Jouw smartphone is niet meer weg te denken als ideale reisbuddy. Alle informatie die je voorheen uit zware reisgidsen moest vissen, kun je nu in een handomdraai online vinden en het is nog up to date ook. 

Niet voor niets zijn er de afgelopen jaren honderden reis apps op de markt verschenen die je allemaal beloven onmisbaar te zijn tijdens jouw vakantie of verre reis. Ik heb er zelf tijdens mijn reisjaar ook talloze op mijn telefoon geïnstalleerd. Slechts een aantal daarvan bleken echte blijvertjes. 

Deze 20 reis apps hebben mijn jaar in Zuid(oost) Azië een stuk makkelijker en leuker gemaakt! 

1. Airbnb

De Airbnb app helpt je om een fijne accommodatie te vinden op je volgende bestemming. Ik vind het vooral een ideale app als je op zoek bent naar een appartement of woning voor langere tijd, dan krijg je namelijk bij veel verhuurders een mooie korting op de prijs per nacht. 

Beschikbaar voor iOS en Android

2. All trails

Ben je net als ik gek op wandelen en maak je op vakantie ook graag een fijne wandeling? All trails bleek voor mij een goede bron van inspiratie om mooie wandelroutes te vinden. Met de tracker in de app kun je bovendien volgen of je nog op de goede weg bent. 

Beschikbaar voor iOS en Android

3. Booking.com

De Booking.com app is eigenlijk onmisbaar voor iedere reiziger. In de meeste gevallen vind je hier het meest complete overzicht aan beschikbare accommodaties op jouw bestemming. Boeken gaat ook snel en gemakkelijk en je kunt heel laagdrempelig communiceren met de eigenaar of receptie van jouw accommodatie. 

Beschikbaar voor iOS en Android

4. Currency

Ga je op vakantie buiten de Eurozone? Dan krijg je te maken met wisselkoersen. En die heten niet voor niets wisselkoersen. De waarde van een vreemde valuta verandert ongeveer iedere minuut. Om dan nog een beetje grip te houden op je uitgaven is best een uitdaging. Met de Currency app bereken je snel wat iets kost in een vreemde munteenheid. 

Beschikbaar voor Android

5. Google Maps

Google Maps staat op reis bij mij ongeveer de hele dag aan. Ik gebruik het niet alleen om de meest handige route naar mijn bestemming te vinden. Ik gebruik het vooral voor de reviews. Zoek ik een rustig hotelletje met zachte bedden en schone badkamers? Dan lees ik eerst de reviews om te checken of hier in de reviews wat over geschreven staat. Wil ik lekker Indiaas eten, dan check ik de beoordelingen van de Indiase restaurants in de omgeving. En ga zo maar door. Een onmisbare reis app!

Beschikbaar voor iOS en Android

6. Google Photos

Google Photos is voor mij de ideale manier om foto’s te delen met mijn reisgenoten. Mijn partner en ik maken allebei foto’s op reis. Deze plaatsen we vervolgens in een gedeeld album op Google Photos, zodat we allebei toegang hebben. 

Beschikbaar voor iOS en Android

7. Google Translate

Een gesprekje met een local is altijd leuk, maar soms heb je echt iets nodig en is er niemand in de buurt die Engels spreekt en jouw kennis van de lokale taal is ook niet toereikend. Op zo’n moment is Google Translate je redder. Je spreekt in wat je wilt zeggen en de app vertaalt jouw vraag of tekst in de lokale taal. De ander kan vervolgens terug praten. Het werkt niet altijd feilloos, maar in combinatie met handen en voeten, ga jij je zeker redden. 

Beschikbaar voor iOS en Android

8. Grab / Uber

De taxi business is één van de minst transparante branches waar je als reiziger mee te maken kunt krijgen. Apps als Grab en Uber hebben daar in één klap een einde aan gemaakt. Je weet vooraf precies wat een rit kost en je kunt zien hoe lang het nog duurt voor de chauffeur bij je is. 

Uber is wereldwijd de meest gebruikte taxi-app, maar in Zuidoost Azië is Grab echt onmisbaar. En niet alleen voor taxiritjes met de auto, je kunt met Grab ook een motor- of tuktuktaxi bestellen en zelfs eten bestellen gaat in deze regio via Grab. Het is bovendien ook nog één van de meest gebruiksvriendelijke reis apps die ik gebruikt heb, tijdens mijn reisjaar. 

Grab is beschikbaar voor iOS en Android
Uber is beschikbaar voor iOS en Android

“Maps.me is ideaal voor de reiziger
die graag van het gebaande pad afgaat”

9. Maps.me

Als je Google Maps vooral gebruikt om de beste route van A naar B te stippelen, dan is Maps.me een heel fijn alternatief. Deze app heeft namelijk een hele goede offline modus, waardoor je zelfs geen lokale simkaart nodig hebt om je weg te vinden. 

Maps.me is ook ideaal als je graag van de gebaande paden afgaat. Zo’n beetje ieder  paadje staat erop. Houd er wel rekening mee dat je niet altijd overal met de auto kunt komen en dat de meest kleine wegen alleen geschikt zijn voor brommers en voetgangers. 

Beschikbaar voor iOS en Android

10. NordVPN

Maak je veel gebruik van openbare wifi netwerken in bijvoorbeeld hotels en restaurants? Dan is het verstandig om een VPN app op je telefoon te installeren. Zo weet je zeker dat er niet iemand stiekem je internetverkeer kan volgen. Ik gebruik zelf NordVPN als ik op een openbaar netwerk zit. Ook handig als je graag je favoriete Nederlandse televisieprogramma’s wilt kijken op reis.

Beschikbaar voor iOS en Android

11. N26

Heb jij weleens nagedacht over de transactiekosten die je betaald als je in het buitenland geld opneemt in een vreemde valuta? Deze kostenpost kan tijdens een lange reis behoorlijk in de papieren lopen en dan is het fijn om een bankpas en -rekening te hebben waarbij je geen extra transactiekosten betaalt. 

Ik heb met mijn N26 kaart veel geld weten te besparen, naast nog een aantal andere voordelen. Zo konden we onze N26 kaart ook meteen gebruiken als creditcard. En met hun app kun je gewoon iDeal betalingen doen in Nederland. Stuur mij even een berichtje als je een N26 rekening wilt openen, dan krijg je van mij een persoonlijke kortingscode. 

Beschikbaar voor iOS en Android

12. Polarsteps

De allerleukste reis app op deze lijst is Polarsteps. Het is de ideale app om het thuisfront op de hoogte van je avonturen te houden. De app houdt via GPS bij waar jij je bevindt op deze aardbol en tekent de route die jij hebt afgelegd in op de wereldkaart. Op jouw bestemmingen kun je foto’s en een verslag van jouw avonturen toevoegen. Niet alleen tijdens je reis een hele fijne app, maar ook daarna nog om herinneringen op te halen.

Beschikbaar voor iOS en Android

13. Reisapp Nederland Wereldwijd

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een hele handige app om te zien of een bestemming veilig is en of je rekening moet houden met eventuele risico’s of beperkingen. Zo wisten wij bijvoorbeeld vooraf dat er in Sri Lanka tekorten aan brandstof konden zijn. Daarnaast kun je ook in de app zien of gebieden ontoegankelijk zijn door bijvoorbeeld overstromingen of vulkaanuitbarstingen. 

Beschikbaar voor iOS en Android

14. Rome2Rio

Tijdens een actieve rondreis is het een veel voorkomende vraag: hoe kom ik nou het beste van A naar B en wat gaat me dat kosten? Dat is het moment om Rome2Rio te gaan raadplegen. Zij geven suggesties over reisroutes en vervoersmiddelen, inclusief een inschatting van de hoeveelheid tijd en geld dat het je gaat kosten. Vanuit de app kun je doorklikken naar lokale vervoerders en ticketwebsites om je ticket te regelen. 

Beschikbaar voor iOS en Android

15. Skyscanner

Het vinden van de beste vlucht is minstens net zo uitdagend. Met Skyscanner kun je heel veel vluchtinformatie met elkaar vergelijken. Zo kun je zien wat dezelfde vlucht op verschillende dagen kost, of zoeken op alternatieve luchthavens in de buurt. De app biedt alle informatie heel overzichtelijk aan, waardoor je snel kunt vinden wat je zoekt. 

Beschikbaar voor iOS en Android

16. Stipple

Stel je hebt drie weken vakantie en wilt in die tijd meerdere bestemmingen verkennen. Je hebt al bedacht dat je de laatste vijf dagen in een luxe resort op een tropisch eiland wilt verblijven, maar hoe ga je de andere zestien dagen besteden? Daar helpt Stipple je bij. Met Stipple kun je een route plannen en aangeven hoe lang je op iedere bestemming wilt blijven. Zo kun je zien of al jouw ideeën in jouw reisschema passen. Ik gebruikte Stipple onder meer om onze route door Sri Lanka samen te stellen. 

Beschikbaar voor iOS en Android

17. Travelspend

Nog zo’n fijne reis app: Travelspend. Met Travelspend kun je al je uitgaven op reis bijhouden en zien of je nog op schema ligt om binnen je budget te blijven. Ik vond het vooral ook heel erg leuk om te zien waar ik op reis geld aan besteed. 

Ik hield gedurende ons gehele reisjaar al onze uitgaven bij met Travelspend en deelde mijn uitgaven voor Thailand en Maleisië al eerder op Backpackfever. 

Beschikbaar voor iOS en Android

18. Trip.com

De goedkoopste last-minute tickets vind ik vaak op Trip.com. Zeker als je net als ik graag flexibel bent op reis, is Trip.com een ideaal platform om je vliegtickets te boeken. De app is ook nog eens heel gebruiksvriendelijk waardoor je niet veel tijd kwijt bent aan het invoeren van allerlei gegevens. 

Na het boeken vind je alle gegevens van je vlucht in de app en krijg je meldingen over vertrektijden en gatenummers. 

Beschikbaar voor iOS en Android

19. Wise

Ook op reis doe je weleens grotere uitgaven. Denk aan meerdaagse excursies, of een duiktrip van een aantal dagen en creditcard betalingen zijn nog lang niet overal gemeengoed. In dat geval is de Wise App een goede oplossing, of kies een bank app die Wise ondersteunt. Onze N26 app deed dat bijvoorbeeld en dat was echt superhandig. 

Met Wise kun je heel eenvoudig geld overmaken vanaf jouw Eurorekening naar buitenlandse bankrekeningen in andere valuta. Je betaalt een klein percentage aan transactiekosten, maar het is eigenlijk altijd voordeliger en minder omslachtig dan via je eigen bank. 

Beschikbaar voor iOS en Android

20. 12Go (Asia)

De laatste reis app die ik graag wil benoemen is de 12Go app. Deze app heeft het boeken van tickets voor bussen, treinen en veerboten echt een stuk eenvoudiger gemaakt. De app is alleen beschikbaar voor transport in Azië. Je kunt snel vertrektijden, je reisduur en ticketprijzen vinden. 

Houd er wel rekening mee dat het e-ticket dat 12Go uitgeeft vaak nog moet worden omgewisseld voor een fysiek ticket. En dat boeken via je accommodatie of een lokaal reisbureautje vaak goedkoper is dan 12Go, maar dat neemt niet weg dat het een onmisbare app is als je naar Azië gaat. 

Beschikbaar voor iOS en Android

Welke reis app staat standaard op jouw telefoon geïnstalleerd als je op reis gaat? 

2 Comments

  1. Wat een mooi overzicht met handige apps! Ik heb ook veel van bovenstaande apps gebruikt tijdens mijn Azië reis maar er staan er ook een paar bij die ik nog niet ken. Ik gebruikte verder nog TripAdvisor, Spotify, Lastpass (wachtwoord manager). In Zuid-Korea gebruikte ik Naver of Kakao voor navigatie.

    • Hi Petra, apps kunnen het reizen zoveel makkelijker maken hè? Tripadvisor gebruik ik zelf niet meer, maar Spotify en Lastpass staan hier ook op mijn telefoon, die gebruik ik beide dagelijks en niet alleen op reis. Wat goed om te weten dat Zuid Korea zijn eigen handige navigatie apps heeft. Zo heeft ieder land ook wel weer zijn eigen dingen. In Sri Lanka had je ook een alternatief voor Grab en Uber, maar dat was echt geen fijne app, dus die heb ik weggelaten.

Laat een reactie achter