Praag is al jarenlang één van de allerpopulairste Europese steden voor een stedentrip. Van over de hele wereld kwamen toeristen naar Centraal Europa om Praag te aanschouwen. Nu er in veel werelddelen nog steeds reisbeperkingen van kracht zijn, vond ik het mijn beurt. Ik boekte een stedentrip Praag en ging zelf eens kijken wat deze stad nu zo bijzonder maakt. 

Mijn korte conclusie? Er is niet één bezienswaardigheid die er uitspringt in Praag. Het zijn de mooie uitzichten, de straten vol prachtige gebouwen en de optimistische sfeer die de stad tot een fijne bestemming maken voor een stedentrip! 

Wist je dat?

  • Praag is gelegen in Centraal Europa? 
  • Wenen verder naar het oosten ligt dan Praag? 
  • En dat Centraal Europa niet alleen een verwijzing is naar de ligging op de kaart? 

Ik zag in Praag namelijk heel veel dingen die ik in andere Europese steden ook was tegengekomen. Voor mij voelde het alsof in Praag alle omringende culturen samenkwamen. Zo herkende ik de allure van Wenen, de ontbijtcultuur uit Kopenhagen, de coffeeshops uit Amsterdam en de kunstenaars uit Montmartre. Ook herkende ik nog een aantal overblijfselen uit de tijd dat de communisten het voor het zeggen hadden in Praag. 

Zien en doen tijdens een stedentrip Praag

Natuurlijk gingen we tijdens ons eerste bezoek aan Praag naar de bekende plekken zoals de Karelsbrug, de Praagse Burcht en het Oude Stadsplein. Deze plekken mogen ook echt niet ontbreken tijdens jouw eerste stedentrip Praag. Houdt er wel rekening mee dat het op deze plekken heel erg druk kan zijn met toeristen. Zelfs begin november tijdens een pandemie kon je nog over de hoofden lopen op de Karelsbrug. Ook op het straatbeeld hebben de toeristen hier hun effect. Zo zie je in de Oude Stad bijvoorbeeld meer Starbucks cafés dan authentieke Tsjechische cafés. 

Ik vond het daarom veel leuker om regelmatig de randen van de binnenstad op te zoeken en de stad te beleven zonder al deze opsmuk. En omdat Praag een hele compacte stad is, is het ook niet moeilijk om even van het gebaande pad af te gaan en de drukte te omzeilen. Wat het extra leuk maakte, was dat ook de Pragenaren zelf graag op deze plekken bleken te komen. Zo kregen we een uniek inkijkje in hoe zij hun weekend beleven. 

Vysehrad

Vysehrad is een oud fort even ten zuiden van de oude stad. En kennelijk is het de plek voor de Pragenaren om op een zonnige herfstdag een mooie wandeling te maken over de verdedigingsmuren. 

Binnen deze muren ligt een fijn park, dat begin november prachtig geel en oranje kleurde. Hier vind je ook de Pieter en Paulus basiliek. Maar het absolute hoogtepunt van een bezoek aan Vysehrad zijn de uitzichten. 

Doordat het fort hoog op een heuvel ligt heb je rondom prachtig uitzicht over de Moldau, de Praagse burcht, de Oude Stad en de oostelijke en zuidelijke wijken. Ik bleef mijn ogen uitkijken.

Narodni Museum

Het Narodni Museum (Nationaal Museum) was de grootste verrassing van onze stedentrip Praag. Dit museum was bij toeval op ons pad gekomen en de indrukwekkende buitenkant was voor ons de aanleiding om tickets te kopen en ook de binnenkant te bekijken. 

En wat was dat een goede beslissing. De hoge entreehal is een kunstwerk op zich. Op de marmeren trappen kijk je je ogen uit. Neem de tijd om op alle verdiepingen even een rondje te maken door de galerijen rondom de hal. Vanuit iedere hoek ontdek je weer nieuwe dingen. 

Ook de collectie is de moeite waard. Het museum bezit onder meer een zaalvullend skelet van een potvis, die nu onderdeel is van een interessante expositie over de evolutie. 

Praag 7

Moet je in de Oude Stad je best doen om nog een echt authentiek Praags restaurant te vinden, in Praag 7 barst het van de gezellige plekken om lekker te eten. In deze wijk, ten noorden van de Oude Stad, vind je hippe ontbijt- en koffietentjes, maar ook typisch Tsjechische eetcafés. Hier word je standaard in het Tsjechisch aangesproken. En drink je je koffie of een biertje tussen de locals. 

Praag 7 is een echte woonwijk vol appartementengebouwen, gezellige restaurants en cafés, leuke winkels en veel groen. Je vindt hier onder andere ook het mooie Letna Park. 

Letna Park

Als je vanuit de Oude Stad naar het noorden gaat over de Stefanikuv of Cechuv brug, loop je steil omhoog naar een groene oase. Dit is het mooie Letna Park. Je vind hier meerdere uitkijkpunten over de rivier en een aantal leuke bezienswaardigheden, zoals een reusachtige metronoom. Vooral de uitzichten zijn de moeite waard. Zo kun vanaf het uitkijkpunt bij de Metronoom meerdere bruggen over de Moldau zien liggen. 

Beelden van David Cerny

Op verschillende plekken in de stad kom je de grapjes van David Cerny tegen. Zijn beelden zijn origineel en echte blikvangers. Zo kruipen tegen de televisietoren die boven de stad uittorent een aantal baby’s omhoog. Wij zagen onder meer het glimmende, draaiende hoofd van schrijver Kafka, een hangend beeld van Freud en een ruiter op een paard. Dat laatste klinkt gewoon? Bekijk dan onderstaande foto maar eens goed…

Ik kon deze grappige kunst met een boodschap erg waarderen en kan je daarom aanraden om af en toe een klein omweggetje te maken om zijn kunstwerken te bewonderen. 

Naplavka Boerenmarkt

Op de Naplavka promenade tussen het dansende huis en Vysehrad wordt op zaterdagochtend een boerenmarkt gehouden. Van bovenaf zien de gekleurde marktkramen er al gezellig uit, maar wacht maar tot je tussen de kraampjes loopt. 

Bij ieder kraampje wordt een andere lokale lekkernij verkocht. Van hartige kazen en worsten, tot zoete koekjes en gebakjes. Ook zijn er verschillende koffiekramen, verkopers van likeur en wat groente en fruitverkopers. Van links en rechts komen je de lekkerste geuren tegemoet. 

Het is een leuke plek om even rond te dwalen en verschillende lekkernijen te proberen, zoals de zoete strudels en gegrilde kaas met bessencompote. 

Eten en drinken in Praag

Lekker eten en drinken kun je dus het beste buiten de Oude Stad doen. Ik was zelf heel erg enthousiast over de wijk waar ons hotel stond, Praag 7. Hier zaten heel veel leuke restaurantjes. Zoveel zelfs dat we ze moeilijk allemaal in één weekend konden proberen. 

Hierbij een aantal van mijn tips:

  • Het hippe Pilot Café is de plek voor een goed ontbijt, uitgebreide brunch of gewoon koffie met een taartje. Het lijkt wel of de hele buurt hier aanschuift in het weekend. Aanraders zijn de eggs benedict met zalm, de toast met avocado tartaar en het English Breakfast. 
  • Wil je liever een wat traditioneler ontbijt of lunch? Dan kun je goed terecht bij Bistro Kostelni 16. Een schattig zaakje met voedzame en lekkere lunchgerechten. De paar tafeltjes zitten snel vol, dus wees op tijd, of reserveer van te voren. 
  • Voor een biertje en een voedzame maaltijd gaan de inwoners van Praag 7 naar Domažlická jizba. Hele families met kleine kinderen, maar ook vriendengroepen komen hier op zaterdagmiddag een biertje drinken. Waarna ze daarna aanschuiven voor het diner. Op het menu staat vlees in rijke sauzen, zoals goulash. 
  • Ook Aziatisch eten kan in Praha 7. Bij het gezellige Teplá kačka bereiden ze superverse dumplings, Chinese pannenkoeken en noedels met kimchi. Zit je aan de achterkant dan kun je zien hoe alle gerechten in de open keuken worden bereid. 

Hoe kom je in Praag?

Net als naar Rome leiden er vele wegen naar Praag. De Tsjechische hoofdstad ligt op slechts 900 kilometer van Utrecht, dus je kunt er prima met de auto naartoe. Voor een stedentrip in het weekend is vliegen waarschijnlijk efficiënter. Of je gaat net als wij met de nachttrein

Wij vertrokken om kwart over 8 in de avond uit Utrecht en kwamen de volgende ochtend rond 10 uur aan. Ideaal! Het reizen met de trein is niet alleen veel duurzamer dan vliegen, het heeft ook een aantal andere voordelen. 

Zo hoef je niet uren voor vertrek aanwezig te zijn, ben je bij aankomst meteen in het centrum van de stad en doordat je de nacht in de trein doorbrengt, kom je uitgerust aan om direct aan het verkennen van je bestemming te beginnen.

Neem zeker even een kijkje in mijn artikel over reizen met de nachttrein als je een stedentrip Praag aan het plannen bent. Hierin deel ik mijn belevenissen en geef ik jou waardevolle tips voor het maken van een stedentrip met de trein.

Waar verblijf je tijdens een stedentrip Praag?

Er is in Praag voldoende keuze uit hotels, Airbnb’s en appartementen om te verblijven tijdens je stedentrip. Wij kozen zonder ons ergens in te verdiepen voor een hotel in de wijk Praag 7. En zoals je hebt kunnen lezen, vond ik dat echt een hele fijne wijk. 

Met de tram of metro ben je binnen enkele minuten in de Oude Stad of bij de Praagse Burcht. Maar na ongeveer 30 minuten lopen ben je ook bij de populaire bezienswaardigheden. 

Omdat Praag een compacte stad is, kan ik je aanraden om voor een verblijf buiten de Oude Stad te kiezen. Door een hotel of Airbnb in een normale wijk te boeken, krijg je veel meer mee van het dagelijkse leven in de stad. Het openbaar vervoer is buitengewoon goed geregeld en brengt je van alle uithoeken binnen enkele ogenblikken naar het centrum van de stad. 

Tip! Wij verbleven bij hotel Belvedere. Een hotel met grote en schone kamers. De trams naar de Oude Stad en Praagse Burcht vertrekken voor de deur. 

Van A naar B in Praag

Een stad verken ik het liefst op de fiets of te voet. Zo ook Praag. Maar ook het openbaar vervoer kan ik aanbevelen in Praag. Je kunt overal komen met de tram of metro. 

Wandelen in Praag

Ik vind het heerlijk om door een voor mij onbekende stad te dwalen. Zonder route en vaak ook zonder eindbestemming. Gewoon kijken wat er op mijn pad komt. In Praag kun je heerlijk dwalen door de smalle steegjes. Zo af en toe kom je uit op een grotere weg. De stad is behoorlijk voetgangersvriendelijk. Door het goede openbaar vervoer en de vele éénrichtingsverkeer straten kun je goed om je heen kijken en hoef je je niet zo druk te maken over de rest van het verkeer. 

Doordat Praag heel compact is, kun je de meeste bestemmingen makkelijk te voet bereiken. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit de Oude Stad heel makkelijk naar de Karelsbrug lopen en vanaf daar weer naar de Praagse Burcht. Wij hebben heel wat stappen gezet in Praag!

Fietsen in Praag

Ook fietsen in Praag is heel erg leuk. Op een zonnige zaterdag besloten we fietsen te regelen en langs de Moldau te rijden. 

We hadden al verschillende deelfietsen, – steps en – scooters gezien op onze eerste dag in Praag. Van elektrische fietsen, tot fatbikes en gewoon normale stadsfietsen. Bij het Nationale Techniek Museum in Praag 7 bleek een verzamelplek te zijn voor heel veel fietsen. Uiteindelijk kozen we voor die van Nextbike, die leken het meest degelijk. Even een appje installeren, QR code scannen en de fiets is voor jou. Je betaald 24 Kronen voor een half uur fietsen (dat is minder dan een Euro). Als je de fiets even niet nodig hebt, parkeer je hem ergens en moet je hopen dat deze er daarna nog staat. Anders moet je op zoek naar een nieuwe. Maar er zijn er zoveel dat die volgende fiets nooit ver weg is. 

Omdat het rustig is met autoverkeer en de Pragenaren niet als gekken rijden, kun je ook prima fietsen in Praag. Je moet alleen even rekening houden met de trams en de kinderkopjes. Praag ligt vol met deze kasseienstroken, dus houdt rekening met flink wat gehobbel en gestuiter. Parijs-Roubaix is er niets bij. 

Verken jij ook graag een stad op de fiets? Deze steden zijn ideaal om op de fiets te verkennen

Het openbaar vervoer in Praag

Tijdens een stedentrip probeer ik minimaal gebruik te maken van het openbaar vervoer. Maar ik moet zeggen in Praag werd mijn aandacht wel getrokken door de mooie rode trams en dan vooral de schattige oude versie. Je zag ze echt overal. Voor ons hotel vertrok iedere paar minuten wel een tram. Dat moesten we dus ook even uitproberen. 

En het OV systeem in Praag sprong er voor mij echt uit. Ook hier was het een kwestie van een app installeren (PID mobile), kaartje(s) kopen, kort voor vertrek je ticket activeren en gaan. Wij kochten een ticket voor 24 uur (120 Kroon / 4,75 Euro) en konden de hele stad door met de tram en metro. Je hoeft nooit lang te wachten. Ze rijden achter elkaar door. Ook in de avond. 

Handig om te weten

Vergeleken bij andere steden is Praag een hele makkelijke stad voor een stedentrip. Je vindt er snel je weg, het openbaar vervoer is goed geregeld en iedereen spreekt op zijn minst een paar woorden Engels. Het is ook geen hele chaotische stad. De Tsjechen zijn rustige mensen, de straten zijn schoon en je hoort niet de hele dag door getoeter of sirenes. Als je naar Praag gaat, is het handig om rekening te houden met de volgende zaken. 

Tsjechische Kronen en geld pinnen

In Tsjechië hebben ze geen Euro, dat betekent dat je na aankomst ergens Tsjechische Kronen moet pinnen. 25 Kroon is ongeveer één Euro. Het beste kun je geld pinnen bij een geldautomaat in of bij een bankfiliaal. Je weet dan zeker dat je niet teveel transactiekosten betaald. Geef dan wel expliciet aan dat je wilt pinnen zonder conversie, dus in Tsjechische Kronen. Dat is het meest voordelig. 

Verder is onze ervaring dat we eigenlijk overal wel met onze Nederlandse bankpassen terecht konden. Zelfs in kleine cafés en winkels. 

Praag is voor onze West-Europese standaarden nog steeds een goedkope stad, maar niet zo spotgoedkoop als bijvoorbeeld Boedapest. Bepaalde dingen, zoals koffie, kosten net zoveel als in Nederland. Houdt daar dus ook rekening mee als je naar Praag vertrekt. 

Over de Pragenaren

De Pragenaren zijn een rustig volk. Verwacht geen uitbundige of gastvrije ontvangst in een restaurant of café. Mijn ervaring is dat het ijs eerst even moet breken. Na een tijdje kan er een glimlach en een praatje vanaf. Onze tactiek was om een complimentje te geven, bijv. over de lekkere koffie, het taartje of het interieur. Daarna kwam het gesprek vanzelf op gang. 

Daarnaast viel het ons op dat de sfeer in de stad buitengewoon optimistisch was. De locals gingen volop op pad. Er wordt massaal buiten de deur ontbeten, koffie gedronken, taart gegeten en bier gedronken. Gezellig met vrienden, maar ook met de hele familie. Ik werd er blij van! 

Ik ben heel benieuwd of ik je heb kunnen inspireren voor een stedentrip Praag! Zo ja, dan hoor ik heel graag hoe je het hebt gehad? En ben je al geweest? Dan hoor ik graag of jij nog meer tips hebt voor mijn volgende bezoek.

Deze blog bevat affiliate links. Deze links houden bij of jij een aankoop doet na een bezoek aan mijn site. Over jouw aankoop krijg ik dan een kleine vergoeding. Jij betaalt niks extra’s. Met deze inkomsten wil ik de kosten die ik maak voor Backpackfever.nl terug verdienen.

Laat een reactie achter