Sta jij te trappelen om naar Maleisisch Borneo te gaan, maar schrik je van de kosten voor al die mooie jungle trekkings en duiktrips? Dat deed ik ook! Ik kreeg echt de kriebels toen ik het aanbod en de bijbehorende prijzen zag op de websites van touroperators.
Gelukkig ben ik niet voor één gat te vangen en heb ik de tijd genomen om te zoeken naar alternatieven. En wat bleek? Er zijn genoeg budgetvriendelijke opties voor een bezoek aan Borneo. Dit zijn mijn budget tips om jouw droomreis naar Maleisisch Borneo betaalbaar te houden!
Wat maakt Maleisisch Borneo zo duur?
Als je online op zoek gaat naar tips voor leuke bezienswaardigheden en bijzondere activiteiten in Maleisisch Borneo kun je al snel de indruk krijgen dat alle onderdelen van je reis georganiseerd moeten worden door een touroperator. Zelfstandig en spontaan rondreizen lijkt onmogelijk. En aan iedere bestemming die jij uitzoekt, hangt hierdoor een stevig prijskaartje.
Maar niets is minder waar. Als je een beetje avontuurlijk bent ingesteld en niet bang bent om je eigen pad te kiezen kun je op Borneo heerlijk spontaan, zelfstandig en betaalbaar rondreizen. Het is misschien niet zo eenvoudig als het plannen van een reisroute door Maleisië of eilandhoppen in Thailand, maar het is nog steeds prima te regelen.
Alternatieven voor populaire maar kostbare bestemmingen in Maleisisch Borneo
Het lijkt wel alsof iedere reiziger naar Maleisisch Borneo dezelfde bestemmingen bezoekt. In andere reisblogs en in Maleisië groepen op Facebook gaat het altijd over Danum Valley en Sipadan. Vraag je het echter aan de locals dan komen er hele andere tips voor Borneo bovendrijven.
Onderweg in Maleisië vroeg ik dan ook regelmatig aan de locals wat zij de mooiste plekken van Borneo vonden en welk transport zij ons adviseerden. Op basis daarvan selecteerde ik een aantal bijzondere alternatieven voor populaire toeristische trekpleisters en daardoor kwam ik niet alleen op ongebruikelijke plekken, maar bespaarde ik ook nog een heleboel geld op onze rondreis.
Dit zijn mijn aanbevelingen voor bijzondere alternatieven voor toeristische trekpleisters als Danum Valley, Mount Kinabalu en Sipadan.
Danum Valley versus Bako National Park en Kinabatangan
Wildlife spotten in de jungle van Danum Valley
De jungle van Danum Valley behoort tot de oudsten van de wereld. Door miljoenen jaren heen is hier een bijzonder ecosysteem ontstaan. Danum Valley is één van de plekken, maar zeker niet de enige plek, waar je in het wild nog orang-oetans kunt spotten. En dat maakt het een geliefde toeristische trekpleister.
Accommodaties in Danum Valley zijn schaars. Een verblijf van twee nachten bij de Danum Valley Rainforest Lodge kost minimaal 850 Euro. Het iets goedkopere Field Centre begint bij 500 Euro voor twee nachten.
Je moet er dus wat voor over hebben om hier te verblijven. Gelukkig zijn er voldoende alternatieven in de omgeving die je ook een unieke ervaring bieden, maar minder geld kosten.
Alternatief 1: Wildlife spotten in de jungle van Bako National Park
Bako National Park is één van de allermooiste nationale parken waar ik ooit ben geweest. Je vindt er maar liefst zeven ecosystemen binnen de grenzen van het park. Je hebt er parelwitte stranden, een dicht regenwoud, moerassen en mangroves.
Je kunt hier hele mooie wandelingen maken en op zoek gaan naar de bijzondere Proboscis Monkey (Orang Belanda), krokodillen en slangen. Het park ligt op een schiereiland en is alleen toegankelijk per boot. Je waant je dus echt midden in de wildernis. In de avond gingen we met een ranger op zoek naar vliegende lemurs, vuurvliegjes en slangen.
Overnachten in Bako National Park is bijzonder en buitengewoon betaalbaar. De accommodaties zijn basic, maar je bent toch vooral buiten.Wij betaalden 8,50 Euro per persoon per nacht om in Bako National Park te verblijven. Daar kwamen nog eens 7,50 Euro per persoon bij voor entree en 3 Euro voor de nightwalk met gids in het park. Geen geld voor zo’n mooi park!
Bako National Park ligt dichtbij Kuching en is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in die buurt, zoals het Semengoh Nature Reserve, Permai Rainforest en Sarawak Cultural Village.
Alternatief 2: Wildlife spotten in de jungle van de Kinabatangan Rivier
Verscholen in de jungle van de Kinabatangan Rivier ligt Tungog Rainforest Eco Camp. Een bijzonder initiatief dat ik een zeer warm hart toedraag. Niet alleen wordt dit Eco Camp buitengewoon deskundig gerund door bewoners van het nabijgelegen dorp; ook zetten zij zich met ziel en zaligheid in om dit stuk van ‘hun’ jungle te beschermen.
Verwacht ook hier geen luxe, maar wel gidsen die je gepassioneerd vertellen over het leven aan de Kinabatangan Rivier en uren samen met jou spenderen om op zoek te gaan naar orang-oetans, neushoornvogels, krokodillen en ander wildlife. Voor drie dagen in de jungle betaalden wij 125 Euro per persoon. Voor zo’n unieke ervaring zou ik daar niet lang over twijfelen!
Borneo Tip!
Zowel in Bako National Park als bij de Kinabatangan Rivier is de jungle minder oud dan in Danum Valley. Er zijn echter ook plekken in Borneo met dezelfde miljoenen jaren oude jungle. Voeg bijvoorbeeld Mulu National Park toe aan je route voor een echte ongerepte jungle-ervaring. En voor wie minder tijd heeft is Tawau Hills Park een interessant alternatief.
Sipadan versus Bigfin Dive Resort in Kota Belud
Duiken en snorkelen bij Sipadan
‘Ga je ook naar Sipadan?’ Toen we bij Bigfin Dive Resort verbleven stelde iedere mede-duiker ons dezelfde vraag. De locals reageerden opgelucht als we ‘nee’ zeiden. ‘Oh gelukkig maar, want het is mooi hoor, maar hier is het ook heel erg mooi, misschien nog wel mooier’.
De reden dat ze Sipadan tegenwoordig afzweren? Sinds de hele duikindustrie bij Sipadan zwaar gereguleerd is, is het nog veel drukker geworden op deze tropische archipel aan de oostkant van Maleisisch Borneo. En de prijzen blijven maar stijgen.
“Het werd mijn mooiste duikdag ooit”
Alternatief: Duiken en snorkelen bij Bigfin Dive Resort in Kota Belud
Ik kwam bij toeval op het spoor van Bigfin Dive Resort in Kota Belud. Het is het enige duikcentrum in dit deel van Maleisisch Borneo. Dat betekent dus ook dat je slechts met een handjevol andere duikers in het water ligt en al het moois dus bijna voor jezelf hebt.
Op één dag gingen we slechts met z’n tweeën en onze duikinstructeur op pad. Het werd mijn mooiste duikdag ooit! Niet alleen zagen we grote scholen met kleurrijke vissen en schitterend koraal, ook zagen we haaien en konden we heel dichtbij de schildpadden komen. Voor vijf nachten all-inclusive en drie duikdagen inclusief uitrusting betaalden we 330 Euro per persoon.
Mount Kinabalu versus Langkanan waterval
Mount Kinabalu trekking
Mount Kinabalu behoort tot de hoogste bergen van Zuidoost Azië en op de top wacht na een lange trekking een schitterende zonsopgang. Je kunt de top van Mount Kinabalu niet alleen bereiken, er gaat altijd een gids met je mee. Er zijn trekkings van 2 dagen / 1 nacht en trekkings van 3 dagen / 2 nachten. Overnachten doe je in één van de berghutten op de berg. Er mogen iedere dag niet meer dan 150 wandelaars naar de top. Alles is tiptop geregeld, dat moet ik wel zeggen. Maar er hangt ook een flink prijskaartje aan. Reken op minimaal 500 Euro per persoon voor een trekking van 2 dagen.
“En de financiële schade?
Die blijft beperkt tot 11,50 Euro per persoon”
Alternatief: Langkanan waterval trekking
Gelegen in een ander deel van Kinabalu National Park vind je een trekking die iedere dag slechts door een handjevol andere wandelaars wordt afgelegd. Er is geen gids voor nodig en je kunt de wandeling binnen een dag afronden. Ik heb het over de trekking naar de Langkanan waterval.
En ook dat blijkt een spectaculaire en stevige tippel te zijn, waarin je flink wat hoogtemeters maakt en de nodige bloedzuigers tegenkomt. De wandeling is echter echt heel tof langs de rivier en ver buiten de toeristische paden. De waterval is een ‘echte’. Een prachtige plek om even pootje te baden en te picknicken. En de grootste beloning? Die wacht aan het einde als je weer terugkomt bij de ingang. Dan kun je namelijk je spieren nog even laten ontspannen in de hot springs.
En de financiële schade? Die blijft beperkt tot de entreeprijs voor het nationale park: 11,50 Euro per persoon.
Selingan Turtle Island versus Mantanani Islands
Snorkelen met schildpadden bij Selingan Turtle Island
Een andere populaire bestemming die in veel reisroutes door Maleisisch Borneo opduikt is Pulau Selingan, ook wel bekend als Turtle Island. Je overnacht dan op een eiland en kunt met een beetje mazzel een zeeschildpad eieren zien leggen op het strand. Ook is het een typisch tropisch eiland met schitterende stranden en kraakhelder water waar je perfect kunt snorkelen.
Alternatief: Snorkelen met schildpadden bij de Mantanani Islands
Ook bij de Mantanani Islands heb je kraakhelder water en poederzachte zandstranden. Wij bezochten de Mantanani Islands tijdens een dagtrip vanuit Bigfin Dive Resort en doken met schildpadden in het prachtige blauwe water. We misten natuurlijk wel het moment van eieren leggen, maar ik ben ervan overtuigd dat al die schildpadden het ook veel prettiger vinden als er geen pottenkijkers bij zijn.
Een dagtrip naar de Mantanani eilanden kostte ons 55 Euro per persoon inclusief twee duiken en een lekkere lunch op het strand. Dat is toch net wat aantrekkelijker dan 300 Euro per persoon voor één nacht.
Je kunt er ook voor kiezen om op Mantanani zelf te overnachten. Er bevinden zich vooral luxe resorts op de eilanden, maar als je er op tijd bij bent kun je ook nog wel wat budget accommodaties vinden.
Taxi’s en privé chauffeurs versus zelf een auto huren
Taxi’s en privéchauffeurs
In tegenstelling tot de goede bus- en treinverbindingen in West-Maleisië is in Borneo reizen met het openbaar vervoer lastig. De verbindingen zijn beperkt en de dienstregeling is onbetrouwbaar. Je bent dus al snel aangewezen op taxi’s of een privéchauffeur.
In de steden is Grab een goede oplossing. In Kota Kinabalu en Kuching hoef je nooit lang te wachten tot een Grab driver je komt ophalen. Het is ook nog eens een goedkope manier van vervoer. Maar wil je echt rondreizen door Borneo dan is Grab niet ideaal. Veel chauffeurs weigeren lange-afstandsritten en ook is het lastig om vanuit afgelegen gebieden vervoer terug naar de stad te krijgen.
Op dat soort momenten is een privéchauffeur een uitkomst. Vaak kan je accommodatie of touroperator daar ook bij helpen. Het is echter geen goedkope manier van vervoer. Voor een ritje van een uur betaal je gauw ongeveer 50 Euro.
Alternatief: zelf een auto huren
Een goed alternatief kan zijn om zelf een auto te huren. Met onze huurauto reden we van Kota Kinabalu naar de Tip van Borneo, naar de voet van de Kinabalu en dwars door Sabah om de orang-oetans van Sepilok en de Kinabatangan Rivier te bezoeken. De rit terug van Tawau naar Kota Kinabalu was ongelooflijk spannend, maar ook ontzettend mooi.
Als je dus een beetje zelfvertrouwen hebt achter het stuur en het geen probleem vindt om links te rijden, dan is het huren van een auto dus een prima oplossing. En daar krijg je ook een enorme dosis flexibiliteit voor terug! Wij huurden 14 dagen een auto voor 342 Euro; omgerekend is dat nog geen 25 Euro per dag.
Mijn roadtrip route door Sabah kun je hier vinden!
Mijn reisbudget voor Maleisisch Borneo
Met deze tips wist ik onze reis door Maleisisch Borneo betaalbaar te houden. Per persoon gaven wij 42,15 Euro per dag uit. Natuurlijk hangt het budget ook samen met de kosten voor je accommodaties en eten en drinken. Wil je zelf een reisbudget voor Maleisië samenstellen? Dan kun je hier al mijn uitgaven in Maleisië checken.
Ik heb een onvergetelijke tijd gehad. Ik heb orang-oetans, haaien, schildpadden, proboscis monkeys, neushoornvogels en heel veel ander wildlife gezien. Als klap op de vuurpijl maakte ik in Borneo mijn mooiste duik ooit! Ik heb niet het idee dat ik iets gemist heb en zou mijn reis zo weer overdoen.
Zou jij een reis door Maleisisch Borneo op deze manier ook wel zien zitten? Aarzel niet om al je vragen te stellen. Je kunt een reactie achterlaten onder dit artikel. Ik vind het leuk om van je te horen!
2 Comments
Hi! Hele leuke blog om te lezen! Wij willen in oktober 3 weken naar Borneo. Hoelang zijn jullie geweest? Thanks!
Hi Esmeralda! Wat een fijn vooruitzicht, Borneo is prachtig!
Ik ben in totaal 2 maanden in Borneo geweest. Een maand in Sarawak en Mulu en een maand in Sabah. Wij hadden de tijd. In dit artikel vind je een reisroute voor Sabah van 3 weken: https://www.backpackfever.nl/azie/roadtrip-maleisisch-borneo/
Ook heb ik nog een artikel met meerdere reisroutes voor Maleisië van 3 weken. Ook eentje voor Borneo (omgeving Kuching en Sabah): https://www.backpackfever.nl/azie/rondreis-maleisie-reisroutes/
Veel plezier met de voorpret!