De Dordogne liet deze vakantie mijn hart sneller kloppen. Werd ik vorig jaar nog verliefd op de uitzichten in Zuid Tirol, dit jaar werd ik betoverd door het vredige Franse platteland. Het leven in de Dordogne is eenvoudig maar goed. In de Middeleeuwse dorpjes lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Deze vakantie moet er niets, maar mag alles. Dus snoepen we iedere ochtend van de de lekkerste pains au chocolat en pains aux raisins, ontdekken we de Dordogne ter voet en vanuit de kajak en leven we als god in Frankrijk. Op de camping wel te verstaan. 

Wat je moet weten over de Dordogne

De Dordogne is een departement in het zuidwesten van Frankrijk. Op zo’n 500 kilometer ten zuiden van Parijs. De regio draagt dezelfde naam als de beroemde rivier die hier al eeuwenlang door het landschap slingert en zo haar stempel heeft gedrukt op het landschap. 

Je bent hier op het Franse platteland. De regio kenmerkt zich door rollende groene heuvels met de typerende hooibalen, zonnebloemvelden en notenbomen. Hiertussen liggen talloze pittoreske dorpjes, waarvan meerderen het predikaat ‘le plus beau village de France’ hebben gekregen. Oftewel ze behoren tot de allermooiste dorpjes in Frankrijk. 

En als je er rondloopt, begrijp je het wel. Deze dorpjes hebben nog dezelfde uitstraling als acht eeuwen geleden. De industriële revolutie heeft hier niet plaatsgevonden. Het toerisme houdt de dorpjes echter wel in haar greep. Maar als je in staat bent daar doorheen te kijken en van het gebaande pad af te gaan, dan is het net alsof je teruggaat in de tijd. 

De regio’s in de Dordogne: de vier Périgords

De Dordogne is ook een groot departement. Te groot zelfs om in één vakantie van tweeëneenhalve week volledig te ontdekken. De Fransen spreken zelf daarom ook van de vier Périgords: 

  • De Périgord Noir in het zuidoosten met haar beboste heuvels, pittoreske dorpjes en historische kastelen. 
  • De Périgord Pourpre in het zuidwesten is genoemd naar de kleur van de druiven die rondom Bergerac groeien. 
  • De Périgord Vert in het noorden waar je veel groene landerijen vindt. 
  • De Périgord Blanc ligt tussen deze regio’s in en staat bekend om zijn witte krijtrotsen. 

Wij verkenden deze vakantie vooral de Périgord Noir en dan met name de omgeving rondom Sarlat-la-Canéda. Ook maakten we een uitstapje naar Bergerac in de Périgord Pourpre. 

Uitvalsbasis Sarlat-la-Canéda

We verbleven op een camping net buiten Sarlat-la-Canéda. En dit bleek een ideale uitvalsbasis om de Périgord Noir te ontdekken. Veel hoogtepunten liggen op minder dan 20 kilometer rijden. 

Sarlat, zoals iedereen het noemt, is een Middeleeuwse stad met zo’n 9.000 inwoners. Toch is hier heel veel te beleven. In het oude centrum kun je heerlijk dwalen door de smalle steegjes met de kenmerkende gele huisjes met hun pastelkleurige luikjes. Ook vind je er veel gezellige terrassen, een mooie markthal en een grote kathedraal. 

En ondanks dat de stad niet heel groot is, vind je hier ook alle winkels die je nodig hebt. Zo was ik zelf heel erg fan van de E.Leclerc. Zo’n echte grote Franse hypermarché met rijen vol met wijn, toetjes, kaasjes en andere lekkernijen. En mocht je kampeerspullen missen, dan zit de Decathlon er tegenover. 

Kamperen in de Dordogne

Ik vind het heerlijk om met een tent te kamperen. We hebben ook echt een hele fijne tent voor lange kampeervakanties en zijn na zoveel jaar kamperen inmiddels ook echt van alle gemakken voorzien. 

Na een aantal bezoekjes aan verschillende campings in de Dordogne, kozen we voor een echte Franse camping bovenop een heuvel net buiten Sarlat. Op camping le Montant vonden we een mooi plekje midden in het bos. De camping zelf was behoorlijk luxe met een enorm zwemparadijs. Er waren verschillende zwembaden, waaronder een binnenbad, infinity pool en bubbelbad. Heel fijn om na een uitstapje even af te koelen of gewoon te relaxen met een boekje. Ook het sanitair was netjes, praktisch en schoon, al ontbraken op sommige toiletten de wc-brillen. Dat is toch wel een nadeel van de Franse campings. 

Voel je je minder op je gemak op een Franse camping? Dan zijn er in de Dordogne nog talloze andere opties. Het barst er van de campings. Dus voor iedereen is er wel een geschikt plekje te vinden. Ook zagen we veel leuke gîtes (vakantiehuisjes) en chambre d’hôtes (B&B’s) waar je kunt verblijven. 

Ga jij ook graag kamperen met de tent? Ik schreef een artikel over fijne campings in Europa voor tentkampeerders.

In 2019 ging ik kamperen in de Gorges du Verdon en de Provence. Je leest meer over mijn campingtips voor deze regio’s in dit artikel: 2,5 weken kamperen in Zuid Frankrijk.

Wat is leuk in de Dordogne?

We maakten allerlei uitstapjes in de omgeving. Zo maakten we leuke wandelingen rondom Les Eyzies en La Roque-Gageac, gingen we kajakken over la Dordogne en la Vézère en bezochten we het fantastische château Beynac. 

Ook zijn er mooie druipsteengrotten en prachtige tuinen te bezoeken in de omgeving. Op advies van wat buren en wat ouderwetse flyers kozen we er van allebei één uit om te bezoeken. 

Daarnaast is de Dordogne bekend vanwege haar prehistorische vondsten. Zo zijn er in de vallei van de Vézère meerdere prehistorische grotten te bezoeken.

De meeste bezienswaardigheden in de Dordogne zijn te bezoeken zonder reservering. Voor het kajakken is het wel aan te raden om een online reservering te maken. Evenals voor een bezoek aan sommige grotten.

Het Frankrijk zoals het geadverteerd wordt

Ik heb echt ontzettend genoten van het kamperen in de Dordogne. Ik heb maar weer eens ervaren hoe fijn ik het Franse land vind. Voor mij voelde de Dordogne als het ware Frankrijk, het Frankrijk zoals het geadverteerd wordt. Met overal schattige boerderijtjes, groene heuvels, kleine restaurantjes met onwijs lekker eten en in ieder dorp een traditionele boulangerie en wekelijkse markt. Ik mis het nu al weer. Misschien ben ik dan stiekem toch een Francofiel?  

Heb ik je opgewarmd voor een vakantie in de Dordogne? En wil je nog meer weten over de uitstapjes in de Périgord Noir? Ik hoor graag waar je nog meer over wilt lezen! Deel het onder deze blog of stuur mij een berichtje op Facebook of Instagram. Mailen mag ook: cindy@backpackfever.nl. De komende weken zal ik meerdere artikelen met tips delen! 

Laat een reactie achter