Tijdens het ochtendgloren wakker worden met het geluid van spelende gibbons, overdag op zoek naar orang-oetans, krokodillen en olifanten en ‘s avonds de jungle in om te kijken of je stekelvarkens, civetkatten, spinnen en slapende vogels kunt vinden. Een verblijf bij Tungog Rainforest Eco Camp is één groot avontuur in de jungle van de Kinabatangan Rivier!
Verwacht geen luxe, maar wel drie dagen vol prachtige riviersafari’s, verhalen van deskundige gidsen en spannende tochten door de jungle. De Kinabatangan Rivier en het regenwoud eromheen zitten vol leven. Je gaat gegarandeerd allerlei apen, vogels en insecten tegenkomen. En wie mazzel heeft spot zelfs neushoornvogels, krokodillen, olifanten of orang-oetans.
Ik vond het een fantastisch avontuur, mede door de inzet van de locals die dit project hebben opgezet en met heel veel liefde en passie de natuur rondom de Kinabatangan Rivier beschermen. In dit artikel vertel ik je met veel plezier hoe drie dagen bij Tungog Rainforest Eco Camp eruitzien.
Zie jij een verblijf bij Tungog Rainforest Eco Camp aan de Kinabatangan Rivier ook wel zitten? Aarzel niet om je vragen te stellen over dit unieke avontuur. Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen!
Tungog Rainforest Eco Camp | Een schoolvoorbeeld in Community Based Tourism
“Onder de hut bevindt
zich de buitenbadkamer”
Geïsoleerd van alle grote toeristencentra langs de Kinabatangan Rivier in Maleisisch Borneo ligt het Tungog Rainforest Eco Camp (TREC). Een bijzonder initiatief, want het project wordt volledig gerund door de lokale bewoners van dit deel van de Kinabatangan Rivier. Het project maakt deel uit van Kopel, een lokale organisatie die bewoners van het gebied, toeristen, wetenschappers en natuurbeschermers bij elkaar brengt.
Het initiatief heeft al meerdere prijzen gewonnen voor Community Based Tourism en natuurbescherming. Het is namelijk een win-win. In plaats van regenwoud te kappen voor een inkomen uit de palmoliewinning, planten de inwoners van dit gebied nu nieuwe bomen en runnen ze een eco-kamp om toeristen naar het gebied te trekken. Het hele dorp heeft een aandeel en profiteert mee van deze constructie.
En ook voor de avontuurlijke reiziger is het leuk. Onze gidsen zijn hier opgegroeid en weten werkelijk waar alles over het gebied. Ze vertellen enthousiast over hoe ze het Tungog meer weer vrij hebben gemaakt van een invasieve plantensoort die het meer overwoekerde en hoe je kunt zien of er een orang-oetan in de buurt is.
Een verblijf bij TREC is basic; al zijn de houten boomhutten erg leuk gemaakt. Iedere hut is uitgerust met matrasjes, een klamboe en een monkey-proof hutkoffer om je spullen veilig in te bewaren. Onder de hut bevindt zich de buitenbadkamer met een westerse doortrek-wc en een groot vat vol ijskoud water uit het Tungog meer om je mee te wassen. Zeker verfrissend na een trekking door de hete vochtige jungle.
Wij bezochten TREC en de Kinabatangan Rivier tijdens onze avontuurlijke roadtrip door Sabah.
Over de Kinabatangan Rivier en de omliggende jungle
Het verhaal van de Kinabatangan Rivier en de omliggende jungle is eigenlijk een heel triest verhaal. De Maleisiërs hebben er decennialang regenwoud gekapt voor de palmolie-industrie. Hectare naar hectare is verdwenen en daarmee ook het leefgebied van een paar duizend olifanten, honderden orang-oetans en vele andere diersoorten. Een grote bosbrand in de jaren negentig heeft het niet veel beter gemaakt.
Gelukkig gloort er hoop aan de horizon. In grote delen van het afgebrande deel van de jungle is inmiddels een nieuw jong regenwoud verrezen. Mede met hulp van organisaties als Kopel worden oude palmolieplantages opgekocht en opnieuw beplant met inheemse soorten. Het mooie is dat de inspanningen nu al resultaat hebben. Het bruist van het leven in het jonge oerwoud. Zelfs de orang-oetan keert terug. De Kinabatangan Rivier is dan ook de plek in Maleisisch Borneo om wildlife te spotten.
Drie avontuurlijke dagen aan de Kinabatangan Rivier
Tungog Rainforest Eco Camp ligt tussen de Kinabatangan Rivier en het Tungog meer ingeklemd. Dit gebied langs de rivier is behoorlijk drassig en zelfs moerassig op sommige plekken. Er leven veel kikkers, vogels en insecten in het gebied. Wij kozen voor een pakket van drie dagen (2 nachten) bij TREC.
Dag 1: Cruises over de Kinabatangan Rivier en spannende insecten
Ons avontuur aan de Kinabatangan Rivier begint met een ‘cruise’ zoals onze gids Adam het noemt. Samen met hem en onze mede-avonturier Bas stappen we in een longboat voor een tocht van 20 minuten over de rivier. Als we uitstappen, bevinden we ons midden in de jungle. Er is geen enkel teken van beschaving meer. Het kamp en de hutten liggen aan het meer tussen de bomen. Vanaf de rivier zou je niet weten dat het er ligt. Wat een rust en wat een prachtige plek!
Na een korte rondleiding is het tijd voor onze eerste activiteit, we gaan een rondje maken door de jungle. Adam vertelt ons vast dat de kans heel klein is dat we olifanten gaan zien. Twee keer per jaar trekken ze langs het kamp. De laatste keer was net twee weken voor onze komst. We moeten het dus doen met hun stront en pootafdrukken.
Tijdens de sunset boottrip later die middag hebben we meer geluk. We zijn nog niet vertrokken of we zien makaken in de boom. Een boom verder zitten de proboscis monkeys (neusapen) en zo wisselt het een tijdje af. Ook de Silver Leaf Monkeys laten zich zien; met hun kenmerkende oranje babies.
Ook qua vogels zitten we goed tijdens deze ‘riviercruise’. We spotten een ijsvogel, een zwart met rode broadbill, verschillende adelaars en aan het einde geven de neushoornvogels een show. Van de acht soorten die er zijn, zien wij er drie. Ook komt er nog heel nonchalant een krokodil voorbij zwemmen. Wat een vruchtbare dag!
Maar dat was nog niet alles. Ook ‘s avonds maken we nog een ronde door de jungle. Best spannend in het donker. We zien direct bij het kamp al een nieuwsgierige civetkat en ook de huistarantula laat zich zien. Aan het einde worden we verrast door een stekelvarken en ook de slow loris laat zich zien. Een heel grappig, maar lastig te spotten diertje. We zien ook nog slapende vogels… De pitta’s blijven doodstil zitten, net alsof ze nep zijn.
Dag 2: Met onze poten in de modder
We hebben de wekker gezet om kwart voor zes, maar ruim voor die tijd zijn we wakker. Het oerwoud ontwaakt en dat gaat gepaard met zingende gibbons en tsjirpende vogels. Jammer genoeg horen we ze alleen en kunnen we ze niet spotten.
De dag begint met een warme kop thee aan het meer. We worden begroet door meerdere ijsvogels, een ooievaar en ook een ibis.
De tweede activiteit is veel actiever. Na het ontbijt gaan de sokken weer over de broek en de wandelschoenen weer aan, want we gaan een rondje om het meer maken.
We zien grijze- en krulstaart makaken en veel insecten. Het regenwoud verandert in een moeras als we aan de andere kant van het meer komen. Gelukkig liggen op de meest drassige plekken houten vlonders, maar toch kunnen we niet voorkomen dat we door de modder heen moeten lopen. We zien hier onder andere een grote monitorhagedis en ook heel veel kleine hagedissen. Als klap op de vuurpijl komt er een vuurstaarthoen voorbij gerend.
Na de lunch is er even tijd voor een dutje. De hangmatten worden opgehangen bij het meer en iedereen doet even de oogjes dicht.
Onze volgende activiteit staat in het teken van conservatie. We mogen hier onze eigen boom planten. We varen met de boot naar een modderig veld een paar kilometer van het kamp. Daar wacht Tyn op ons: de chef boomplanten.
Er is één grote uitdaging… De beste man is doof en stom… Maar met handen en voeten en zijn enthousiasme komt de boodschap over en planten we met liefde onze jonge boompjes. Ik vind het tot op de dag van vandaag een bijzonder idee dat er een Backpackfever boom groeit in de dichte jungle van Borneo.
Onze ‘sunsetcruise’ valt letterlijk in het water door een tropische stortbui.Gelukkig is het geen straf om bij het kamp naar de verhalen van onze gids te luisteren en te speuren naar krokodillenogen in het meer.
Een bezoekje aan TREC is niet alleen een hele mooie manier om als reiziger een positieve bijdrage te leveren aan de jungle in Borneo, het is ook nog eens een fijn alternatief om jouw reis naar Borneo betaalbaar te houden.
Dag 3: Zijn er orang-oetans in de buurt?
Ook vanochtend staan we weer voor dag en dauw op. Onze laatste boottocht staat op het programma. Adam denkt dat dit het beste moment is om orang-oetans te spotten.
Helaas… orang-oetans zien we niet. Wel zien we een babykrokodil van heel dichtbij en nog veel meer neushoornvogels. Als je die graag wilt zien, dan is de Kinabatangan Rivier de plek bij uitstek.
Na het ontbijt is het tijd om onze spullen te pakken en terug te gaan naar de bewoonde wereld.
Plan zelf je reis naar Tungog Rainforest Eco Camp
Vanwege het afgelegen en kleinschalige karakter van Tungog Rainforest Eco Camp kun je deze plek alleen bezoeken als je vooraf gereserveerd hebt. Ik nam zelf anderhalve week voor ons bezoek contact op met Kopel via hun website.
Het startpunt van je jungle avontuur is daar waar de Kinabatangan Rivier de doorgaande weg tussen Sandakan en Lahad Datu kruist (Highway 5). Je kunt via Kopel een taxi naar het startpunt regelen of net als ik deed TREC bezoeken met je eigen huurauto tijdens een roadtrip door Sabah.
Wij verbleven drie dagen en twee nachten bij TREC en vonden dat perfect. Op de eerste dag wordt je rond het middaguur opgehaald bij de jetty aan Highway 5 en op de laatste dag wordt je daar ook rond het middaguur weer afgezet. Het is een behoorlijk goed gevuld programma, maar er is gelukkig ook genoeg tijd om in een hangmat van de prachtige natuur en alle junglegeluiden te genieten.
Niet alleen bij TREC kun je de ongerepte jungle van Maleisië ontdekken. Ook Belum Eco Resort in West-Maleisië is een fantastisch initiatief.
Tot slot
Ik draag dit mooie initiatief een ontzettend warm hart toe. Ga jij naar Maleisisch Borneo en besluit je om een bezoek te brengen aan de Kinabatangan Rivier? Dan kan ik je alleen maar aanbevelen om contact op te nemen met Kopel. En als je gaat… dan zou ik het hartstikke leuk vinden als je iets van je laat horen.
Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen:
Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl
2 Comments
Wat een bijzondere plek! Prachtig initiatief! ❤️
Dat is het zeker! Ik vind het een erg mooi uitgangspunt dat alles en iedereen er van moet profiteren: de natuur, de locals, de dieren en ook de toeristen.