In Kuching vind je alles wat je van een Maleisische stad verwacht. Een leuke binnenstad met kleine winkels en restaurantjes, vrolijke street art, een keur aan culturele en historische uitstapjes en luxe shopping malls. Maar het allerleukste aan Kuching is dat de natuur nooit ver weg is. Zo sta je na een half uur rijden bij de jetty van Bako National Park en is het slechts drie kwartier scooteren naar Kubah National Park. Ideaal als je cultuur, lekker eten en het spotten van wildlife wilt combineren. 

Wil je meer weten over Kuching? Aarzel dan niet om een reactie achter te laten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen! 

Een reis naar Kuching

Beste reistijd: December – Februari
Ideale reisduur: 6-8 dagen
Taal: Bahasa Malaysia
Valuta: Maleisische Ringgit
Reistijd: 20-28 uur (Amsterdam – Kuching)
Tijdsverschil: 6 uur (Nederlandse zomertijd) of 7 uur (Nederlandse wintertijd)

Wist je dat?

  • Kuching ligt in het westen van Maleisisch Borneo en is de hoofdstad van de provincie Sarawak. 
  • De hele stad staat vol met katten. Afbeeldingen van katten, beelden van katten en er is zelfs een echt kattenmuseum. Kuching betekent namelijk kat in het Maleisisch. 
  • Net buiten Kuching liggen meerdere nationale parken en reservaten waar je onder andere orang-oetans, krokodillen en neusapen kunt zien. 

Hoeveel nachten Kuching?

In Kuching en omgeving kun je je met gemak een week vermaken. Het is de perfecte plek voor een eerste kennismaking met Maleisisch Borneo. Je hebt er namelijk alles; een gezellige typisch Maleisische binnenstad, leuke culturele activiteiten en heel veel prachtige natuur om de hoek. 

Je kunt al die mooie natuur ontdekken vanuit Kuching zelf, maar het is nog leuker om ook in de omgeving van Kuching een paar nachten te verblijven. Het mooie Bako National Park is daar zeer geschikt voor, maar ook het Permai Rainforest vond ik persoonlijk een hoogtepunt. Ik zou dus zeker minimaal zes dagen in Kuching plannen, maar nog beter is om een volle week voor deze prachtige plek uit te trekken. 

Wat te doen in Kuching? Dit zijn de leukste bezienswaardigheden en activiteiten

In Kuching heb je meerdere plekken die bruisen van de activiteit. Zo heb je de waterkant ter hoogte van de Darul Hana voetgangersbrug en daarachter een aantal leuke straatjes met kleine winkeltjes en restaurants. Het heeft wel iets weg van Georgetown op Penang. Iets verder naar het oosten vind je Jalan Padungan met zijn mooie poort en heel veel goede restaurants. Aan de andere kant van de Sarawak rivier vind je statige overheidsgebouwen en een aantal mooie parken. 

1. Borneo Cultures Museum

Wat ik persoonlijk heel erg leuk vond aan Kuching, maar ook aan andere delen van Borneo, is dat er heel veel aandacht is voor de inheemse cultuur. Zo ook in het Borneo Cultures Museum. 

Het Borneo Cultures Museum is een hypermodern museum over de cultuur, natuur en het leven in Sarawak. Aan de hand van foto’s, video’s, virtual reality en allerhande spullen wordt het verhaal vertelt van de kustbewoners, de regenwoudstammen en de heuvelstammen. Allemaal kennen ze hun eigen tradities van koppensnellen tot houtbewerking. Jaja, het ging er ruig aan toe in de regenwouden van Borneo. 

De heuvelstammen zijn het langst geïsoleerd gebleven van de moderne samenlevingen, maar ook zij zijn inmiddels blootgesteld aan de moderne hedendaagse tijd. In het museum is er daarom aandacht voor hoe ze nu leven en hoe ze in de eeuwen hiervoor hebben geleefd. Echt een aanrader! 

2. Ontdek de leukste straatjes van Kuching

In het hart van Kuching barst het van de leuke straatjes. Het leukste is om hier zonder plan doorheen te lopen. Je zult vanzelf vrolijke street art en kleurrijke kattenbeelden tegenkomen. De leukste straatjes in Kuching zijn: 

  • Carpenter Street staat vol historische pandjes met daarin kleine winkels, galeries en restaurants
  • India Street is een beetje de Moslimvariant van een Chinatown. Je vindt er kleine winkeltjes en marktkraampjes waar kleding en allerhande prullaria worden verkocht. 
  • Jalan Padungan (China Street) is bekend vanwege zijn lekkere restaurants. De kleurrijke toegangspoort verwelkomt je in een food walhalla.

3. Wandel langs de Sarawak rivier

Kuching heeft enorm geïnvesteerd in het aantrekkelijk maken van de waterkant langs de Sarawak rivier. Er ligt een bijzondere voetgangersbrug, er zijn leuke hoekjes gecreëerd om rustig te zitten en je vindt er een aantal kraampjes die drankjes en snacks verkopen.

De boulevard langs de rivier is ieder moment van de dag leuk, maar in de avonden extra gezellig. In het weekend wordt er een grote night market gehouden. Iedere avond wordt hier ook een licht- en fonteinshow georganiseerd, ook bekend als de Darul Hana Musical Fountain. Deze start om 20.30 en om 21.30 uur en duurt ongeveer een kwartier. 

En niet alleen de kant van de Sarawak rivier is leuk. Vergeet vooral ook niet een blik te werpen naar de overkant van de straat. Hier vind je mooie Britse koloniale panden, zoals het oude postkantoor, de rechtbank en meerdere wachttorens. 

4. Steek de Darul Hana voetgangersbrug over

Veel toeristen slaan de overkant van de Sarawak rivier over. En eigenlijk is dat jammer. De bijzondere Darul Hana voetgangersbrug ligt er namelijk niet voor niets. Aan de overkant kun je namelijk van dichtbij een kijkje nemen bij de bijzondere overheidsgebouwen. Ook vind je hier meerdere parken, zoals een fraaie orchideeëntuin en de botanische tuinen. Lekker om even te ontsnappen aan de drukte van de binnenstad.  

Ook aan de overkant van de rivier vind je de Brooke Gallery. Als echte avonturier mag je dit leuke museum niet missen. In het museum wordt het verhaal verteld van James Brooke. Een Engelse avonturier die het uiteindelijk tot gouverneur van Sarawak schopte en tot op de dag van vandaag nog erg populair is bij de inwoners van deze provincie. 

Het verhaal van James Brooke
In 1838 vertrok James Brooke met zijn schip vanuit Plymouth naar Borneo. Zijn doel? Hij wilde gaan, waar nog geen enkele blanke was geweest. Eenmaal aangekomen werd hij aangeklampt door een afgezant van de sultan van Brunei, toen nog de heerser over heel Borneo. Er was trammelant met rebellen en het lukte de sultan niet om de boel in het gareel te krijgen. Hij verzocht James de rebellen te verslaan. In ruil daarvoor zou hij politiek leider over Sarawak worden gemaakt.James nam het aanbod gretig aan en versloeg de rebellen. Prompt was hij leider van Sarawak. 

James Brooke bleek een charismatisch leider te zijn, die zoveel mogelijk de bestaande gebruiken en rechtsvormen intact liet. Ondanks meerdere conflicten met piraten, begon er een lange periode van voorspoed voor de mensen van Sarawak. Uiteindelijk hebben er drie generaties Brooke’s over Sarawak geregeerd. 

De omgeving van Kuching is ook erg leuk!

Niet alleen in Kuching zelf is veel te beleven. De omgeving heeft ook veel moois te bieden.

1. Semengoh Nature Reserve en Wildlife Centre

Het Semengoh Nature Reserve is in Kuching de plek om de orang-oetan in zijn natuurlijke habitat te spotten. 

In Semengoh Nature Reserve wonen 28 orang-oetans in het semi-wild. Iedere dag kun je als bezoeker ze proberen te spotten tijdens voedertijd. Tussen 9.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 16.00 uur delen de rangers voedsel uit op specifieke voederplatformen. De orang-oetans kunnen dan zelf beslissen of ze daar gebruik van willen maken. Het blijft dus mazzel hebben of je ze ziet. 

Wij zagen al een moeder met kind voordat we überhaupt bij het platform waren en konden hen van heel dichtbij bewonderen. Bij het voederplatform zagen wij ook nog een moeder met haar pasgeboren baby en haar vijf jaar oude zoon. Ze zijn zo behendig en zo menselijk. Het is heel bijzonder om deze dieren van dichtbij te zien! 

Tip! Regel eigen vervoer
Vanuit Kuching worden er verschillende prijzige tours aangeboden naar Semengoh. Het voordeligste is echter om zelf vervoer te regelen. En dat is helemaal niet lastig. Wij gingen met een gehuurde scooter op pad, maar je kunt ook heel eenvoudig een Grabtaxi regelen, die je erheen brengt en weer ophaalt. 

2. Bako National Park

Bako National Park is één van de meest diverse natuurparken waar ik ooit geweest ben. Je vindt er maar liefst zeven ecosystemen binnen de grenzen van het park. Zo heb je er parelwitte stranden, een dicht regenwoud, moerassen en mangroves. Je kunt hier hele mooie wandelingen maken en op zoek gaan naar de bijzondere Proboscis Monkey (Orang Belanda), krokodillen en slangen. Het park ligt op een schiereiland en is alleen toegankelijk per boot. Je waant je dus echt midden in de wildernis. 

Wij maakten meerdere wandelingen en bezochten zo’n beetje ieder deel van het park dat toegankelijk is. Ook gingen we ‘s avonds op pad met een ranger op zoek naar vliegende lemurs, vuurvliegjes en slangen. 

Het leuke aan Bako National Park is dat je in het park kunt slapen en zo uitgebreid de tijd hebt om alle apen te bekijken. De meeste apen bevinden zich namelijk rondom de accommodaties. Ook kun je zo voor de drukte en ergste hitte op pad.

3. Permai Rainforest

Op een ander schiereiland boven Kuching ligt Permai Rainforest. In dit park kun je ook overnachten, maar dat is een stuk luxer en duurder dan in Bako National Park. Maar daarvoor krijg je ook wat. Wij verbleven in een romantische boomhut met uitzicht op zee. Iedere dag speelden de aapjes op ons balkon. Dat is nog eens bijzonder overnachten. 

Ook voor een dagtrip kun je naar Permai Rainforest. Je betaalt dan 10 Ringgit (ongeveer 2 Euro) en mag dan een hele dag in het park verblijven. In Permai kun je twee uitdagende wandelingen maken. De eerste brengt je naar een waterval, de tweede naar een ‘blue pool’, waar je heerlijk kunt zwemmen. 

Als je terug bent van je wandelen kun je bijkomen op één van de stranden of bij het natuurlijke zwembad in het park. In het weekend zijn de stranden ook populair bij de locals. 

Nog meer spannende jungle avonturen beleef je in Sabah in het noorden van Maleisisch Borneo!

4. Sarawak Cultural Village

Naast het Permai Rainforest ligt Sarawak Cultural Village. Een openluchtmuseum waar je kennismaakt met de gebruiken en leefstijl van de officiële inheemse stammen in Sarawak: de Melanau, de Malay, de Bidayuh, de Iban en de Orang Ulu. 

Voor iedere stam is er een huis nagebouwd in de Cultural Village en overal is er iemand die vertelt over de gebruiken van de stam en de indeling van het huis. Het is een beetje jammer dat de meeste mensen gewoon ‘westers’ gekleed zijn. Alleen bij de Orang Ulu troffen we een man in traditionele kledij: in een lendendoek en verentooi dus. 

Bij sommige huizen kun je deelnemen aan activiteiten. Zo kun je lokale koekjes bakken en deelnemen aan het dansen met de bamboestokken. 

Voor nog meer dans kun je naar het speciale theater voor een voorstelling van 45 minuten. En die is me een partij gaaf! Er zijn traditionele muziekinstrumenten (inclusief een uitbundige trommelaar en een accordeonist), prachtig uitgedoste dansers en een jager met een blaaspijp. De muziek is super ritmisch, de dansen zijn subtiel met kleine pasjes en handgebaren, heupwiegen en rollende schouders. De 45 minuten vliegen voorbij! 

Kuching Tip!
Ieder jaar vindt in juni het Rainforest World Music Festival plaats in het Sarawak Cultural Village. Het driedaagse festival staat geheel in het teken van wereldmuziek en is vaak maanden van tevoren uitverkocht. Ik heb echt hele enthousiaste verhalen gehoord over dit festival. Dus als je in juni naar Borneo gaat, kijk of je dit festival mee kunt pikken. 

5. Kuching Wetlands National Park

Het Kuching Wetlands National Park is alleen te bezoeken met een tour. Wij boeken een sunset mangrove tour bij het Permai Rainforest Resort en gaan de boot op om dolfijnen, krokodillen en vuurvliegjes te spotten. 

Ook nu is het natuurlijk maar weer de vraag of je alle wilde dieren gaat zien, maar wij hadden mazzel. We zagen ze allemaal! 

We spotten onder andere twee groepen Irrawaddy dolfijnen, een heleboel Proboscis monkeys hoog in de bomen, een baby krokodil, een echte dikke krokodil op afstand en een krokodillenoog heel dichtbij voordat ie onder water ging en ook nog eens tientallen vuurvliegjes.

Ook varen we langs een dorp waar de kustbewoners nog leven van de visvangst en waar de moderne tijd nog maar deels lijkt te zijn aangebroken. Ondanks dat het dorp onlangs is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk is het schaars verlicht en zien we enkel vuurtjes. 

Waarom de Proboscis monkey ook wel de Nederlandse aap wordt genoemd
Het kenmerk van de Proboscis monkey is natuurlijk zijn grote oranje neus. En daaraan dankt hij ook zijn grappige bijnaam: Orang Belanda, oftewel Nederlandse aap. Toen de Nederlanders 17e eeuw ook Borneo aandeden, vond de inheemse bevolking dat de grote rode drankneuzen van de Hollanders wel wat weg hebben van de neuzen van de Proboscis monkey. En zo kreeg de aap zijn bijnaam. 

6. Kubah National Park en Matang Wildlife Centre

Kubah National Park is één van de lokale favoriete bestemmingen voor een stevige wandeling. In het weekend en op feestdagen gaat menig inwoner van Kuching hier op pad. 

Reken echter niet op een gemakkelijke wandeling. Op de routes in Kubah moet je flink aanpoten. De populairste route brengt je naar de top van de Serapi. Dit is echter ook een autoweg. Je kunt ook van de hoofdingang naar het Matang Wildlife Centre lopen. Dan loop je namelijk wel over een jungle trail. Het is nog steeds stevig klimmen, maar in ieder geval loop je in het bos. 

Matang is een opvang voor ontheemde dieren, zoals orang-oetans die moesten vluchten omdat hun leefgebied is gekapt. Het is een interessante plek om te bezoeken en een leuke stop in je wandeling.

Lekker eten en drinken in Kuching

Net als in Penang en Ipoh kun je ook in Kuching heel lekker Maleisisch eten. Het lokale gerecht hier is de Sarawak Laksa. Een romige, goed gekruide kokossoep vol groente, kip en garnalen. Je kunt het overal in de stad eten. Maar er zijn nog meer lekkernijen zoals gula apong ijs, beancurd en kek lapis. Dit waren mijn favoriete plekjes om lekker te eten, te drinken en te snacken. 

1. Lau Ya Keng Foodcourt

De favoriete lunchplek van de Maleisiërs in Kuching. Ieder stalletje verkoopt zijn eigen specialiteit. Van uitstekende Sarawak Laksa tot hartige Kueh Chap. Achter de foodcourt ligt een tempel verstopt. 

2. Curry House Carpenter Street

De dosa’s en het personeel van Curry House Carpenter Street zijn geweldig. Op sommige avonden is er livemuziek. Gewoon een gezellige plek om lekker te eten! 

3. IG Gula Apong

Aan de boulevard bij de Sarawak rivier ligt een klein, maar druk bezocht ijsstalletje. Hier serveren ze ijs met Gula Apong, oftewel gekarameliseerde palmsuiker van de lokale nipa palmbomen. Een heerlijk toetje! 

4. Makino Kochi Ramen Bar

Een piepklein zaakje in ‘China Street’, waar het altijd vol zit. We waren er al meerdere keren langs gelopen en zagen altijd een rij met locals, dus deze plek moesten wij ook proberen. En met succes: de ramen is echt heel goed! 

5. Top Spot seafood food court

Een andere lokale favoriet, met name in de weekenden, is Top Spot. Het is even zoeken, want het zit op het dak van een bedrijfspand, maar eenmaal gevonden kom je terecht op een bruisend dakterras. Aangezien alle kraampjes hetzelfde verkopen (visgerechten), is het bedienend personeel erg opdringerig, maar als je eenmaal zit en besteld hebt, is het leuk! 

6. Borneo Delight

Een leuk lokaal restaurant met een hele vriendelijke gastvrouw. Gewoon heel lekker Maleisisch eten! 

7. Life Café

Een populair zaakje in China Street met hippe drankjes en goed eten. Verwacht Maleisische gerechten, maar dan net een tikkeltje anders. De prijzen liggen ook wat hoger dan bij de normale Maleisische zaakjes. 

8.Jelly Beancurd

En als laatste een echte insiders tip: het leuke Jelly Beancurd ligt buiten het centrum van Kuching, maar is een ritje zeker waard. Hun pudding is heerlijk zacht en romig en door de jellies en vruchtjes ziet het er feestelijk (en Instagrammable) uit. Een echte lokale favoriet!

Waar overnachten in Kuching?

Als je gaat zoeken naar een fijn hotel in Kuching, zul je merken dat er maar weinig hotels echt hele goede beoordelingen krijgen. Veel hotels zijn slecht onderhouden en hebben vochtproblemen. Uiteindelijk kwam ik daarom uit bij een appartement via AirBnB. En wat voor één… Het was het mooiste appartement van onze reis door Zuidoost Azië. 

Ik heb het over Dandelions Riverine Diamond Condominium. Een nieuw appartement, heerlijk licht en comfortabel. Iets buiten het centrum, maar met een Grabtaxi of scooter ben je er binnen no-time. Ik vond het absoluut geen straf om hier nog een paar nachten langer te blijven, omdat ik ziek was.

Overnachten in Bako National Park

De accommodaties in Bako National Park zijn heel basic, maar ook spotgoedkoop. Er zijn reizigers die zich daardoor laten weerhouden, maar ik kan je absoluut aanraden om minimaal één nacht in het park te verblijven. 

Je kunt je accommodatie heel gemakkelijk online boeken via de website van de overheid van Sarawak. Ik zou kiezen voor een Forest Lodge Type 4 of Type 6.

Bako National Park tip!
Houdt er rekening mee dat in onze zomervakantie (juli en augustus) en in de Maleisische schoolvakanties (in december, rondom Chinees Nieuwjaar en tijdens de Ramadan) de accommodaties heel snel zijn volgeboekt. 

Overnachten in Permai Rainforest

Een andere bijzondere plek om te overnachten is in één van de boomhutten van Permai Rainforest Resort. De boomhutten zijn romantisch en bieden veel meer comfort dan de accommodaties in Bako National Park, maar bevinden zich net zo goed midden in de natuur. Tijdens ons verblijf, speelden de aapjes dagelijks op ons balkon. Er zijn boomhutten voor twee personen, maar ook voor families. Ik vond het hier fantastisch!

Hoe kom je in Kuching?

Kuching heeft een behoorlijk grote luchthaven en is goed bereikbaar vanuit andere delen van Maleisië en Singapore. Vanuit Kuala Lumpur gaan er meerdere vluchten per dag, maar je kunt bijvoorbeeld ook vanuit Penang naar Kuching vliegen. De steden op Borneo zijn onderling ook goed verbonden met diverse vliegverbindingen. Dus Kuching is ook goed te combineren met een bezoek aan Sabah. 

Kijk voor een logische reisroute door Borneo eens naar dit artikel: Rondreis Maleisië: 3 gevarieerde reisroutes voor ieder moment

Van A naar B in Kuching

De binnenstad van Kuching is heel intiem en voor Maleisische begrippen redelijk voetgangersvriendelijk. Het is hier fijn rondlopen in de kleine straatjes.

Natuurparken en attracties buiten het centrum zijn goed bereikbaar met een Grabtaxi. Voor een paar Ringgit kun je je ergens laten afzetten. Een Grab naar Bako National Park kostte ons bijvoorbeeld 27 MYR. 

Ben je van plan om meerdere plaatsen buiten het centrum te bezoeken, dan is het interessant om een scooter te huren. Wij deden dat bij Aris Travel & Tours en kregen voor 50 MYR per dag een gloednieuwe scooter mee met fijne helmen. Hun service was ook nog eens top. 

Veel natuurparken rondom Kuching kun je ook met georganiseerde tours bezoeken. En dit geldt ook voor bijvoorbeeld het Sarawak Cultural Village

Handig om te weten

Tot slot nog een aantal handige algemene tips om je mee te geven voor jouw bezoek aan Kuching. 

Welke kleren neem je mee?

De algehele dresscode voor vrouwen is in Maleisië wat meer discreet dan we gewend zijn in Europa. Dus lange broeken en rokken en vaak ook de armen bedekt. Toch heb ik me in Kuching nooit ongemakkelijk gevoeld in korte broek en t-shirt. De jongere dames van vooral Chinese afkomst laten ook graag wat meer huid zien, dus ook hier zijn ze inmiddels wel wat gewend. 

Ga je de jungle in, dan raad ik wel echt een lange broek aan in verband met de muggen, bloedzuigers en stekelige plantjes. En ook bij een bezoek aan een tempel is bedekkende kleding een must. Ik heb zelf altijd een sarong in mijn tas. Ook in restaurants koos ik vaak voor een lange rok. 

Ga je naar het strand of naar een openbaar zwembad? Dan zul je zien dat de Maleisiër volledig gekleed het water in gaat. Je kunt hier rekening mee houden door een badpak te dragen met eventueel daaroverheen een fietsbroekje en t-shirt. 

Nog een laatste tip: in openbare gelegenheden als winkelcentra, bioscopen en musea staat de airconditioning vaak op standje diepvries. Zo ook in het Borneo Cultures Museum. Zorg dus voor een vest of trui om je warm te houden. 

Nieuwsgierig naar welke kleding ik mee had naar Borneo? Check dan mijn handige Zuidoost Azië paklijst. Hier vind je ook veel handige items om mee te nemen op reis.

Leer een paar woordjes Maleisisch

Het is geen enkel probleem om Engels te spreken in Kuching. Iedereen kan zich prima redden in het Engels. Wil je een glimlach op de gezichten toveren? Leer dan een paar woordjes Maleisisch. Een simpel ‘selamat pagi, apa kabar?’ (goedemorgen, hoe gaat het?) en ‘terima kasih’ (dankjewel) doet wonderen voor de verstandhouding met een streetfoodverkoper of winkelmedewerker. 

Heb jij nu zin om naar Kuching te gaan?

Plan zelf je reis naar Kuching

Met deze handige links plan je in een handomdraai zelf je reis naar Kuching:

Hotels Kuching
Reisgids Borneo
Tours en tickets Kuching
Vliegtickets Maleisië
Bus- en treintickets Maleisië
Handige reisartikelen

Deze pagina bevat affiliate links. Het bijhouden van een reisblog is ontzettend leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Wil jij mij graag bedanken voor de tips en inspiratie in dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als jij via één van de links op deze pagina een product besteld of een overnachting reserveert. Het kost jou niks extra’s en levert mij een kleine vergoeding op. Een gratis bedankje van jou voor mij dus!

Laat een reactie achter