Ken je dat? Je bent op vakantie en steeds vallen je dezelfde dingen op. Of je bent net terug van vakantie en je deelt jouw avonturen met vrienden, familie en collega’s en gebruikt steeds dezelfde anekdotes. Op vakantie in de Dordogne had ik al snel in de gaten dat onze vakantie zich afspeelde rondom een aantal vaste thema’s; de rust en authenticiteit van het Franse platteland en het lekkere eten en drinken. 

Onderstaande zeven uitspraken vatten onze vakantie in de Dordogne perfect samen. Ze schetsen de sfeer en laten zien wat de hoogtepunten waren van onze vakantie, zonder te spreken over specifieke bezienswaardigheden. Lees je mee? 

Het is best vredig hier

In de Dordogne lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. De veelal Middeleeuwse dorpjes en stadjes ademen rust uit. Auto’s vallen in de smalle straatjes behoorlijk uit de toon. In de ochtend schuifelen bejaarde inwoners met hun baguette en krantje over straat. Het is er vredig. 

Rondom de dorpjes liggen rollende heuvels met daartussen boerderijen. Er wordt graan, maïs en zelfs tabak verbouwd. Tussen de velden hoor je het geloei van koeien en het gegak van ganzen. Ook hier is het vredig. 

Door het landschap krult zich ook nog een imposante rivier. De Dordogne slingert zich een baan door de vallei en passeert dorpjes en kastelen. Vanaf het water ziet het landschap er nog vrediger uit. 

In september is het dus vredig in de Dordogne. De grootste hordes toeristen zijn weer huiswaarts getrokken en wat overblijft is het eenvoudige Franse leven van alledag. De perfecte omgeving voor een ontspannen vakantie. 

De huizen hier zijn gemaakt voor de eeuwigheid

Iedereen heeft het tegenwoordig over huizen. Of je hebt de overwaarde op je koopwoning de afgelopen maanden flink zien stijgen. Of je bent op zoek naar een betaalbare woning en kunt deze niet vinden. Het was dus misschien niet zo gek dat huizen ook een thema waren tijdens onze vakantie in de Dordogne. 

De huizen in de Dordogne zijn allemaal gebouwd in een karakteristieke gele steen en hebben pastelkleurige luiken. Sommigen zijn deels uitgehouwen in de kalksteenrotsen die het gebied rijk is, anderen zijn uitgerust met karakteristieke vakwerkhuisbalken. Maar allemaal staan ze er voor de eeuwigheid. De ondergrond is stevig, de steen robuust, het klimaat mild. Dat betekent een veel kleinere kans op verzakkingen, scheuren of lekkage. 

En de huizenprijzen? Als er in Nederland geen betaalbare woning meer te vinden is, dan zou ik zeker in de Dordogne gaan zoeken. Je gaat daar voor twee ton echt nog wel een mooie woning vinden met een grote lap grond. 

En weer een kasteel

Is een gewoon huis niet goed genoeg, dan kun je in de Dordogne altijd nog een kasteeltje kopen. Er zijn er genoeg. 

De Dordogne wordt ook wel de regio met de 1001 kastelen genoemd. In zo’n beetje ieder dorp vind je er wel één. Een aantal van die kastelen kun je bezoeken, anderen dienen als hotel, maar er zijn er ook nog genoeg privébezit en niet opengesteld. 

De mooiste kastelen liggen aan de Dordogne. Als je een kanotocht maakt over de rivier kom je er verschillende tegen die hoog boven de rivier liggen te pronken. 

Maar ook als je een stukje gaat rijden kom je er genoeg tegen. Op het stuk van zo’n tien kilometer tussen onze camping en Beynac-et-Cazenac zagen wij al vier kastelen liggen. Er waren er in ieder geval genoeg om ons dagelijks te laten roepen ‘Kijk weer een kasteel’. 

Lees ook mijn blog over de leukste bezienswaardigheden in de Dordogne als je wilt weten welk kasteel je hier zeker moet bezoeken.

Er staan meer sterren aan de hemel

Vanaf onze camping was het goed sterren kijken. In de Dordogne staan veel meer sterren aan de hemel dan bij ons in Nederland. Nou ja niet echt natuurlijk, want of je nou in Nederland of de Dordogne naar de sterrenhemel kijkt, de sterren zijn hetzelfde. Maar je kunt ze in de Dordogne wel veel beter zien. 

We boften met heldere avonden en nachten. En doordat onze camping nogal geïsoleerd bovenop een heuvel lag, was er weinig lichtvervuiling. We hadden dus prima zicht op de grote beer, orion, de melkweg en de tienduizenden anderen sterren die daar omheen staan. 

Ik vond het een waar geluksmoment om voor het slapen gaan nog even naar de sterren te staren en te beseffen hoe mooi en bijzonder onze wereld en het universum eigenlijk wel niet zijn. 

Het vlees maakt minder geluid maar wordt beter gaar

Ik ben gek op lekker eten. Ik proef dan ook graag de lokale specialiteiten, maar vind het ook leuk om gewone alledaagse producten met elkaar te vergelijken. Zo vind ik het heel erg fijn dat je in de Franse supermarkt ook gewoon echt verse vis kunt kopen en dat ze de kaas nog vers van het mes verkopen. 

Ook vlees is zo’n product dat ik al snel vergelijk. Het begint al in de supermarkt, waar een kipfilet toch al snel de helft duurder is als in Nederland. Maar alleen op prijs vergelijken, bleek niet helemaal eerlijk, want het Franse supermarkt vlees smaakte ons veel beter in vergelijking met het vlees uit Nederlandse supermarkten. 

Het verschil laat zich kort samenvatten in deze uitspraak: ‘het vlees in Frankrijk maakt minder geluid, maar wordt beter gaar’. En er bleef ook nog eens veel meer van over. De reden dat ons Nederlandse vlees zo sist in de pan komt vooral door de enorme hoeveelheid extra vocht (water) dat er in zit. Dat loopt eruit zodra je het vlees verhit. 

Het Franse vlees bevat veel minder water, waardoor het minder sist, beter gaart, er blijft meer vlees over na het bakken en het smaakt beter. Dan vind ik het niet erg om er wat meer voor te betalen.  

Aha er is nog een rij met toetjes

Eerder schreef ik al over de Bourgondische leefstijl van de Fransen die je vooral ook terugziet op de lokale markten en in de supermarkten. De Fransen weten wat lekker is en weten zelfs het alledaagse nog bijzonder te maken. Dus geen saaie literpakken met yoghurt en vla, maar kleine portie toetjes met fruit, chocola of caramel. 

Bij mij leidt dat altijd tot acute keuzestress, want welk toetje moet ik vandaag nou weer kiezen. In Sarlat staat een grote hypermarché die de keuze niet makkelijker maakte. Tijdens ons eerste bezoek hadden we vrij snel een aantal toetjes uitgezocht. 

De tweede keer stonden we vertwijfeld in het gangpad. Hadden ze nu twee dagen later allemaal andere toetjes uitgestald? We kozen er weer een aantal uit en liepen grappend verder, zouden er de volgende keer weer allemaal andere toetjes staan? 

Het raadsel werd al snel opgelost. In deze gigantische hypermarché hadden ze aan één rij met toetjes niet genoeg om alles uit te stallen. Er was dus een tweede rij gemaakt met nog meer lekkers! 

Veel Franser dan dit ga je het niet krijgen

Het leven in de Dordogne lijkt me als buitenstaander eenvoudig, Bourgondisch en traag. De zachtgele dorpen met hun karakteristieke kerk, mairie, bakker en bureau de tabac zijn ultiem Frans. Hier spelen de inwoners iedere middag nog een potje pétanque en is de apéro nog heilig. Veel Franser dan dit ga je het niet meer krijgen. 

Deze vakantie in de Dordogne liet mijn hart sneller kloppen. Door de pittoreske dorpjes, rollende heuvels en Middeleeuwse kastelen waande ik me in het ware Frankrijk. Het is het Frankrijk zoals het geadverteerd wordt, zoals je het herkend uit eeuwenoude verhalen en reismagazines. Ik ben al in veel Franse regio’s geweest, maar ben blij dat ik dit geheim nu ontrafeld heb. 

2 Comments

  1. Heerlijk, alleen die titel triggerde mij om verder te lezen. Maar dit klinkt allemaal zo fijn! Ik mis alleen nog de traditionele: Frankrijk is zo leuk, maar jammer dat er Fransen wonen. Zelf ben ik het daar niet mee eens, maar ik hoor ‘m te vaak!

    • Dankjewel Maaike! Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit problemen heb met Fransen, dus die zin zul je uit mijn mond niet zo snel horen 😉

Laat een reactie achter