Mijn allereerste duikvakantie is een feit! Na een weekje duiken in El Gouna mag ik mijzelf niet alleen PADI Certified Open Water Diver noemen, ik voel me ook weer helemaal uitgerust.
Een aantal weken geleden schreef ik al dat ik in Nederland was begonnen aan mijn PADI Open Water cursus. Nu was het tijd om de resterende vier open water duiken te gaan maken. Ik keek er erg naar uit om tijdens het duiken het tropische onderwaterleven te ontdekken; het prachtige koraal, de felgekleurde vissen en misschien wel een aantal dolfijnen.
De keuze viel daarom op El Gouna in Egypte. De Rode Zee staat bekend om zijn kleurrijke en diverse onderwaterleven. En niet geheel onbelangrijk, je vindt hier heel veel imposante koraalriffen.
We boekten een vliegticket, hotel en planden de referral cursus bij de duikschool. Tijd voor een nieuw avontuur!
Een weekje duiken in El Gouna
Tijdens ons weekje duiken in El Gouna maakten we tien duiken op acht verschillende locaties in de Rode Zee. Naast de vier verplichte duiken voor onze PADI, maakten we dus ook nog zes duiken als gecertificeerde duikers. We konden er geen genoeg van krijgen!
Dag 1: Dolphin’s house
Op de eerste dag gingen we naar Dolphin’s house. Niet alleen een fantastisch rif, waar je de prachtigste vissen kunt spotten. Ook de meest kansrijke plek in de buurt van El Gouna om dolfijnen te spotten.
Onze eerste open water duik stond nog in het teken van oefenen en wennen aan het zoute water van de Rode Zee. Samen met onze instructeur Mustafa gingen we het water in en lieten ons rustige onder water zakken. Op de zanderige bodem deden we eerst een aantal veiligheidsoefeningen. Daarna gingen we rustig rondzwemmen om het koraal en de vissen te bekijken.
We hadden mazzel, de beroemde Napoleonvis die bij dit rif zwemt, liet zich uitvoerig bewonderen door ons en onze mededuikers.
De tweede duik vond plaats aan de andere kant van het rif, waar we wederom de Napoleonvis spotten. De tweede duik lukte het al beter om ontspannen in het water te hangen en van het onderwaterleven te genieten.
Op de terugweg spotten we ook dolfijnen. Ze zwemmen een tijdje met de boot mee! Een supermooie afsluiting van deze eerste duikdag.
Dag 2: Sigul Kibera en El Gilwa
De derde duik staat in het teken van de laatste verplichte oefeningen aan het wateroppervlak. Dit is nog best pittig door de sterke stroming en doordat het rif op sommige plekken boven het water uitsteekt. We duiken voor het eerst naar 18 meter. De maximaal toegestane diepte voor Open Water duikers.
Ook nu zien we weer veel kleurrijke vissen. In het zachte koraal zitten veel clownvisjes (denk Nemo), ook zien we scholletjes, zee-egels en tonijnsoorten.
Tijdens de vierde duik, kunnen we echt genieten van het onderwaterleven, want er hoeven geen oefeningen meer gedaan te worden. Ook hier is de stroming weer sterk, maar het lukt goed om op de goede hoogte te blijven hangen en zo het rif goed te bewonderen.
Dag 3: Fanadir South en Marsa Abu Galawa
Vandaag stormt het flink (windkracht 7). Zo vlak als de zee de afgelopen twee dagen was, zo hoog zijn de golven nu. Gelukkig heb ik mijn zeeziektetabletje ingenomen en dus nergens last van. De duiklocatie is aangepast op het ruige weer. Een plek met beperkte stroming en relatief weinig golfslag.
Het koraal is ook hier weer mooi en kleurrijk. We zien onder meer een aantal koraalduivels en roggen.
Bij het ondiepe Marsa Abu Galawa (10m) zien we ook de zeer goed gecamoufleerde steenvis. Hij ligt zo stil, dat je goed moet kijken, zijn ogen verraden zijn aanwezigheid.
Ook vind je hier heel veel soorten koraal. Van prachtige waaiervormige soorten tot grote felgekleurde bollen.
Dag 4: Sagwata Abu Galawa en Marsa Abu Galawa
Op dag 4 is de wind gelukkig flink afgenomen, maar nog steeds krachtig. Door de sterke stroming gaan we vandaag terug naar de riffen vlak voor de kust van Hurghada en duiken we in de middag op dezelfde plek als de dag ervoor. Maar er is wederom genoeg te zien.
We zien vandaag fluitvissen, nog meer steenvissen, een poetsgarnaaltje en heel veel clownvisjes. Ook zien we weer felgekleurd koraal in de meest bizarre vormen. Zoals een hele grote groene bol ‘hersenen’.
Het leven op en om het koraal is erg levendig. Het is net alsof je in een groot aquarium hangt. Overal zie je scholen kleurrijke visjes zich door het koraal begeven.
Dag 5: Fanadir North en Gotta Iris
Het is alweer de laatste duikdag. Het duiken gaat inmiddels heel ontspannen en goed. Ik hoef minder lood mee te nemen om onder water te zakken en om in balans te blijven, wat een goed teken is.
We zien vandaag een heleboel bijzondere vissen. We spotten meerdere murenes verscholen tussen en onder het koraal. Daar zien we ook een octopus. Ook zien we een hele grote krokodilvis en nog wat koraalduivels en andere schorpioenvissen.
Duikschool Orca Dive Club in El Gouna
We boekten onze PADI Open Water Referral cursus bij Orca Dive Club, een gastvrije organisatie, waar alles strak geregeld is. Iedere ochtend om 8 uur verzamelden we met de andere duikers bij de duikschool. Vanaf daar werden we naar de haven gereden waar onze boot klaar lag.
De boot is een groot jacht, speciaal ingericht voor duikers. Op het benedendek staan alle duikflessen en -materialen. Boven is een groot zonnedek en kun je tussen de duiken door lekker luieren of een boekje lezen. Als je de zon of de wind zat bent, kun je ook nog binnen zitten. Alles kan en alles mag.
De dames op de duikschool organiseerden alle duiken, en zorgden ervoor dat het voor iedereen perfect geregeld was. De duikinstructeurs en gidsen op de boot verzorgden de cursus en begeleiden ons tijdens onze ‘zelfstandige’ duiken. Jammer was dat ze lang niet altijd bezig waren met het zoeken en aanwijzen van bijzondere vissen.
Hoe gaat een dagje duiken in zijn werk
Je maakt twee duiken per dag (sommige liefhebbers maakten er zelfs drie) van tussen de 45 en 60 minuten. De duiklocaties liggen tussen de 45 minuten en 1 uur en 45 minuten varen uit de kust. Je bent dus de hele dag op pad. Tussen de duiken door krijg je op de boot een lekkere Egyptische lunch met rijst, pasta, groente en vers fruit.
Voor de eerste duikdag hadden we onze duikuitrusting al gepast en bij elkaar gezocht. Deze bleef de hele week op de boot, zodat we er niet mee hoefden te sjouwen.
Voor iedere duik zet je je uitrusting in elkaar en controleer je met je buddy of alles naar behoren werkt. Dan is het tijd om het water in te gaan. Na afloop berg je je spullen weer op in je eigen krat en is het tijd om na te genieten van al het moois dat je onder water hebt gezien.
Wat kost duiken in El Gouna?
Duiken is door de uitgebreide uitrusting en begeleiding geen goedkope hobby. De prijzen bij de verschillende duikclubs in El Gouna zijn ongeveer gelijk. Wat de prijzen in andere gebieden of landen zijn, weet ik nog niet zo goed, maar de prijzen voor de cursus en de dive packages zijn conform de marktprijzen in de regio.
De referral cursus bij Orca Dive Clubs koste 189 Euro. Voor de andere duikdagen betaalde ik 179 Euro. Omdat we de cursus bij Orca hadden gedaan, hoefden we niet extra voor onze uitrusting te betalen. Ook niet tijdens de drie aanvullende duikdagen. Dat was een leuke meevaller!
Daarnaast betaalden we nog de kosten voor de gids (15 Euro voor 3 dagen) en de kosten voor een ‘marina en dive permission’ (9 Euro per dag).
Natuurlijk komen daarnaast de kosten voor de vliegreis, het hotel en het eten er nog bij, maar puur alleen voor vijf dagen duiken inclusief de cursus waren wij per persoon 425 Euro kwijt.
Duiken in El Gouna is zeker voor herhaling vatbaar. De vele kleurrijke koraalriffen, de ontspannen sfeer op de boot en het charmante El Gouna maakten het een heerlijke vakantie!
Heb jij weleens gedoken in El Gouna of elders in de Rode Zee? Wat vond je ervan? Welke gebieden / duikscholen kun jij aanraden?
2 Comments
You are welcome any time in hurghada and maybe next time you dive with us.
Thank you! I’m definitely looking forward to diving in the Red Sea again!