Ben je van plan om een rondreis door Maleisië te gaan maken? Dan wacht je een mooi avontuur! Maleisië heeft alles wat een avontuurlijke reiziger nodig heeft. Van bruisende steden tot ongerepte jungle en paradijselijke stranden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over het ongekend lekkere eten. 

Maar welke plekken mogen niet ontbreken in jouw rondreis? Om jou op weg te helpen, heb ik drie gevarieerde routes voor je uitgedacht. Twee door West-Maleisië en één door Maleisisch Borneo. Zo kun je in een handomdraai je eigen Maleisië reisroute samenstellen! 

Rondreis Maleisië: de beste routes voor 3 à 4 weken

Maleisië is een fantastisch land om rond te reizen. De verbindingen tussen de steden en toeristische bestemmingen zijn goed. En bus-, trein- en vliegtickets goedkoop. Desondanks zijn de reistijden gemiddeld langer dan je binnen Europa gewend bent. Plan dus genoeg tijd in op een bestemming en houd rekening met langere reisdagen in je programma. In drie weken kun je al heel veel zien, maar als je de mogelijkheid hebt, zou ik voor vier weken Maleisië gaan, dan kun je nog net wat langer uitrusten op een bountystrand. 

Het weer gaat een nogal bepalende factor zijn tijdens je rondreis door Maleisië. Zo zijn tijdens het moessonseizoen aan de oostkust van West-Maleisië (oktober tot maart) veel hotels gesloten en worden veerboten naar een deel van de eilanden uit de vaart genomen. Daarnaast heeft Maleisië de laatste jaren steeds vaker te kampen met overstromingen en modderstromen. Hieronder vind je twee routes voor West-Maleisië die rekening houden met de seizoenen. Maar alsnog is het verstandig om ter plaatse de omstandigheden op je volgende bestemming te checken. 

Tip Rondreis Maleisië!
Zelf kiezen we er graag voor om met een globale route op pad te gaan, waarbij we zo min mogelijk hotels en activiteiten van tevoren vastleggen. In Maleisië hebben we daar veel profijt van gehad. Toen delen van het land getroffen werden door zware modderstromen, konden wij ons programma aanpassen. 

Rondreis Maleisië tussen oktober en maart

Tijdens een rondreis door West-Maleisië tussen oktober en maart is het verstandig om de oostkust te mijden. De omstandigheden zijn dan op z’n zachtst gezegd onstuimig en veel hotels en andere voorzieningen zijn gesloten. Gelukkig is het weer aan de andere kant van West-Maleisië dan op z’n best. Het is dus het ideale moment voor een bezoek aan Penang en Langkawi. 

Heb je drie weken vakantie? Dan zijn dit de bestemmingen die ik zou aandoen tijdens een rondreis door Maleisië in de maanden oktober tot maart: 

  • Kuala Lumpur (3-5 nachten)
  • Melaka (3 nachten)
  • Pulau Pangkor (2-3 nachten)
  • Ipoh (2-3 nachten)
  • Penang (3-5 nachten)
  • Langkawi (3-5 nachten)

Heb je vier weken de tijd? Dan kun je nog een vleugje jungle toevoegen aan je trip. Een bezoek aan Belum Eco Resort is een mooie toevoeging tussen Ipoh en Penang. 

“Het weer gaat de bepalende factor
zijn tijdens jouw reis door Maleisië”

Rondreis Maleisië tussen maart en oktober

Tussen maart en oktober kun je prima reizen in heel West-Maleisië. Aan de westkust valt in deze maanden wel wat meer regen, maar dit is bij lange na niet zo heftig als het moessonseizoen aan de oostkust. De hoge luchtvochtigheid en hogere temperaturen maken steden als Kuala Lumpur en Georgetown op Penang wel wat onaangenamer. 

Heb je drie weken vakantie? Dan zijn dit de bestemmingen die ik zou aandoen tijdens een rondreis door Maleisië in de maanden maart tot oktober: 

Heb je vier weken de tijd? Verblijf dan nog een paar nachten in Melaka voor wat meer cultuur of verleng je verblijf op Tioman. Melaka is het beste in te passen tussen je bezoek aan Taman Negara en Tioman Island. 

Een andere optie is om vanuit Tioman door te reizen naar Singapore en daar je reis af te sluiten. 

“Maleisisch Borneo
verdient je volle aandacht!”

Rondreis Maleisisch Borneo

Veel andere reisroutes bieden een combinatie aan van West-Maleisië en Maleisisch Borneo. Ik vind dat een beetje zonde. Maleisisch Borneo verdient namelijk je volle aandacht en laat zich niet ontdekken in slechts vijf dagen. Wij verbleven in totaal twee maanden in Borneo en hebben ons geen moment verveeld. Sterker nog, ik zou zo weer terug willen de jungle in! 

Wil je graag naar Borneo, dan kun je dat het beste plannen tussen maart en oktober. Dan zijn de omstandigheden het meest gunstig voor een actieve rondreis. 

Heb je drie weken vakantie? Dan zijn dit de bestemmingen die ik zou aandoen tijdens een rondreis door Maleisisch Borneo:

  • Kuala Lumpur (3-5 nachten)
  • Kuching (3 nachten)
  • Bako National Park (2 nachten)
  • Permai Rainforest (2 nachten)
  • Kota Kinabalu (3 nachten)
  • Sepilok (2 nachten)
  • Kinabatangan rivier (2 nachten)
  • Semporna / Sipadan (3 nachten)

Heb je vier weken de tijd? Dan kun je je programma uitbreiden met nog een aantal avontuurlijke activiteiten. Huur bijvoorbeeld een auto en breng een bezoek aan de onontdekte Tip of Borneo. Hier zie je bijna geen westerse toeristen. Combineer dit met een bezoekje aan Bigfin Dive Resort vlakbij Kota Belud. Dit duikresort is de enige die in dit deel van de Zuid-Chinese Zee haar duikspots heeft. Ik vond het een hoogtepunt van mijn bezoek aan Maleisisch Borneo. 

Ik schreef ook een artikel vol handige tips voor een avontuurlijke roadtrip door Sabah.

Ook kun je een trekking naar de top van Mount Kinabalu, de op één na hoogste berg van Zuidoost Azië, maken. Boek deze trip wel van tevoren, want er zijn iedere dag maar een beperkt aantal permits beschikbaar voor wandelaars.

Heb je geen bezwaar tegen een echt afgelegen bestemming? Mulu National Park ligt midden in de jungle en is alleen bereikbaar per vliegtuig of 4×4 jeep. Het landschap is er spectaculair. Je plant een bezoek aan Mulu het beste tussen Permai Rainforest en Kota Kinabalu. 

Hoe reis je door Maleisië?

De infrastructuur in Maleisië is goed. Dat maakt het plannen van een rondreis een stuk eenvoudiger. Overal vind je goede vlieg- en busverbindingen. In West-Maleisië kun je ook makkelijk met de trein van A naar B. Maar ook het huren van je eigen auto is een goed idee!

Openbaar vervoer in Maleisië

Het openbaar vervoer in Maleisië is goed geregeld. Je kunt makkelijk online tickets boeken voor bussen, treinen en veerboten. Vaak kun je uit meerdere opties kiezen als je van A naar B wilt reizen. 

Je kunt eenvoudig je reis plannen en tickets boeken via 12GO Asia. Echt ideaal! 

Auto huren in Maleisië

Wij huurden zowel in West- Maleisië als in Borneo voor delen van onze reis een auto. Het gaf ons alle flexibiliteit om leuke tussenstops in te bouwen en naar plekken toe te gaan, die anders onbereikbaar waren gebleven. 

Ook een auto huren in Maleisië? Dat kun je gemakkelijk online regelen via Sunny Cars. In Borneo regelden we het ter plekke in Kota Kinabalu via Daniel van GoGoBorneo Tours. Een ontzettend leuke en behulpzame gast. Je kunt hem goed bereiken via WhatsApp: +60 10 234 0503.

Binnenlandse vluchten in Maleisië

Vliegen is in Maleisië echt heel goedkoop. En dat maakt het ook heel populair. De Maleisiërs zelf vliegen voor korte weekendtrips het hele land op en neer. Wij kozen alleen voor een binnenlandse vlucht als het echt niet anders kon. Vooral in Borneo zul je merken dat het soms de enige (logische) optie is. 

Wij boekten onze vliegtickets voor binnenlandse vluchten via Trip. Dit bleek in ons geval vaak de goedkoopste aanbieder. 

Wat kost een reis door Maleisië?
Wij gaven in Maleisië €46,50 per persoon per dag uit aan accommodaties, eten en drinken, vervoer, activiteiten en andere praktische dingen. Ik denk dat dat een goede indicatie is. Alle details kun je vinden in mijn uitgebreide uitleg over ons reisbudget Maleisië.

Plan zelf je reis naar Maleisië

Met deze handige links plan je in een handomdraai zelf je reis naar Maleisië:

Hotels Maleisië
Reisgids Maleisië
Tours en tickets Maleisië
Autohuur Maleisië
Vliegtickets naar en binnen Maleisië
Bus- en treintickets
Handige reisartikelen

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor een onvergetelijk rondreis door Maleisië? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Deze pagina bevat affiliate links. Het bijhouden van een reisblog is ontzettend leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Wil jij mij graag bedanken voor de tips en inspiratie in dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als jij via één van de links op deze pagina een product besteld of een overnachting reserveert. Het kost jou niks extra’s en levert mij een kleine vergoeding op. Een gratis bedankje van jou voor mij dus!

2 Comments

  1. Ik begin nieuwsgierig te worden naar Maleisië, weer een land toegevoegd aan mijn wensenlijstje! Ik ga je reisroutes onthouden, dankjewel.

Laat een reactie achter