De boomhut schudt een beetje van de harde wind, maar verder zitten we hoog en droog. We kijken naar de honderden ganzen die de lente in hun bol hebben. Af en toe hupt er een haasje door het gras of passeert er een boot. Behalve het geluid van de ganzen en andere vogels horen we verder helemaal niets. Onze knusse boomhut in Nationaal Park Lauwersmeer is een echte hoogvlieger!
Voor een avontuurlijk weekend middenin de natuur boekte ik een kleine maar fijne boomhut bij het Lauwersmeer. Een Nationaal Park op de grens tussen Groningen en Friesland. Geliefd vanwege de vele vogels en tevens de plek om de oversteek naar Schiermonnikoog te maken.
Overnachten in een boomhut
In Nederland gaan we meestal met ons pop-up tentje op pad, maar in het kader van de broodnodige variatie, kozen we deze keer een luxere accommodatie. Ik zocht een plekje middenin de natuur om even helemaal tot rust te komen. En zo kwam ik in contact met Natuurlijk Kollumeroord.
Mijn oog was gevallen op hun romantische Tureluur, een kleine pipowagen aan het water, maar het aanbod om in hun spiksplinternieuwe boomhut te komen overnachten kon ik niet weigeren. En zo verbleven wij met Pasen in de Boomkruiper. Een volledig met de hand gebouwde boomhut, voorzien van alles wat wij nodig hadden.
Een bed, een klein balkonnetje, een waterkoker en een vuurschaal. En dan natuurlijk de glazen pui van waaruit je fantastisch uitzicht hebt op het water, de ganzen en bij helder weer de sterrenhemel. De boomhut is verder voorzien van allerlei leuke details. Zo loopt de boom dwars door de hut heen, en hangt er een tak aan het plafond met Kerstverlichting, zodat je ook bij bewolkt weer een sterrenhemel hebt om naar te kijken.
In Nederland vind je nog veel meer bijzondere boomhutten. Sandra van Woty schreef een leuk artikel over andere boomhut overnachtingen in Nederland.
Wandelen in het Nationaal Park Lauwersmeer
Vanaf Natuurlijk Kollumeroord kun je een aantal mooie wandelroutes starten, maar ook in andere delen van Nationaal Park Lauwersmeer vind je mooie wandelingen. Wij liepen vanuit onze boomhut de Diepsterbos route. Onderweg worden we vergezeld door het gegak van honderden ganzen. Af en toe vliegt er een paartje over dat op zoek is naar een plek om te nestelen. We lopen door moerasgebied met hoge rietpluimen, langs het water van het Dokkumerdiep en door het ontluikende bos. Het is hier heel rustig en we komen bijna geen andere wandelaars tegen. Naast ganzen zien we ook tientallen andere vogels, waaronder een jagende roofvogel.
Een tweede wandeling starten we bij activiteitencentrum het Lauwersnest, iets voor Lauwersoog. We volgen hier de Observatietoren route. De route begint op de dijk, maar loopt al snel over kronkelige bospaadjes. Onderweg komen we voor het eerst bordjes tegen die waarschuwen voor drassige paden. En inderdaad sommige paden zijn één grote modderbende, maar wij zijn er op gekleed en banjeren gewoon door.
Halverwege komen we bij de Observatietoren. Een prima plek om je verrekijker te pakken en te kijken wat er allemaal voorbij komt. Wij spotten een groep Koningspaarden, een hert, wederom een paar haasjes (heel toepasselijk met Pasen) en allerlei vogels. In de verte zien we ook de masten van grote zeilschepen op het Lauwersmeer. Het is een fijne route, omdat we nauwelijks last hebben van de snijdend koude noordenwind.
Verse vis eten in Lauwersoog
Van wandelen krijg je honger, dus besluiten we naar Lauwersoog te gaan op zoek naar een lekker visje. Lauwersoog heeft van oudsher een hele actieve vissersvloot en ook vandaag de dag varen hier nog volop op vissersboten uit. Na even zoeken, blijkt dat we op de visafslag zelf de beste vis kunnen krijgen.
We komen uit bij visrestaurant Visser-Vis aan de Vissershaven. Zoveel vis in de naam, dat moet wel goed komen. We bestellen een lekkerbek en een portie kibbeling en ohlala wat smaakt dat lekker! Ik heb in tijden niet zulke goede kibbeling gegeten. Hiervoor moet je toch echt naar één van de vissersdorpen. Al smullend van de vis worden we door andere smulpapen getipt over de schar. Een vis die lijkt op de schol en die ze kennelijk bij Visser-Vis heel smakelijk kunnen bereiden.
Een dag later als we van de boot naar Schiermonnikoog afkomen gaan we dus weer langs bij dit visrestaurant en bestellen we de schar. Het is een beetje prutsen met de take-away bakjes, maar ook dit is weer echt een toppertje! Denk goed na waar je de vis opeet. De vislucht hangt een week later nog in onze auto…
Met de boot naar Schiermonnikoog
Als je dan toch in de buurt bent, mag je Schiermonnikoog eigenlijk niet overslaan. Dit waddeneiland ligt op zo’n 45 minuten varen vanaf Lauwersoog. Wij nemen om half 10 ‘s ochtends de boot. En om half 11 fietsen we op Schiermonnikoog het avontuur tegemoet.
Schiermonnikoog is ‘autovrij’ (met enkele bewoners als uitzondering) en niet zo groot, dus de fiets is een ideale manier om het eiland te verkennen. We fietsen eerst naar het dorp voor een koffie to-go en zetten dan koers richting de eerste vuurtoren. Vanaf daar fietsen we door naar de Noordertoren om vanaf daar het reusachtige strand op te lopen. We lopen een flink stuk langs de onstuimige Noordzee om via de duinen weer terug te lopen naar de rode vuurtoren.
Vanaf daar pakken we de fiets richting de Wasserman. Dit Duitse fort uit de Tweede Wereldoorlog ligt op het hoogste punt van het eiland en geeft je een goede indruk van de omliggende natuur.
We besluiten nog wat verder naar het oosten te fietsen en komen bij de Kobbeduinen. Hier struinen we nog wat door de verlaten duinen. Ik zou hier graag nog wat verder willen lopen, maar onze boot gaat helaas weer terug naar het vasteland.
Dit was mijn eerste bezoekje aan Schiermonnikoog, maar ik zou graag nog een keer wat langer van de ontspannen eiland sfeer en prachtige duinen willen genieten. Volgende keer gaan we als de restaurants open zijn, het zonnetje schijnt en de wind wat minder koud is.
Nog meer Nederlandse natuur ontdekken? Dat doe je in Hoenderloo, Noord Limburg of Drenthe!
Een avontuurlijk weekend aan het Lauwersmeer
Er zijn veel manieren om een avontuurlijk weekend aan het Lauwersmeer te beleven. Wij verbleven dus bij Natuurlijk Kollumeroord waar je ook in een pipowagen kunt overnachten, of in één van hun groepsverblijven. In de zomermaanden kun je er ook prima kamperen. We zagen veel campings in de omgeving. De één wat avontuurlijker dan de ander. En voor de luxere vakantiegangers zijn er ook nog een aantal bungalowparken. Voor ieder wat wils dus.
Bij mooi weer is er ook genoeg avontuur op en rond het water van het Lauwersmeer te beleven. Ik hoop nog een keer terug te komen om wad te lopen.
Na een laatste mooie zonsondergang in onze boomhut worden we de volgende ochtend wakker in een sneeuwstorm. Het is hoog tijd om de warmte van ons eigen huis weer op te zoeken.
Zou jij ook wel eens het Lauwersmeer vanuit een kleine knusse boomhut willen ontdekken?