Wil je wat anders dan zon, zee en strand? Dan is het tijd om naar het binnenland van Lombok te reizen. Het landschap is hier groen en vruchtbaar. Je ziet de gewassen bijna met het blote oog groeien. Tetebatu is een hechte community met leuke homestays, gidsen en een fantastische warung. En een bijkomend voordeel? Je komt hier nauwelijks andere toeristen tegen! 

Wat moet je zien en doen in Tetebatu? 

In Tetebatu draait het om het landelijke leven, de meeste mensen zijn boeren en verbouwen rijst, pepers of fruit. Het is de plek om een inkijkje te krijgen in het lokale leven op Lombok. Daarnaast ligt Tetebatu aan de voet van de vulkaan de Rinjani (één van de redenen dat het hier zo vruchtbaar is). De Rinjani trekkingen zijn erg populair. Waar de meeste mensen naar de top van de Rinjani of de kraterrand gaan, kozen wij voor een trekking naar de tweede top van de Rinjani: de Sangkareang. En we waren de enigen op de trail! 

Ben je in september in Tetebatu? Dan kun je kennismaken met het lokale stokvechten, de Peresean. Naast zeer vrome Moslims, hanteren de Sasak ook nog animistische gebruiken. En alhoewel het zeer gewelddadig klinkt, vond ik het bijwonen van de Peresean één van de meest unieke belevenissen op Lombok. 

Rijstwandeling Tetebatu

Tijdens een rijstwandeling door Tetebatu leer je alles over de gewassen die er groeien en het proces van rijst verbouwen. Je loopt dwars door de velden, er staan geen hekken of andere afscheidingen en boeren laten je graag zien hoe ze de rijst planten en oogsten. Naast rijst zie je ook vele fruitsoorten, groenten en specerijen die hier verbouwd worden. 

Wij gingen op pad met gids Ahmet via onze homestay. De route was heel afwisselend, niet alleen de rijstvelden en fruitplantages stonden op de planning. Ook namen we een verfrissende duik bij een waterval en proefden we verse cacao- en koffiebonen. Onze tour eindigde in het Monkey Forest, waar naast de veelvoorkomende grijze apen, ook zwarte apen leven. Wij zien deze laatste soort niet, maar genieten wel van het ongerepte regenwoud en de grijze apen. 

Alle homestays en gidsen leggen ongeveer dezelfde route af door Tetebatu, maar omdat er nauwelijks toeristen zijn is het er nooit druk. Wij betaalden 200.000 IDR per persoon voor een tour van een halve dag. Een echte aanrader! 

Sarang Walet waterval

De Sarang Walet waterval ligt dicht bij de bewoonde wereld. Het is slechts een korte wandeling vanaf onze homestay. Maar wel een avontuurlijke! Om bij de waterval te komen moet je door een kloof. Eerst daal je via de trap af, daarna moet je nog zo’n 100 meter door het water waden om bij de waterval te komen. De waterval komt via een grote ronde opening de kloof binnen. Als de zon erop schijnt is het een bijzonder schouwspel. 

Aangezien je toch al nat bent, kun je net zo goed maar meteen een verfrissende duik nemen. Vergeet dus niet je zwemkleding en handdoek mee te nemen. 

Om bij de waterval te komen, betaal je 20.000 IDR per persoon. Je moet je ook registreren in het gastenboek. 

Sangkareang trekking

De Rinjani is met ruim 3.700 meter een echte blikvanger op Lombok. Het is dé reden dat grote delen van dit eiland zo vruchtbaar zijn. Wat velen niet weten is dat de Rinjani twee toppen heeft. Wij maakten een trekking vanuit Tetebatu naar de minder bekende Sangkareang. Met exact 3.200 meter boven zeeniveau misschien minder hoog dan de echte Rinjani top, maar de uitzichten hier zijn net zo weergaloos! Als het niet bewolkt is tenminste. 

De trekking naar de top van de Sangkareang duurt twee dagen. Na de eerste dag kampeer je op de berg om de volgende dag om 4 uur naar de top te vertrekken. Het uitzicht vanaf de kampeerplek is al fenomenaal. Helaas is het de volgende ochtend op de top bewolkt en hebben we helaas geen uitzicht, maar als het helder is, zie je onder andere de Rinjani summit, het kratermeer en Mount Agung op Bali liggen. Spectaculair dus! 

Wij regelden onze trekking via Sukry, die zijn eigen tours in en om Tetebatu organiseert. Hij regelde in een dag echt alles voor ons. Van de permits en verzekeringen tot aan de boodschappen en kampeerspullen. Ook nam hij Mr. Backpackfever mee achterop de brommer om de nodige Rupiah te pinnen om hem te kunnen betalen. 

Een tour kost 150 US dollars per persoon, dit is inclusief de taxirit naar ons volgende hotel in Senggigi. De trekking was echt perfect geregeld. We hadden een privétour, een hele goede gids, die mij ook nog eens snel en soepel liet afdalen (ik ben een hele slechte daler) en werden compleet in de watten gelegd met lekkere maaltijden, vers fruit, koffie en thee en bergen koekjes en chocola! 

Peresean

Ieder jaar vanaf eind augustus, vinden er twintig dagen lang traditionele stokgevechten plaats in de omgeving van Tetebatu. Men gelooft dat het bloed dat hierbij vloeit, zorgt voor regen. 

Het bijwonen van de Peresean
is een unieke belevenis!

Het is best een heftige aangelegenheid. De lokale bevolking is in grote getale aanwezig. Ook een handjevol andere toeristen durft het aan om dit schouwspel bij te wonen. Het is een bijzondere mix van agressie, show, muziek en dans. 

Twee mannen (of jongens), slechts gekleed in sarong en bandana, gaan elkaar te lijf met een ratan stok. Deze stok laat flinke striemen achter als je wordt geraakt. Een gevecht bestaat uit maximaal vijf rondes, maar een deelnemer kan zich ook terugtrekken. Het gevecht eindigt ook als er iemand bloed. Sommige deelnemers hebben al flink wat striemen op hun lijf. Ik vind ze maar dapper. De show eromheen is vooral bijzonder. De mannen dagen elkaar uit door hun borst vooruit te duwen en hun tanden bloot te lachen. Het lijkt een beetje op balsemende vogels. Tijdens de korte pauzes lopen er mensen de arena in die al dansend en lachend geld op de vloer werpen om aan te duiden dat ze het gevecht waarderen.

Als je de kans krijgt, zou ik zeker een kijkje gaan nemen! 

Tetebatu is slechts één van de topbestemmingen op Lombok. Wil je weten wat je nog meer kunt beleven op Lombok? Check dan deze reisgids met alle informatie die je nodig hebt voor een onvergetelijke reis naar Lombok. 

Lekker eten en drinken in Tetebatu

Er is in Tetebatu niet veel keuze als het aankomt op ‘uit eten’ gaan. Vanaf onze homestay is het minimaal een paar kilometer scooteren om bij de een goede warung te komen. Na een teleurstellend diner de eerste avond, gaan we meerdere keren naar Warung Monkey Forest. Het is de plek waar we onze rijstwandeling afsloten. Ze serveren hier goede saté, gado gado, curries en hele lekkere urap urap. Een salade met komkommer, pepers en kokosrasp. 

We aten ook één avond bij onze homestay, waar we samen met gastvrouw Julianna de keuken indoken om verschillende gerechten te bereiden. Dit was erg gezellig, maar ook erg lekker! 

Fijn overnachten in Tetebatu

Wij verbleven bij Bunga Homestay. Een fijne plek met mooie bungalows die uitkijken over de rijstvelden. Gastheer Pahjerin doet er alles aan om het je naar de zin te maken. Hij nam ons mee naar de Peresean en regelde binnen een half uur een gids voor onze Sangkareang tour. Verder krijg je de hele dag door thee en koffie en kregen we ook nog kroepoek en andere snacks toegeschoven. Een overnachting kost hier 215.000 IDR inclusief ontbijt. 

Bij Warung Monkey Forest leerden we ook Ron kennen van Wina Wani Bungalows. Ron is goed bevriend met Pahjerin en heeft ook een paar bungalows. Als de één vol zit, verwijst die zijn gasten door naar de ander. Ron spreekt naast Engels ook vloeiend Nederlands en een aardig woordje Duits en Frans. Handig dus als je graag in je eigen moedertaal communiceert. 

Hoe kom je in Tetebatu? 

De makkelijkste manier om in Tetebatu te komen is door het regelen van een taxi. Vanaf Kuta en Selong Belanak doe je er zo’n anderhalf tot twee uur over. Vanuit Senggigi aan de westkust is het ook twee uur rijden. De wegen zijn grotendeels keurig geasfalteerd, maar het laatste half uur wordt de weg wat meer bumpy. Houdt er rekening mee dat het druk is op de weg en dat je rit daardoor zomaar iets langer kan duren. 

Van A naar B in Tetebatu

Net zoals in de rest van Lombok, is rondrijden op een scooter de leukste manier om van A naar B te gaan in Tetebatu. Je kunt natuurlijk ook zonder eindbestemming in gedachten een rondje maken dwars door de rijstvelden. De omgeving van Tetebatu is erg groen en nodigt uit om buiten de gebaande paden verkend te worden. Wij huurden de scooter via onze homestay en betaalden daarvoor 80.000 IDR per dag. 

Let op! Een scooter rijden in Indonesië is niet geheel zonder risico. De Indonesische scooters hebben meer vermogen dan wij gewend zijn en zouden in Nederland bestempeld worden als motoren, waar inderdaad een motorrijbewijs voor verplicht is. Zonder motorrijbewijs ben je hier niet verzekerd. De wegen in het zuiden van Lombok zijn echter goed en niet heel druk, waardoor wij het risico wel durfden te nemen.

Tetebatu: een verborgen parel?

Tetebatu is de ideale bestemming als je meer van Lombok wilt ontdekken dan de mooie stranden. Wat mij erg aansprak was de sterke community in het dorp. Homestay eigenaren, gidsen en de bewoners werken hecht met elkaar samen om iedere bezoeker een unieke ervaring te geven. Je vindt er geen grote luxe hotels en geen Westerse restaurants. Maar als je er bent, wordt je getrakteerd op een eindeloze gastvrijheid en een authentiek inkijkje in het leven op het platteland van Lombok. En dat alleen al is de moeite meer dan waard! 

Zou jij Tetebatu bezoeken tijdens een rondreis door Lombok?

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor Tetebatu? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

2 Comments

  1. Kimberley Van der meer Antwoorden

    Wat een heerlijk verhaal om te lezen. Ook vol handige tips! Wie weet kan ik er een keer gebruik van maken, lijkt me fantastisch. Genieten daar!

    Liefs,
    Kimberley

    • Dankjewel Kimberley! Wat leuk om te horen dat Tetebatu je zo aanspreekt. En ik zou het fantastisch voor je vinden als je een keertje deze kant op zou kunnen. Laat me het weten als het zover is!

Laat een reactie achter