Het westen van Canada is ideaal om per camper te verkennen. Maar ik kan me best voorstellen dat het spannend is om een camper te huren, zeker als je nog nooit met zo’n ding hebt gereden. Om je een beeld te geven van hoe het rondreizen met een camper in zijn werk gaat, neem ik je graag mee naar een willekeurige dag uit onze camperreis West-Canada.
Ontwaken midden in de natuur
We hebben de nacht doorgebracht in Green Lake Provincial Park. Op een mooie plek aan de oever van het gelijknamige meer. Er is bijna niemand op de eenvoudige camping.
We zetten de fluitketel op het gas voor een kopje koffie en thee, en zetten onze tafel, stoelen en meegebrachte ontbijtspullen neer bij het meer. Dit is fijn wakker worden. Alleen het geluid van kabbelend water. De hordes muggen zijn echter wel irritant. Dus na ons ontbijtje pakken we onze spullen weer in en maken we ons klaar voor vertrek.
Tip! Start op tijd met zoeken naar een geschikte camper. De prijzen voor camperhuur kunnen enorm oplopen en de onderlinge verschillen zijn groot. Het beste kun je direct na het bekendmaken van de prijzen voor het volgende seizoen boeken. Wij kregen op deze manier een flinke ‘early-bird’ korting. Raadpleeg voordat je boekt ook zeker een vergelijkingssite.
Je camper klaar maken voor vertrek
De camper is een echt huisje op wielen. Al onze spullen voor deze 3,5 weken hebben we bij ons. We weten inmiddels hoe alles werkt en ook hebben we ondervonden dat het belangrijk is om alles in de kastjes goed vast te zetten.
Dat is dan ook het eerste wat we doen. We bergen onze ontbijtspullen op, gieten de fluitketel leeg en sluiten het deksel van het gasfornuis. Daarna ruimen we alle andere losliggende spullen op.
We controleren of alle ramen zijn gesloten en of alle luiken in het dak (voor frisse lucht) ook gesloten zijn. Ook aan de buitenkant controleren we of alle opbergruimtes op slot zitten en klappen als laatste het trappetje bij de voordeur in.
Het woongedeelte van onze camper heeft een eigen accu, die er bijvoorbeeld voor zorgt dat de koelkast het blijft doen als de motor niet draait, en de camper niet is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook deze moet je evenals de gastoevoer, voor vertrek uitzetten.
De eerste dagen moet je echt nadenken voor vertrek of je wel alles gedaan hebt. Gelukkig hangt er een checklist in de camper. In het begin hebben we die telkens gebruikt. En maar goed ook, want we waren altijd wel wat vergeten (vaak het trappetje bij de voordeur).
De sanidump
De sanidump is een vies maar noodzakelijk onderdeel van je rondreis per camper. In de praktijk bleek het iedere keer nog wel mee te vallen en bleek vooral de gedachte eraan smerig, maar toch, echt fijn is het niet.
In de camper zitten twee tanks die je regelmatig moet legen. Eén is de tank voor gewoon afvalwater (gootsteen, wastafel en douche), de ander is de afvoer van het toilet. Het gewone afvalwater moet je ongeveer één keer in de twee dagen legen. Het toilet gebruikten we zo min mogelijk en hebben we maar twee keer moeten legen tijdens onze trip.
Je leegt beide tanks bij een zogenaamde sanidump. Een speciale put, waar je een slang inhangt. Eerst bevestig je de ene kant van de slang aan de tank, vervolgens hang je de andere kant in de put en draai je de tank open. Het afvalwater stroomt door de slang in de put. Beide tanks kun je in dezelfde put legen, dus je kunt je vast voorstellen dat het bij die put niet al te fris ruikt.
Als de tank leeg is, spoel je de slang af met de altijd aanwezige tuinslang en berg je deze weer op. Je kunt weer minimaal twee dagen vooruit. Bij de sanidump is ook altijd een plek om je tank weer bij te vullen met vers water. Dat doen we dus ook gelijk maar.
Rijden met een camper
Na de sanidump is het tijd om op pad te gaan. We zijn vandaag van plan om naar Clearwater te rijden, zodat we de volgende dag een bezoek kunnen brengen aan Wells Gray Provincial Park. We hebben een route uitgestippeld waarbij we onverharde wegen vermijden. Volgens de navigatie is het 162 kilometer en doen we er ongeveer twee uur over.
In de praktijk moet je er rekening mee houden dat je er langer over doet. In Canada liggen de maximumsnelheden sowieso lager dan in Nederland, en dat betekent dat je op één- of tweebaans snelwegen met je camper vaak niet harder gaat dan 80-90km per uur. Op binnenwegen is 60km per uur vaak de max. Ook maakten wij regelmatig stops om te genieten van het uitzicht en voor een fotomoment.
Onze camper is een automaat, dat scheelt een hoop gedoe met schakelen. Het rijdt wel anders dan een normale auto. Ik kijk normaal veel in mijn binnenspiegel om te zien wat er achter mij gebeurd en die heb je natuurlijk niet. Maar dat is het niet het enige. De camper is vrij log en lomp en dat merk je vooral in de bochten. Je moet meer insturen dan je normaal zou doen. Gelukkig is er voor het parkeren een achteruitrijcamera.
Boodschappen doen met je camper
Aan het begin van de middag komen we aan in Clearwater. Voordat we op zoek gaan naar een camping, gaan we eerst boodschappen doen. We hebben genoeg opslagruimte in de camper, dus boodschappen doen we meestal voor een aantal dagen.
Parkeren bij de supermarkt is ook hier geen enkel probleem. Zoals bij de meeste supermarkten in Canada, is er genoeg ruimte om te parkeren en zijn de vakken ruim. Soms zijn er zelfs specifieke plekken voor campers. Een vriendelijke Canadees helpt ons bij het parkeren. En wacht tot we zijn uitgestapt om een praatje te maken over onze camper. Hij heeft er zelf ook één en is nieuwsgierig wat de onze kost. Hij is verrast als we vertellen dat het een ‘rental’ is.
We slaan voor meerdere dagen ontbijt, lunch en avondeten in. Ook kopen we wat snacks en drinken. We kunnen dus weer vooruit. Voor bier en wijn moet je naar de liquor store. Die zit vaak op hetzelfde terrein als de supermarkt. Dat is hier toevallig niet het geval, maar gelukkig hebben we nog een voorraadje.
Terug bij de camper bergen we de spullen meteen op in de koelkast en andere kastjes. Dat is wel handig!
Wil je weten wat je dagelijkse boodschappen in Canada kosten? Check dan ook mijn blog: Wat kost een camperreis door West Canada?
Een camping vinden
Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een camping. We waren al getipt over camping Dutch Lake door bekenden die er een week eerder waren. Een prima camping om Wells Gray Provincial Park te verkennen. En ook handig ze hebben wasmachines. We zitten inmiddels halverwege onze vakantie en dan is het wel lekker om even een wasje te kunnen draaien.
Naast tips van bekenden en andere reizigers, zijn ook de campinggidsen die je bij de camper krijgt handig om op zoek te gaan naar een camping. Ook maakten wij veel gebruik van de BC Parks en Parks Canada campings.
Waar je op moet letten bij het zoeken van een camping in Canada, kun je lezen in mijn blog: Wat je moet weten over campings in Canada.
Wij rijden in ieder geval naar Dutch Lake en krijgen een mooi plekje toegewezen. De campingplekken in Canada zijn over het algemeen ruim (zeg gerust ‘huge’) en ingericht op campers. Het makkelijkste is om je camper achteruit in te parkeren, zodat je makkelijk weer weg kunt.
Eenmaal op onze plek gooien we de was in wasmachine en besluiten we een duik te nemen in Dutch Lake.
Koken in de camper
Onze camper is van alle gemakken voorzien om een lekkere maaltijd te bereiden. We hebben een gasfornuis, pannen, lepels om te roeren, noem het allemaal maar op.
Deze avond besluiten we echter om te barbecueën. Iedere campingplaats is voorzien van een vuurkorf, die je tevens als barbecue kunt gebruiken. We hebben een handig rooster gekocht, die we meenemen in de camper. Hierop grillen we ons vlees en onze broodjes. Het is een geslaagde maaltijd.
We hebben ook veel gekookt in de camper. Ook onderweg. Als we op een mooie plek waren, besloten we nog wel eens om daar de maaltijd te bereiden in plaats van eerst door te rijden naar een camping.
Slapen in de camper
Na het eten volgt de onvermijdelijke afwas. Het is toch het handigst om alles weer schoon in de kastjes op te bergen.
Daarna maken we een plan voor de volgende dag. We willen vroeg vertrekken om ruim de tijd te hebben in Wells Gray. Daarna willen we vast een deel van de afstand tot aan Jasper National Park overbruggen.
Rond een uurtje of 11 besluiten we te gaan slapen. We poetsen onze tanden in de ieniemienie badkamer en kruipen in onze twijfelaar achterin de camper. Morgen weer een avontuurlijke dag met de camper voor de boeg.
2 Comments
Heel erg herkenbaar! Wij hebben inmiddels ook met een camper gereisd in IJsland en Australië, maar de allermooiste plekken zijn echt in Canada. Ruim en vol in de natuur. En zo lekker makkelijk te vinden met die gids. Dat legen van de tanks deden wij wel dagelijks als we douchten in de camper. Doe je dat niet, dan is eens in de 2 dagen prima.
Ik vond Canada wel echt het camperland bij uitstek. Ik voelde me helemaal thuis in mijn camper tussen de outdoor liefhebbende Canadezen! Maar wil ook zeker andere landen per camper gaan verkennen, welke precies dat weet ik nog niet. Maar Nieuw Zeeland per camper ligt wel voor de hand 🙂