engels. Wil je een glimlach op de gezichten toveren? Leer dan een paar woordjes Maleisisch. Een simpel ‘selamat pagi, apa kabar?’ (goedemorgen, hoe gaat het?) en ‘terima kasih’ (dankjewel) doet wonderen voor de verstandhouding met een streetfoodverkoper of winkelmedewerker. De mensen in Ipoh vond ik het vriendelijkst van heel Maleisië. Er werden heel wat spontane praatjes aangeknoopt tijdens mijn bezoek.
Plan zelf je reis naar Ipoh
Met deze handige links plan je in een handomdraai zelf je reis naar Ipoh:
- Hotels Ipoh
- Reisgids Maleisië
- Tours en tickets Ipoh
- Auto huren Maleisië
- Vliegtickets Maleisië
- Bus- en treintickets naar Ipoh
- Handige reisartikelen
Ben jij klaar om naar Ipoh te gaan?
Deze pagina bevat affiliate links. Het bijhouden van een reisblog is ontzettend leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Wil jij mij graag bedanken voor de tips en inspiratie in dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als jij via één van de links op deze pagina een product besteld of een overnachting reserveert. Het kost jou niks extra’s en levert mij een kleine vergoeding op. Een gratis bedankje van jou voor mij dus!