Diep verscholen in het noorden van Thailand, niet ver van de grens met Myanmar vind je een bestemming waar je als avontuurlijke reiziger echt je hart kan ophalen. Zo’n plek die voor de gemiddelde reiziger te afgelegen, te basic of te exotisch is. Zo’n plek waar je slaapt, eet en avonturen beleeft met de andere gasten. Want die zijn er wel degelijk. Ik heb het over de Cave Lodge in het Pang Mapha District tussen Pai en Mae Hong Son. Een originele bestemming in het noordwesten van Thailand die ik iedere avontuurlijke reiziger kan aanbevelen. 

Over de Cave Lodge

Toen ik hoorde dat er een plek was niet ver van Pai waar je met een kajak door een grot kon peddelen, wilde ik deze plek per sé inpassen in onze reisroute. Want ik heb al best wat grotten gezien, maar er doorheen kajakken heb ik nog nooit gedaan. Last-minute regelde ik een plekje in de afgelegen Cave Lodge en boekte een tour naar de nabijgelegen grotten van Tham Nam Lod. 

De eigenaar van de Cave Lodge is de man die met een team van deskundigen alle grotten in het gebied rondom de lodge in kaart heeft gebracht. En dat zijn er nogal wat. Hij is begin jaren ‘80 in het gebied gearriveerd, toen er nog geen toeristische infrastructuur was en de dorpjes nog ver van ontwikkeld waren. Een echte avonturier dus, en hij vertelt nog graag verhalen over die tijd. 

De lodge bestaat uit een grote houten veranda op een heuvel waar je kunt eten, een spelletje kunt spelen, of een boek kunt lezen in één van de hangmatten. De gasten zijn heel divers, van jonge backpackers tot avontuurlijke koppels en oudere soloreizigers. Er hangt een leuke relaxte sfeer. 

Jouw trip naar de Cave Lodge in Noord-Thailand regel je hier!

“Het is niet luxe, maar we slapen er heerlijk!”

Overnachten in de Cave Lodge

Overnachten doe je in één van de slaapzalen of houten privé hutjes, al dan niet met eigen sanitair. In het hoogseizoen (december en januari) is het hier standaard volgeboekt, maar begin maart is er nog best wat plek. Volgens onze gids Ong is november de beste maand om het gebied te bezoeken. De natuur is dan op haar mooist en het water in de rivier staat hoog genoeg voor een uitdagende kajaktocht. 

Wij verblijven voor nog geen € 20 per nacht in een houten hut met matrassen op een verhoging en eigen badkamer. Vanaf ons balkonnetje hebben we uitzicht op de rivier. Het is niet luxe, maar we slapen er heerlijk, mede dankzij de aangename nachttemperaturen in dit gebied.

De overnachtingen hier zijn voordelig. Dat geldt niet voor het eten. Voor een maaltijd ben je gemiddeld wel wat meer kwijt dan in de rest van Thailand.  

Activiteiten bij de Cave Lodge

De grote reden om hier te komen is een bezoek aan de bijzondere grotten van Tham Lod (Tham Nam Lod), het grootste grottenstelsel van Thailand. En niet alleen vanwege het natuurschoon een bijzondere bezienswaardigheid, maar ook vanwege de historische overblijfselen die hier zijn gevonden. 

In een wijdere omtrek zijn nog meer grotten te vinden en ook daar kun je naartoe met een door de Cave Lodge georganiseerde tour. Daarnaast kun je in het gebied ook nog mooie wandelingen maken naar de Karen en Shan dorpen aan de andere kant van de heuvel. 

“Als we terugpeddelen
wacht ons nog een laatste uitdaging”

Kajak en adventure tour naar Tham Nam Lod

Onze tour gaat naar de Tham Nam Lod. Het water staat nog net hoog genoeg, dus we kunnen kajakken, anders hadden we moeten lopen. Het hing er een beetje om zo vlak voor het einde van het droge seizoen. 

Onze gidsen Ong en Son komen uit het dorp, zijn al jaren gids en nog steeds heel enthousiast over het gebied waar ze zijn opgegroeid. Ze vertellen uitgebreid over de omgeving en de mensen die er wonen. 

Na een stukje peddelen door de dichte jungle komen we bij de grot, waar we uitstappen en Ong ons de mooiste stalagmieten en stalactieten laat zien. We bezoeken drie verschillende ruimtes in de grot. Onze hoofdlampjes en de spot van Ong zijn de enige verlichting die er is. Al eeuwenlang komen de lokale bewoners in deze grotten en ze hebben allerlei vormen ontdekt in de stalagmieten en stalactieten. Zo is er een Boeddha, een krokodil en de vrouwelijke borst zorgt hier nog steeds voor enige hilariteit. 

De coffin cave

Om bij de laatste ruimte te komen, moeten we eerst door de donkere grot peddelen. Wanneer de groene uitgang voor ons opdoemt, is het net of we in de Efteling zijn beland.

In deze ruimte zien we de overblijfselen van houten grafkisten. De lichamen van overledenen werden in deze grot in uitgeholde boomstammen gelegd. Ver buiten het bereik van aaseters en andere wilde dieren. De kisten zijn zo’n 2000 jaar oud en niet meer compleet, maar je kunt je heel goed voorstellen waarom ze deze plek hebben uitgekozen. 

De verborgen hair cave

Na een bezoekje aan deze coffin cave neemt Son ons mee de jungle in. Daar wacht een volgend avontuur op ons. Via een spleet in de rots (meer is het echt niet) gaan we de laatste grot van onze tour in. We kruipen, glijden en klimmen door lage gangen en zien vleermuizen, een megaspin en een rat. Aan het plafond hangen talloze harige stalactieten. Ze zijn niet echt harig, maar zo klein en fijn dat ze net haren lijken. Om te ervaren hoe donker het hier is, doet Son nog even zijn lamp uit. Het is er echt pikkedonker. En dat maakt het ook een goede plek om te mediteren. De monniken uit het naastgelegen klooster komen hier kennelijk regelmatig, want er ligt zelfs een kleed om op te zitten voor hen klaar. 

Als we terug peddelen naar de lodge wacht ons nog een laatste uitdaging. Een heuse waterval van zeven meter hoog. Als dat maar goed komt!

En dat komt het; met een grote splash komen we beneden en peddelen we daarna rustig naar het eindpunt. Wat een ontzettend mooie en spannende tour!

Nog veel meer kajak- en grotten tours

Vanuit de Cave Lodge kun je nog veel meer spannende tours ondernemen. Van dagtrips met de kajak tot avontuurlijke dagtochten waarbij je al klimmend, glijdend en zwemmend een grot verkend. 

De muren van de veranda hangen vol met inspiratie- en voorbeeldtours. Voor de meeste tours is wel een minimum aantal deelnemers vereist. In het hoogseizoen is dat geen probleem, maar als je net als ik buiten het hoogseizoen komt, kan dat een beetje ingewikkeld worden. Daarnaast ben je afhankelijk van de waterstanden. Er zijn dus speciale tours voor het droge seizoen en speciale tours voor het regenseizoen. 

Wandelen door Karen en Shan dorpen

Wij zijn ook nog wel nieuwsgierig naar deze afgelegen omgeving en besluiten één van de wandelingen op de muur te gaan lopen. Deze wandeling brengt ons over de heuvel naar kleine dorpen. Hier wonen de Shan en Karen stammen naast grote rijstvelden en akkers. Als wij er komen is alles dor en platgebrand. Niet het perfecte moment om deze omgeving te verkennen, maar ja, je kunt niet alles hebben. 

In de dorpen trekken we al snel de aandacht van de jeugd die ons de weg wijst en achter ons aan huppelt. We zijn echt een bezienswaardigheid. Verder is er niet veel te zien, de akkers zijn leeg en de mensen in ruste. 

Het laatste deel van de wandeling is het mooist. We komen terug bij de rivier en moeten een stuk door het lage water heen lopen om weer bij Nam Lod te komen. Hier is wel alles groen en vruchtbaar. Een welkome afwisseling na alle stof, zand en dorre plantenresten. 

Hoe kom je bij de Cave Lodge?

De Cave Lodge ligt in het Pang Mapha District tussen Pai en Mae Hong Son. Als je net als wij de Mae Hong Son Loop aflegt, buig je bij Soppong van de hoofdweg af de binnenlanden in. Dan is het nog zo’n 20 minuten rijden. In het dorpje volg je de borden naar de Cave Lodge. 

Een verblijf in de Cave Lodge laat zich prima combineren met een reis naar Chiang Mai. Vanaf Chiang Mai is het ongeveer 4 uur rijden naar Tham Nam Lod en de lodge.

Ook is het mogelijk om vanuit Pai een dagtrip te boeken naar Tham Nam Lod. Je verblijft dan niet bij de Cave Lodge, maar bezoekt enkel de grot. Een kajaktocht is dan niet inbegrepen, maar je vaart wel met een bamboevlot door de grot. 

Tot slot

Heb ik je enthousiast weten te maken voor een verblijf in de de Cave Lodge? Laat het dan hieronder in de reacties weten. Ook vind ik het leuk om jouw foto’s te zien op sociale media! Vergeet dan vooral niet om mij even te taggen: 

Instagram: @cindyhunen
Facebook: @backpackfever.nl

Je kunt het artikel ook opslaan op Pinterest, dan kun je het later op je gemakje nog een keer nalezen!

Deze pagina bevat affiliate links. Het bijhouden van een reisblog is ontzettend leuk, maar kost ook veel tijd en energie. Wil jij mij graag bedanken voor de tips en inspiratie in dit artikel, dan zou ik het leuk vinden als jij via één van de links op deze pagina een product besteld of een overnachting reserveert. Het kost jou niks extra’s en levert mij een kleine vergoeding op. Een gratis bedankje van jou voor mij dus!

Laat een reactie achter