Reizen en eten gaan wat mij betreft perfect samen. Lekker eten is voor mij een hele goede manier om een land en lokale cultuur te ontdekken. Praten over eten is ook een uitstekende gespreksstarter. Waar wij in Nederland met elkaar praten over het weer, hadden we het in landen als Maleisië, Thailand en Zuid-Afrika met locals standaard over het eten. Het leverde altijd weer goede tips op. Zo ook in Kaapstad, waar ik me een slag in de rondte at langs zowel de Kaapse, Kaaps-Maleisische en internationale keuken. Dit zijn mijn restaurant tips voor het bruisende Kaapstad.
Bobotie, curry en malva pudding
De Zuid-Afrikaanse keuken is een mengelmoes van gerechten uit verschillende culturen en achtergronden. Veel daarvan zijn uniek voor Zuid-Afrika. En juist die lokale gerechten probeer ik graag uit. Maar wat zijn dan typische gerechten die je in Kaapstad kan verwachten?
Bobotie is al sinds mijn eerste rondreis door Zuid-Afrika favoriet. Een kruidig mengsel van gehakt met zoete en spicy chutneys geserveerd met rijst. Superlekker! Ook de Cape Malay curry is superlekker. Deze komt in verschillende varianten, zowel met kip als rund. Ook de curry wordt geserveerd met een combinatie van zoete, spicy en frisse bijgerechten. De maaltijd perfect afsluiten doe je met een zoete malva pudding. Een zoete, sponsachtige cake die vaak met een vanillesaus wordt geserveerd. Een machtig, maar heel erg lekker toetje.
Naast deze gerechten vond ik het rundvlees in Zuid-Afrika van superieure kwaliteit. En hoe kun je dat nou beter uitproberen dan met een echte Zuid-Afrikaanse braai. De Zuid-Afrikanen weten precies hoe ze moeten bbqen. Wij kochten natuurlijk hamburgers en boerewors, maar we probeerden ook diverse steaks. Allemaal fantastisch!
De favoriete lokale snack wordt ook gemaakt van rund en is tegenwoordig verkrijgbaar in allerlei lekkere smaken: de biltong. Dit zijn kleine stukjes gedroogd en gekruid rundvlees die je zo uit het vuistje eet. Perfect voor een roadtrip.
Wat zijn mijn favoriete restaurants in Kaapstad?
Kaapstad is een bruisende multiculturele stad. Op veel plekken kun je bovenstaande gerechten krijgen, maar er zijn ook genoeg internationale restaurants met heerlijk eten. Naast het eten blinken de restaurants uit in service en gezelligheid. Uit eten is hier minder functioneel dan in Zuidoost-Azië. Het is hier meer een beleving, een echt avondje uit. Of een middagje natuurlijk, want uitgebreid lunchen is een favoriete bezigheid van de inwoners van Kaapstad. De prijzen liggen in Kaapstad wel een stuk hoger dan in Zuidoost-Azië, maar nog steeds fors lager dan in Nederland. Dit zijn mijn favoriete restaurants in Kaapstad.
Tip! Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een handige kaart gemaakt in Google Maps. Hier kun je de locaties van onderstaande restaurants vinden.
1. The Charles
Lekker lunchen op een knus terras onder oude bomen? Dat doe je bij The Charles. Een hele fijne plek voor als je tijd hebt voor een uitgebreide lunch.
The Charles behoord zeker tot de leukste restaurants in Kaapstad als het aankomt op locatie en lokale gerechten. Op hun kaart staan traditionele gerechten als bobotie en de Cape Malay curry, maar ook lekkere gerechten als hartige taart en buikspek staan op hun kaart.
Ook hun ontbijtjes zijn trouwens top. Ze gaan al om 7 uur in de ochtend open. Dus ben je net als ik aan het werk in Kaapstad, dan kun je voordat je aan de slag gaat eerst al lekker ontbijten.
Je vindt The Charles in de wijk de Waterkant.
2. The General Store
Voor gezonde salades en hartige quiches moet je bij The General Store zijn. Gezond en lekker gaat echt wel samen! Toch zondigen? Hun zoete koekjes en taartjes zijn om van te watertanden.
Dit fijne zaakje vind je in Bree Street. Het is niet groot en ze hebben maar een paar zitjes, dus wij namen onze lunch graag mee naar ons eigen balkon om daar in het zonnetje te genieten van een goede lunch.
3. Our Local
Deze tot restaurant verbouwde loods is niet alleen qua interieur een allegaartje, ook qua publiek. Hier zitten de zakenmensen in pak naast toeristen die net de Tafelberg of Lion’s Head hebben bedwongen. En jong en hip gaan hier perfect samen met de vrolijkheid van gezinnen. Je neemt plaats aan één van de lange tafels of knusse privézitjes.
Ik ging hier heen voor de lunch en at een lekkere shakshuka en een broodje met zalm. Als ik één puntje van kritiek mag geven. In verhouding tot de meeste restaurants in Zuid-Afrika serveren ze hier kleine porties.
Je vindt Our Local in Kloof Street.
4. Yumcious
Het lunchbuffet van Yumcious is geliefd bij iedereen die in de omgeving van winkelcentrum Cape Quarter werkt. Iedere werkdag staat er vanaf ongeveer twaalf uur een uitgebreid buffet klaar met heerlijke lokale warme gerechten, rijk gevulde salades en lekkere toetjes. Je pakt een bord, schept deze vol en betaalt vervolgens op basis van gewicht. Duur is het zeker niet, lekker wel! Vervolgens neem je plaats op hun terras of neem je de maaltijd mee naar je werkplek of appartement.
Je vindt Yumcious in het bovenste gedeelte van winkelcentrum Cape Quarter in de Waterkant.
Bij Thali hoef je niet te reserveren.
Lang leve spontaan lekker uit eten!
5. Thali
Liefhebbers van de Indiase keuken herkennen ‘Thali’ waarschijnlijk wel. Een schaal met kleine Indiase gerechten en lekkernijen die samen de perfecte maaltijd vormen. Bij Thali in Kaapstad krijg je een moderne variant voorgeschoteld. Laat je verrassen door hun ‘Thali for 2’ of de vegetarische en vegan varianten daarvan. Het menu bestaat uit meerdere gangen met kleine, deelbare gerechtjes. De gerechten zijn geïnspireerd door India, maar gemaakt met lokale ingrediënten.
Thali is voor de avontuurlijke reiziger die van spontaniteit houdt. Ik dus! Bij Thali kun je niet reserveren. Best uitzonderlijk voor een wat exclusiever restaurant, want dat is het. Lang leve spontaan lekker uit eten!
Thali kun je vinden in de wijk The Gardens, in een zijstraat van Kloof Street.
Tip! Tintswalo
Thali behoort tot de groep restaurants die in het beheer zijn van Chef Liam Tomlin, een van Zuid-Afrika’s meest populaire chefkoks. Ik had ook mijn oog laten vallen op zijn luxe restaurant Tintswalo. Helaas moet je hier wel maanden van tevoren reserveren.
6. La Parada Constantia Nek
La Parada in Constantia is het perfecte restaurant voor iedere situatie. Wij gingen er lunchen na een prachtige wandeling bij Constantia Nek. Maar ook dineren op een stormachtige en kille dag. We zaten in het zonnetje op hun terras met uitzicht over de wijngaarden van Constantia en binnen bij de gezellige open haard.
Je kunt er terecht voor tapas, burgers en lekkere pasta’s. Oftewel gewoon fijne comfort food. Ook de bediening is er gastvrij en leuk.
Naast een vestiging in Constantia Nek heeft La Parada ook vestigingen bij Waterfront en Kloof Street.
7. Food Lover’s Eatery
Ook in het Central Business District vind je populaire lunchplekken voor hardwerkende mensen. Food Lover’s Eatery is er zo eentje. Het is net een supermarkt, maar dan voor salades, broodjes, warme maaltijden, snacks en smoothies. Je verzamelt wat je wilt eten en drinken, rekent af en neemt je lunch mee of eet deze op op het overdekte terras net buiten de markt. Een ideale oplossing als iedereen zin heeft in een andere maaltijd.
Je vindt Food Lover’s Eatery op drie locaties in CBD. Wij bezochten de vestiging in Icon building bij Loop Street.
8. The Loading Bay
The Loading Bay is een relaxte plek voor een lekkere lunch. Alles is homemade en komt van lokale leveranciers. En bovendien is alles hier ook nog eens heel vriendelijk geprijsd. De koffie en thee is lekker (ik kan hun chai latte van harte aanraden) en hun broodjes, pannenkoeken en warme gerechten zijn vers en gemaakt met goede ingrediënten. De toko zit altijd vol, dus soms is het even wachten op een tafeltje.
Je vindt The Loading Bay in de Waterkant.
9. Mojo Market
Net als Food Lover’s Eatery is ook Mojo Market ideaal als iedereen in je gezelschap trek heeft in wat anders. Deze food court serveert zowel lokale gerechten als Jollof Rice, en internationale succesnummers als pizza en kebab. Ook kun je er terecht voor Mexicaanse en Indiase maaltijden. De Indonesische nasi goreng was mijn favoriet.
Je bestelt je favoriete maaltijd bij één van de stalletjes, haalt ondertussen een drankje aan de bar en als je terug komt is je maaltijd klaar. Er zijn zowel boven als beneden heel veel zitplaatsen. Op sommige dagen is er muziek.
Je vindt Mojo Market in Regent Road in de wijk Sea Point.
Tip! Sea Point Pavillion
Na een werkdag is het goed toeven in Sea Point. Maak een mooie wandeling over de lange boulevard of neem je zwemkleding mee voor een duik in Sea Point Pavillion. Ik vond dit zwembad de perfecte plek om aan het eind van de middag, begin van de avond even de werkdag van je af te zwemmen. De zonsondergang hier is prachtig. En het combineert perfect met een maaltijd bij Mojo Market.
10. Mulino
Wil je een keer een minder gezonde lunch, dan zijn de burgers en sandwiches van Mulino een aanrader. Vanaf het moment dat je hier binnenstapt, voel je je welkom. Wij hadden meteen een leuke klik met de gezellige ober. Combineer je vette burger met een gezond sapje van rode biet, appel en gember. Mijn tip, vraag altijd even naar de special van de dag.
Je vindt Mulino in Bree Street.
11. Yen’s Vietnamese Streetfood
Voor een goede Aziatische maaltijd ben ik altijd te porren en dus gingen we voor springrolls, pho en banh mi naar Yen’s Vietnamese Street Food. Het is een klein zaakje en verwacht geen uitgebreide menukaart, maar het eten is snel klaar en lekker. Ideaal dus voor een snelle lunch buiten de deur tijdens je workation.
Je vindt Yen’s Vietnamese Streetfood in Dixon Street, vlakbij The Charles en winkelcentrum Cape Quarter.
Restaurants in Kaapstad: Hoe werkt het met service en fooien?
Ga je naar een van deze restaurants in Kaapstad of een andere gezellige plek, dan is het wel goed om te weten dat je naast de prijzen die op de menukaart vermeld staan, nog wat extra geld kwijt bent aan servicekosten, oftewel fooien. De bediening in Zuid-Afrika krijgt namelijk een minimaal salaris en verdient de rest van zijn/haar salaris met fooien. In sommige restaurants betaal je verplicht een service fee. Deze staan in de kleine lettertjes op het menu en op de bon. In de meeste restaurants kun je zelf op de bon aangeven hoeveel fooi je wilt geven. Tien procent is de standaard als je goed en gastvrij bent geholpen. Was het uitzonderlijk goed, dan geef je natuurlijk wat meer.
Hoewel ik persoonlijk van mening ben dat iedereen gewoon moet kunnen rekenen op een vast inkomen voor het werk dat je doet, merkte ik ook de voordelen van dit systeem. Het niveau van de gastvrijheid en service in restaurants en andere dienstverlenende sectoren ligt vele malen hoger dan in Nederland. Het bedienend personeel in Zuid-Afrika is behulpzaam, vriendelijk en zet net een stapje extra.
Ook bij de wijnhuizen in de omgeving van Kaapstad kun je heerlijk eten. Ik maakte al eerder een overzicht met mijn favoriete wijnhuizen in Stellenbosch.
Tot slot
Heb je zin gekregen in een trip naar Kaapstad en wil je nog meer weten over Kaapstad of andere prachtige bestemmingen in Zuid-Afrika? Ik schreef nog veel meer artikelen over deze fantastische bestemming.
Heb ik je enthousiast weten te maken voor een reis naar Kaapstad? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen:
Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl