‘Hello miss/mister, where are you going?’ Dit is de meest gestelde vraag op Lombok Indonesië. Ons antwoord was iedere keer anders. Op Lombok is namelijk meer te beleven dan alleen zon, zee en strand. Zo vonden wij het heerlijk om op de scooter te stappen en door de tabaksplantages, rijstvelden en kleine dorpjes te scooteren. Zonder bestemming, maar eenmaal weer terug bij ons hotel altijd met een nieuw avontuur in onze rugzak. 

In deze reisgids geef ik een inkijkje in onze reis dwars door Lombok. Een reis die ons natuurlijk naar de mooiste stranden bracht, maar ook diep in de jungle. Ik deel niet alleen de fijnste bestemmingen, maar geef ook inzicht in hoe daar te komen, de kosten en alle andere belangrijke zaken om te weten voordat je naar Lombok vertrekt. 

Mis je nog iets in deze reisgids Lombok? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

Een reis naar Lombok

Beste reistijd: mei t/m september
Ideale reisduur: 3 weken (langer als je net als ons tijd wilt om te relaxen)
Waar ligt Lombok: Eén eiland ten oosten van het populaire Bali in Indonesië
Taal: Bahasa Indonesia en Sasak
Valuta: Indonesische Rupiah 
Vliegtijd: ± 15 uur

Highlights Lombok: bezienswaardigheden, eten, drinken en overnachten

Lombok is een gevarieerd eiland. Voor iedereen is er wel wat te beleven. In het zuiden vind je mooie zandstranden en zijn de golven geliefd bij surfers. In het westen tref je meerdere kleine eilanden ‘Gili’s’ genaamd. De noordelijk gelegen Gili eilanden zijn al jaren erg populair bij toeristen, maar ook zuidelijker liggen een aantal juweeltjes, waar je prachtig kunt snorkelen. In het westen vind je ook Mataram met zijn gezellige night market. In het hart van Lombok ligt de Rinjani. Deze ruim 3.700 meter hoge vulkaan vormt een enorme puist in het landschap en wordt omringd door rijstterrassen en fruitbomen. 

1. Kuta Lombok

Kuta in het zuiden van Lombok is enorm in ontwikkeling. Er zijn veel buitenlandse investeerders neergestreken en ook de Indonesische overheid investeert flink in dit van oorsprong kleine vissersdorp. Geheel authentiek is het dus niet meer, maar er zijn twee redenen waarom Kuta niet mag ontbreken als je Lombok bezoekt. 

Wat te doen in Kuta Lombok? 

De eerste reden; Kuta is de perfecte uitvalsbasis om de omliggende zandstranden te ontdekken. Van het prachtige Tanjung Aan op een kwartiertje rijden ten oosten van Kuta, tot aan het prachtige Selong Belanak in het westen (daarover later meer). Huur een scooter, volg de kustlijn en stop bij de mooiste stranden. Naast Tanjung Aan en Selong Belanak vonden wij ook Pantai Lancing en Pantai Tampah erg mooi. 

Het scooter rijden langs de zuidkust is sowieso een bijzonder leuke bezigheid. Je rijdt door dorpjes, tabaksplantages en mooie uitkijkpunten. De mensen zwaaien naar je en groeten je continu. 

Tip! Bij veel stranden betaal je parkeergeld (10.000 IDR) voor je scooter. Door net iets verder door te rijden dan de eerste parkeerplaats, kun je vaak gratis parkeren. Bij Tanjung Aan kun je je scooter ook neerzetten bij de warung waar je een ligbedje uitkiest en vervolgens betaalt voor je hapje en drankje. 

Lekker eten en drinken in Kuta

De tweede reden om Kuta te bezoeken, is het eten. Zowel bij lokale warungs als bij buitenlandse restaurants is het eten van hoge kwaliteit. Alhoewel je bijna niet fout kunt gaan in Kuta waren dit mijn favorieten:

  • Jiang Nan: een Chinees restaurant met lekkere gerechten en leuke bediening. De dumplings zijn heerlijk van smaak en ook de noodle gerechten zitten vol smaak! 
  • Fishbones: Een lokale warung met gastvrije eigenaren. De gegrilde vis is supervers en wordt geserveerd met rijst, groenten en verschillende sausjes. Zowel voor de liefhebber van spicy eten, als diegenen die het liever wat rustiger aan doen met de spices. 
  • Kita Murah: Als je een liefhebber bent van spicy food, dan mag je deze warung niet missen. Het was onze favoriete lunch spot. Voor 15.000 IDR (€1,00) kun je hier je eigen bordje met nasi campur samenstellen. Deze dames kunnen koken! 

Ook Desi van Foedsie ging naar Kuta en bleef er maar liefst 4 maanden. Zij deelt nog veel meer toffe tips voor Kuta Lombok!

Fijn overnachten in Kuta

In Kuta worden in rap tempo nieuwe hotels en resorts uit de grond gestampt. Maar met Rascals kun je de plank niet misslaan. In dit hotel klopt echt alles. De sfeer is relaxed, de kamers zijn tiptop verzorgd, het personeel is gastvrij en het ontbijt is gezond en lekker. 

Het personeel van Rascals maakten ons verblijf extra bijzonder. Ze groeten je bij naam, geven tips en regelden thee en bananen toen ik last had van een Bali belly. 

De kamers beginnen bij 700.000 IDR per nacht. Wij boekten een iets duurdere kamer met luxe buitenbadkamer en ik vond het het geld meer dan waard. 

2. Selong Belanak

Selong Belanak is prima te bezoeken als dagtrip vanuit Kuta, maar wil je wat meer avontuur, dan raad ik je aan om ook zeker één of twee nachten in Selong Belanak te overnachten. Selong Belanak is nog wat meer authentiek en ongerepter dan Kuta. Maar ook hier krijgen buitenlandse investeerders voet aan de grond, dus het is nog maar de vraag hoe lang dat zo blijft. 

Wat te doen in Selong Belanak? 

Selong Belanak heeft een prachtig strand met helder schoon water. De golven zijn ideaal voor beginnende surfers en dat is dan ook de activiteit hier. De tientallen warungs op het strand bieden allemaal surflessen. Loop je voorbij de warungs naar rechts, dan heb je het strand voor jezelf. Ga je naar links dan kun je een kijkje nemen in het oude vissersdorpje op en bij het strand. ‘s Ochtends komt hier de verse vis aan land en gedurende de dag maken de dames de vis schoon om deze daarna te verkopen. De sfeer is overal heel ontspannen. 

Je kunt ook op het strand overnachten. Ga op zoek naar Kobar van Warung Muja en vraag hem of hij een kampeeravontuur voor je kan regelen. Wij hadden een leuke avond op het strand met een kampvuur, bbq en eten voor een heel weeshuis. We sliepen niet super op de harde matrasjes en kleine opblaaskussens, maar het was zeker de moeite waard. 

Selong Belanak is ook een goede uitvalsbasis om andere stranden te bezoeken, bijvoorbeeld Pantai Mawun, Tampah en Lancing. 

Tip! Alle warungs bij Selong Belanak bieden dezelfde surflessen aan voor beginners. En echt iedereen kan het op deze manier een keer veilig proberen. Dus ga het gesprek aan, kijk met wie het klikt en onderhandel over de prijs. Wij kregen twee uur les en betaalden 500.000 IDR. Dit was inclusief de huur van het bord. 

Lekker eten en drinken in Selong Belanak

Op het strand van Selong Belanak serveren de warungs simpel maar eerlijk voedsel. Als de tante van Kobar kookt, is Warung Muja echt een aanrader. Zij bereidde voor ons heerlijke verse inktvis voor de lunch. 

In het dorp zelf heb je niet heel veel keuze, maar wij vonden Warung Corner een leuke plek met goed eten. 

Fijn overnachten in Selong Belanak

Naast een nacht op het strand verbleven we ook nog een nacht bij de Mango Lodge. Een eenvoudig hotel met mooie kamers en een fijn zwembad. Je betaalt hier 550.000 IDR per nacht, inclusief ontbijt. 

3. Tetebatu

Wil je wat anders dan zon, zee en strand? Dan is het tijd om naar het binnenland van Lombok te reizen. Het landschap is hier groen en vruchtbaar. Je ziet de gewassen bijna met het blote oog groeien. Tetebatu is een hechte community met leuke homestays, gidsen en een fantastische warung. 

Wat te doen in Tetebatu? 

In Tetebatu draait het om het landelijke leven, de meeste mensen zijn boeren en verbouwen rijst, pepers of fruit. Het is de plek om een inkijkje te krijgen in het lokale leven op Lombok. Daarnaast ligt Tetebatu aan de voet van de vulkaan de Rinjani (één van de redenen dat het hier zo vruchtbaar is).  

Ben je in september in Tetebatu? Dan kun je kennismaken met het lokale stokvechten, de Peresean. Naast zeer vrome Moslims, hanteren de Sasak ook nog animistische gebruiken. En alhoewel het zeer gewelddadig klinkt, vond ik het bijwonen van de Peresean één van de meest unieke belevenissen op Lombok. 

Rijstwandeling Tetebatu

Tijdens een rijstwandeling door Tetebatu leer je alles over de gewassen die er groeien en het proces van rijst verbouwen. Je loopt dwars door de velden, er staan geen hekken of andere afscheidingen en boeren laten je graag zien hoe ze de rijst planten en oogsten. Naast rijst zie je ook vele fruitsoorten, groenten en specerijen die hier verbouwd worden. 

Ook namen we een verfrissende duik bij een waterval en proefden we verse cacao- en koffiebonen. Onze tour eindigde in het Monkey Forest, waar naast de veelvoorkomende grijze apen, ook zwarte apen leven. Wij zien deze laatste soort niet, maar genieten wel van het ongerepte regenwoud en de grijze apen. 

Alle homestays en gidsen leggen ongeveer dezelfde route af door Tetebatu, maar omdat er nauwelijks toeristen zijn is het er nooit druk. Wij regelden onze tour via de homestay en betaalden 200.000 IDR per persoon voor een tour van een halve dag. Een echte aanrader! 

Sangkareang trekking

De Rinjani is met ruim 3.700 meter een echte blikvanger op Lombok. Het is dé reden dat grote delen van dit eiland zo vruchtbaar zijn. Wat velen niet weten is dat de Rinjani twee toppen heeft. Wij maakten een trekking vanuit Tetebatu naar de minder bekende Sangkareang. Met exact 3.200 meter boven zeeniveau misschien minder hoog dan de echte Rinjani top, maar de uitzichten hier zijn net zo weergaloos! En we waren de enigen om er van te genieten.

De trekking naar de top van de Sangkareang duurt twee dagen. Na de eerste dag kampeer je op de berg om de volgende dag om 4 uur naar de top te vertrekken. Het uitzicht vanaf de kampeerplek is al fenomenaal. Vanaf de top zie je, als het helder is, onder andere de Rinjani summit, het kratermeer en Mount Agung op Bali liggen. Spectaculair dus! 

Wij regelden onze trekking via Sukry, die zijn eigen tours in en om Tetebatu organiseert. Een tour kost 150 US dollars per persoon, dit is inclusief de taxirit naar ons volgende hotel in Senggigi. De trekking was echt perfect geregeld. We hadden een privétour, een hele goede gids, die mij ook nog eens snel en soepel liet afdalen (ik ben een hele slechte daler) en werden compleet in de watten gelegd met lekkere maaltijden, vers fruit, koffie en thee en bergen koekjes en chocola! 

Peresean

Ieder jaar vanaf eind augustus, vinden er twintig dagen lang traditionele stokgevechten plaats in de omgeving van Tetebatu. Men gelooft dat het bloed dat hierbij vloeit, zorgt voor regen. 

Het is best een heftige aangelegenheid. De lokale bevolking is in grote getale aanwezig. Ook een handjevol andere toeristen durft het aan om dit schouwspel bij te wonen. Het is een bijzondere mix van agressie, show, muziek en dans. 

Twee mannen (of jongens), slechts gekleed in sarong en bandana, gaan elkaar te lijf met een ratan stok. Deze stok laat flinke striemen achter als je wordt geraakt. Een gevecht bestaat uit maximaal vijf rondes, maar een deelnemer kan zich ook terugtrekken. Het gevecht eindigt ook als er iemand bloed. Sommige deelnemers hebben al flink wat striemen op hun lijf. Ik vind ze maar dapper. De show eromheen is vooral bijzonder. De mannen dagen elkaar uit door hun borst vooruit te duwen en hun tanden bloot te lachen. Het lijkt een beetje op balsemende vogels. Tijdens de korte pauzes lopen er mensen de arena in die al dansend en lachend geld op de vloer werpen om aan te duiden dat ze het gevecht waarderen.

Als je de kans krijgt, zou ik zeker een kijkje gaan nemen! 

Lekker eten en drinken in Tetebatu

Er is in Tetebatu niet veel keuze als het aankomt op ‘uit eten’ gaan. Vanaf onze homestay is het minimaal een paar kilometer scooteren om bij de een goede warung te komen. Na een teleurstellend diner de eerste avond, gaan we meerdere keren naar Warung Monkey Forest. Het is de plek waar we onze rijstwandeling afsloten. Ze serveren hier goede saté, gado gado, curries en hele lekkere urap urap. Een salade met komkommer, pepers en kokosrasp. 

We aten ook één avond bij onze homestay, waar we samen met gastvrouw Julianna de keuken indoken om verschillende gerechten te bereiden. Dit was erg gezellig, maar ook erg lekker! 

Fijn overnachten in Tetebatu

Wij verbleven bij Bunga Homestay. Een fijne plek met mooie bungalows die uitkijken over de rijstvelden. Gastheer Pahjerin doet er alles aan om het je naar de zin te maken. Hij nam ons mee naar de Peresean en regelde binnen een half uur een gids voor onze Sangkareang tour. Verder krijg je de hele dag door thee en koffie en kregen we ook nog kroepoek en andere snacks toegeschoven. Een overnachting kost hier 215.000 IDR inclusief ontbijt. 

Bij Warung Monkey Forest leerden we ook Ron kennen van Wina Wani Bungalows. Ron is goed bevriend met Pahjerin en heeft ook een paar bungalows. Als de één vol zit, verwijst die zijn gasten door naar de ander. Ron spreekt naast Engels ook vloeiend Nederlands en een aardig woordje Duits en Frans. Handig dus als je graag in je eigen moedertaal communiceert. 

4. Senggigi / Mataram

Senggigi was tot voor kort de toeristische trekpleister van Lombok, vol resorts en restaurants. Sinds de aardbeving van 2018 en de daaropvolgende pandemie heeft Senggigi het zwaar te verduren gehad. Het is duidelijk dat er veel vergane glorie is. Toch zijn er een aantal redenen om Senggigi te bezoeken. 

Wat te doen in Senggigi en Mataram? 

De omgeving van Senggigi is zeer geschikt om per scooter te verkennen. Rijd met de scooter langs de kust naar het noorden en ontdek mooie stranden en prachtige uitkijkpunten. Mooie plekken om te stoppen zijn het uitkijkpunt bij Batu Bolong en de stranden Klui, Nipah en Pandanan. Bij Bangsal duik je vervolgens de binnenlanden in, over de zogenaamde Monkey Road (Jalan H. Mansur). Je volgt een bochtige weg door de jungle en komt ondere andere langs het Monkey Forest. Via Mataram rijd je vervolgens weer terug naar Senggigi. 

Mataram is een grote stad met veel drukte. Maar als je toch in de buurt bent, kun je er net zo goed een keer gaan eten. Mataram heeft namelijk een zeer levendige food scene. Vooral de night market bij Sangkareang Square vonden wij erg leuk. 

Lekker eten en drinken in Senggigi en Mataram

Ons hotel was gelegen aan de zuidkant van Senggigi, niet ver van Mataram. We waren al snel fan van de levendige eetcultuur in Mataram en bezochten onder andere de night market bij Sangkareang Square

Wil je een goede nasi Padang proberen? Wij vonden Rumah Makan Asano vlakbij de Mataram Mall de allerlekkerste! Ook het populaire Taliwang Khas Pak Udin is een aanrader. Hier verkopen ze honderden Taliwang kippen per dag en het is alleen al de moeite waard om naar de goed georganiseerde keuken te kijken! 

Bij Senggigi zijn de tentjes op Tanjung Bias een aanrader. Dit strand staat bekend als sunset beach en trekt van heinde en verre verliefde stelletjes. Er zijn zitzakken, lampjes en muziek. Kies een tentje uit waar al veel anderen zitten en laat je een avondje in de watten leggen.

Fijn overnachten in Senggigi en Mataram

Het Ibludan hotel in Senggigi is een ontzettend relaxte plek om een paar dagen door te brengen en bij te komen van je avonturen op Lombok. Wij verbleven in Ibludan na onze beklimming van de Sangkareang en chillden eerst een volledige dag bij het fijne zwembad voordat we op pad gingen. Eigenaren Sophie en Hella zijn ook altijd bereid om met je mee te denken over je volgende bestemming en geven handige tips om daar te komen. 

5. Gili eilanden

De Gili eilanden zijn een populaire bestemming en omdat ze ook goed bereikbaar zijn vanaf Bali is het hier vele malen drukker dan op Lombok. Toch vond ik het een hele relaxte bestemming voor een paar dagen! 

Wat te doen in Gili Air? 

Naast luieren, lezen en met je voetjes in het zand zitten, is er één activiteit die je echt moet ondernemen op de Gili eilanden en dat is snorkelen. Vooraf hadden we geen hele hoge verwachtingen over het onderwaterleven, maar we wilden het toch proberen. 

Mensen komen vooral voor de schildpadden, maar ook het koraal is op een aantal plekken prachtig. Regel dus ook zeker een tour die stopt bij het mooie koraal. Wij gingen op pad met Cha Cha tours op Gili Air en ik had het idee dat wij net wat andere plekken bezochten dan de andere boten. We deelden de boot met vier andere stellen, waardoor het ook met onze eigen groep nooit echt te druk was.

Alleen de stop bij de Instagram hotspot met de onderwater standbeelden van Gili Meno was een misser. Hier barst het van de snorkelaars, maar er is niks spannends te zien.

Gelukkig gingen we snel weer verder. We zagen tijdens de tour wel zo’n 20 schildpadden en sommigen konden we van dichtbij bewonderen. Verder zagen we veel kleurrijk koraal in allerlei wilde vormen en honderden visjes. Zo gaaf! 

Lekker eten en drinken in Gili Air

Het eten op Gili Air vonden we een beetje tegenvallen. We houden van Indonesisch eten, maar de meeste warungs hier zijn verwesterd en daardoor was het eten behoorlijk saai. Om die reden zochten we onze toevlucht tot Westerse restaurants, maar ook dat vonden we niet echt wat. Met één uitzondering: Mama Pizza. Hier kun je met een gerust hart eten. De pizza’s zijn knapperig en rijkelijk belegd. Het restaurant heeft een Italiaanse eigenaar en hij heeft zijn personeel prima pizza’s leren maken. 

Fijn overnachten in Gili Air

Op Gili Air verbleven we één nacht bij het gloednieuwe Selvática. Een leuke plek, nog in opbouw, maar met fijne bungalows en een mooi zwembad. Helaas konden we niet langer blijven dan één nacht. Het tweede hotel op Gili Air vonden wij geen aanrader. 

Snorkeltrip naar de Secret Gili’s 

Naast de populaire Gili’s in het noorden van Lombok, zijn er nog een aantal Gili eilanden rondom Lombok te vinden. Gili betekent namelijk ‘klein eiland’ en daarvan hebben ze er een aantal in alle windstreken. 

Wij maakten vanuit Kuta ook nog een dagtrip naar de Secret Gili’s bij Sekotong. Op Gili Nanggu, Gili Sudak en Gili Kedis kun je heerlijk snorkelen boven het kleurrijke koraal, chillen op het strand en genieten van een lokale maaltijd. De eilandjes kun je stuk voor stuk binnen een uur rondlopen en Gili Kedis is zelfs niet meer dan een zandbank. Op Gili Nanggu kun je overnachten (al ziet het hotel er erg verlaten uit), maar de andere twee eilanden zijn onbewoond en verlaten. Wel hebben ze allebei een warung/coffee shop om de toeristen die komen te voorzien van een natje en een droogje. 

Wij regelden onze trip via één van de medewerkers van Rascals en betaalden 500.000 IDR voor een dagtrip. Dit was inclusief de boothuur, een gids en kapitein. We vertrokken in de ochtend om half tien en kwamen om vier uur weer terug aan land. 

Je leest meer over mijn snorkelavontuur bij de Secret Gili’s in https://www.backpackfever.nl/azie/een-jaar-op-reis-2/

Vervoer op Lombok

Om van A naar B te komen op Lombok als backpacker bleek nog niet altijd zo heel eenvoudig. Nou ja, als je niet teveel wilde betalen dan. Een taxi regelen via je hotel lukt altijd, maar dan moet je ook bereid zijn om diep in je buidel te tasten. 

Om van de ene plek naar de andere te komen, bijvoorbeeld van Selong Belanak naar Tetebatu, regelden we een taxi. Hierbij probeerden we het hotel te omzeilen en via Whatsapp contact te leggen met een chauffeur die ons eerder had gereden. In de omgeving van Mataram/Senggigi kun je een Bluebird taxi regelen. Hierbij zijn de kosten iets transparanter, omdat je de ritprijs van te voren in de app vastlegt. 

Dit betaalden wij voor de taxiritten op Lombok:

  • Luchthaven Praya naar Rascals in Kuta: 150.000 IDR (via hotel)
  • Rascals Kuta naar Mango Lodge Selong Belanak: 150.000 IDR (via hotel)
  • Mango Lodge Selong Belanak naar Bunga Homestay Tetebatu: 460.000 IDR (zelf geregeld)
  • Bunga Homestay Tetebatu naar Ibludan Hotel Senggigi: inbegrepen bij Sangkareang tour
  • Ibludan Hotel Senggigi naar Bangsal (boot naar Gili Air): 150.000 IDR (via Bluebird)
  • Bangsal naar Ibludan Hotel Senggigi: 120.000 IDR (via Bluebird)

Voor de boottocht van Bangsal naar Gili Air betaalden we 20.000 IDR per persoon. We namen de normale veerboot. 

Op de plekken waar we verbleven huurden we een scooter om rond te rijden. Dit is de makkelijkste en leukste manier om wat meer van de omgeving te zien. 

Let op! Een scooter rijden in Indonesië is niet geheel zonder risico. De Indonesische scooters hebben meer vermogen dan wij gewend zijn en zouden in Nederland bestempeld worden als motoren, waar inderdaad een motorrijbewijs voor verplicht is. Zonder motorrijbewijs ben je hier niet verzekerd. De wegen in het zuiden van Lombok zijn echter goed en niet heel druk, waardoor wij het risico wel durfden te nemen.

Wat kost Lombok? Gemiddelde kosten

Naast kosten voor vervoer maakten we ook dagelijks kosten voor eten en drinken en overnachtingen. In onderstaande overzicht staan onze gemiddelde uitgaven: 

  • Een lokale maaltijd (street food): 15.000 per persoon
  • Een lokale maaltijd in een restaurant, incl fruit juice: 50.000 IDR per persoon
  • Een grote fles water (1,5 liter): 10.000 IDR per persoon
  • Scooterhuur: 60.000 – 80.000 IDR per dag
  • Overnachting in homestay: 250.000 – 350.000 IDR per kamer per nacht 
  • Overnachting in klein en fijn hotel met zwembad: 400.000 – 500.000 IDR per kamer per nacht
  • Overnachting in luxe resort: vanaf 750.000 IDR per kamer per nacht 
  • Taxi rit van 30 minuten: 150.000 IDR 

Wil je meer weten over de kosten van een reis naar Lombok? Ik schreef ook een handig artikel met daarin onze exacte uitgaven tijdens onze reis door Lombok en Flores.

Handig om te weten

Met bovenstaande tips heb je al een heleboel informatie om jouw trip naar Lombok te regelen. Er zijn nog een aantal algemene dingen handig om te weten. 

De taxi en botenmaffia

Op sommige plekken in Lombok buitelen mensen over elkaar heen om geld te verdienen aan toeristen. Vooral als het op transport aankomt. In grote delen van Lombok worden chauffeurs van apps als Grab en Bluebird geweigerd en als ze er wel komen, worden ze bedreigd. Andere chauffeurs houden hun tarieven bewust vaag en noemen geen bedragen voordat je bij ze instapt. Wij hadden regelmatig het gevoel opgelicht te worden. 

Op sommige plaatsen heerst daardoor een grimmige sfeer. Dit is onder meer het geval bij het vliegveld en in Bangsal, waar de boten naar Gili Air vertrekken. Bij het vliegveld werd ons meerdere keren een taxi naar Kuta aangeboden voor 300.000 IDR. Via ons hotel betaalden we 150.000 IDR en dat vond ik al aan de hoge kant. 

In Bangsal werd ons de overtocht naar Gili Air aangeboden voor 400.000 IDR, terwijl een kaartje op de normale veerboot slechts 20.000 IDR per persoon kost. Verdiep je dus van te voren goed in de prijzen en maak duidelijk wat je wilt en wat niet. 

Uiteindelijk werden we door één van de taxichauffeurs op het vliegveld ook heel goed geholpen bij het vinden van de chauffeur van het hotel. Gewoon door duidelijk te maken dat we al vervoer hadden geregeld en geen dienst van hem gingen afnemen.

Je bent een bezienswaardigheid

Waar je ook komt op Lombok, je bent een bezienswaardigheid. Mensen roepen je na, zwaaien naar je, vragen of ze op de foto mogen met je, of maken stiekem selfies. 

Er zitten leuke kanten aan, maar af en toe is het ook gewoon vervelend. Je wilt ook wel eens ongestoord genieten van je kokosnoot op het strand en niet de hele dag met iedereen hetzelfde gesprekje voeren. 

Het is ook niet altijd duidelijk of mensen gewoon uit nieuwsgierigheid een praatje met je aanknopen, of dat ze iets van je willen.

Dichtbevolkt en druk

Op Lombok wonen 3,5 miljoen mensen. Het eiland is niet heel groot en rondom de Rinjani is een groot deel onbewoonbaar. Dat betekent dat de rest van het eiland erg dichtbevolkt is. Overal staan huisjes en overal zijn winkels. Het is druk op straat. Het barst van de brommers en dat leidt soms tot chaotische situaties. Vooral omdat je de weg ook nog deelt met koeien, kippen en voetgangers.

Ook het geluid vond ik zeker in de eerste dagen erg overweldigend. De brommers maken veel lawaai, de moskeeën gaan meerdere keren per dag af en de mensen praten ook nog eens luid, vooral als ze aan de telefoon zijn (en dat zijn ze vaak). Hier moest ik echt even aan wennen.

Sociaal en zorgzaam

Hoe opdringerig en lawaaiig ze soms ook kunnen zijn. Over het algemeen vond ik de inwoners van Lombok sociaal en zorgzaam. Het is eenvoudig om een gesprekje aan te knopen en we hebben dan ook vele leuke gesprekken gevoerd. Tijdens deze gesprekken ging het altijd over familie. Ik vond het mooi om te zien dat ze zo hecht zijn met ouders, broers, zussen en andere familieleden. Ze helpen elkaar en regelen ook heel veel met elkaar. Als het bij de één tegenzit, dan springt de ander bij. 

Ook weten ze elkaar te vinden als het gaat om het regelen van voorzieningen van toeristen. Vooral in Tetebatu was deze community gedachte goed zichtbaar. Als wij een scooter nodig hadden, dan werd er een scooter geregeld. Wilden we een tour maken dan werd er weer even gebeld en binnen no-time was er een gids geregeld. 

En dat maakte Lombok Indonesië tot een hele fijne bestemming voor een avontuurlijke reis! 

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor een droomreis naar Lombok? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Deze pagina bevat affiliate links. Het bijhouden van een reisblog is ontzettend leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Wil jij mij graag bedanken voor de tips en inspiratie in dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als jij via één van de links op deze pagina een product besteld of een overnachting reserveert. Het kost jou niks extra’s en levert mij een kleine vergoeding op. Een gratis bedankje van jou voor mij dus!

Laat een reactie achter