We sluiten het jaar op reis af in Sri Lanka. Een land waar we de eerste dagen even moeten wennen. Het lijkt allemaal zo chaotisch. Er wordt continu getoeterd, trottoirs kennen ze niet en we worden continu aangesproken door opdringerige tuktukchauffeurs en verkopers. 

Maar eenmaal weg uit de drukke stad, stellen we onze eerste indruk van Sri Lanka razendsnel bij. Het landschap verandert continu. We zien groene theeplantages, ongerepte savanne en schitterende meren. De mensen zijn gastvrij, behulpzaam en vrijgevig. Ze spreken bijna allemaal behoorlijk Engels en maken graag een praatje. Gewoon even kort, waarna ze snel weer verdergaan met waar ze mee bezig waren. 

En wat onze reis door Sri Lanka nog veel leuker maakt? We vertrekken uit Kandy met een eigen huurtuktuk. We reizen 6,5 week met het voertuig van de gewone man dwars door het land. 

Dit is alweer deel 18 van ons jaar op reis, waarin we het noorden van Sri Lanka verkennen. 

Deel 18 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

Onze rondreis door Sri Lanka begint in het centraal gelegen Kandy. Een stad met een rijk verleden en veel cultuur en historie. Na een week in Kandy krijgen we onze tuktuk en reizen we naar het noorden. In het eerste deel van onze reis door Sri Lanka bezoeken we de volgende plekken:

A. Negombo
B. Kandy
C. Dambulla
D. Anuradhapura
E. Kalpitiya
F. Wilpattu
G. Nilaveli/Trincomalee
H. Sigiriya
I. Riverston (Knuckles)

Waar sliepen we?

Het vinden van een fijne overnachtingsplek is eigenlijk nergens een probleem in Sri Lanka. De meeste accommodaties regelen we onderweg, door gewoon langs te gaan of door vooraf een WhatsApp bericht te sturen. Dit levert ons flinke kortingen op ten opzichte van de prijzen op Booking.com. 

Sri Lanka telt veel kleine homestays en guesthouses. Veel mensen hebben een paar gastenkamers in hun tuin. We eten er ook regelmatig. Zo krijgen we echt een inkijkje in het lokale leven. We wisselen de homestays af met wat luxere accommodaties, zoals in Kalpitiya. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Eten is er in Sri Lanka in overvloed. De Sri Lankanen zelf eten drie keer per dag rijst en curry en als wij in dezelfde mate hierin mee zouden gaan, zouden we tonnetje rond thuiskomen. Dus dat doen we niet. Daarnaast houden we wel van wat meer variatie. Dus voor ons twee maaltijden per dag en naast rijst en curry eten wij ook roti met curry of mijn nieuwe favoriet, de kokosnoot sambol. Daarnaast kiezen we ook regelmatig voor gebakken rijst, noedels of verse vis. De sambol is overigens geen typefout, het is echt wat anders dan de Indonesische sambal. Het is een mix van geraspte kokosnoot, tomaat, ui, limoen en chilipeper. Lekker zoet, fris en spicy tegelijkertijd!

Het is daarnaast ook heel gebruikelijk om bij je accommodatie te eten. Zeker in homestays zijn ze dolblij als ze voor je mogen koken. En daar eten we tot nog toe ook eigenlijk het allerlekkerst. Het hoogtepunt is de biryani die onze goedlachse gastvrouw Chandi in Sigiriya ons voorschotelt. Er zitten grote stukken kip in, maar ook verse ananas, rozijnen, gekarameliseerde uien en allerlei specerijen in. Het was één van de allerbeste maaltijden van deze hele reis. 

De hoogtepunten van onze reis door het noorden van Sri Lanka

Na een week in het hectische Kandy, waar we de binnenstad zelf een beetje druk en viezig vinden, maar de omgeving des te mooier, wordt onze tuktuk bezorgd en begint ons avontuur in Sri Lanka echt. Tenminste, zo voelt het een beetje. Het is niet helemaal eerlijk, want ook in de omgeving van Kandy hebben we genoten van de mooie uitzichten, de fraaie rivieren en bezoekjes aan de botanische tuinen en Ambulawawa Toren (letterlijk en figuurlijk zeker een hoogtepunt). 

Maar eenmaal onderweg met de tuktuk gaat het reistempo weer omhoog en zien we veel verschillende aspecten van Sri Lanka. In ruim twee weken maken we kennis met de culturele hoogtijdagen van dit land, chillen we op fijne stranden en zien we een luipaard, lippenbeer en olifant. Hoera voor de diversiteit van Sri Lanka. 

Tuktuk rijden in Sri Lanka

Het absolute hoogtepunt van onze reis door Sri Lanka is ons vervoermiddel: de tuktuk. Het levert leuke ontmoetingen en gesprekken op met Sri Lankanen. Anderen kunnen hun verbazing niet verbergen als we voorbij komen sjezen en staan met open mond te kijken. Een blanke in een tuktuk? Dat zien ze echt zelden. 

De tuktuk is een goedkoop karretje en dat merk je. Alles werkt mechanisch. Schakelen gaat niet altijd even soepel en stuurbekrachtiging of ABS, dat is er niet. Gelukkig weet iedere Sri Lankaan een oplossing als er wat mis is. Zo komt het voltallige hotelpersoneel helpen als we per ongeluk ons parkeerlicht een nacht hebben laten branden en de accu leeg is en elders komen omstanders maar al te graag helpen duwen als we na een regenbui de tuktuk in de modder terugvinden. 

Daarnaast komen we echt overal met de tuktuk. We parkeren op het strand, rijden door smalle straatjes en ook op hoogte blijkt het rijden met de tuktuk geen probleem. 

Wil jij ook zelf met een tuktuk door Sri Lanka reizen? Met de kortingscode BACKPACKFEVER krijg je minimaal 5% korting op jouw tuktukavontuur via Tuktukrental.

De onbekende tempels van Anuradhapura

Wij zijn niet echt mensen voor georganiseerde tours. We nemen graag de tijd om een bezienswaardigheid te zien en vinden het leuk om onze eigen programma’s samen te stellen. In Anuradhapura laten we ons echter door de eigenaar van onze homestay verleiden tot een tour naar de ‘verborgen tempels’. De wereldberoemde oude stad bewaren we voor de volgende dag. 

Het blijkt een toptour. Wasantha is enthousiast en weet heel veel over Anuradhapura, de Boeddhistische tempels en heilige plaatsen die we bezoeken en brengt ons echt naar bijzondere plekjes. De hele dag zien we geen enkele andere Westerse toerist. Hoogtepunt is de Reswehera Rajamaha Viharaya. In deze tempel vind je een 2.300 jaar oud standbeeld van een liggende Boeddha. We werden ontvangen door een jonge monnik met een grote gouden sleutel. Hij nam ons mee naar een grot, die was afgesloten met een zware houten deur. En natuurlijk de sleutel past op de deur! We zijn de enige gasten die dit bijzondere beeld bewonderen. Alles ademt oudheid. Een bijzonder serene plek! 

We vonden het bezoek aan deze verborgen tempels zo bijzonder dat de Oude Stad van Anuradhapura ons de volgende dag een beetje tegenviel. 

Op safari in Wilpattu

Sri Lanka kent veel parken waar je wildlife kunt spotten. Na wat research kwamen wij uit bij Wilpattu National Park. Een groot park met een hoge diversiteit aan wildlife. Om kwart voor zes in de ochtend komt onze jeep voorrijden. Nog geen kwartier later rijden we als eerste auto het park in. Een lange dag vol avontuur over zanderige wegen volgt. En met succes al snel zien we meerdere herten en pauwen. Daarna spotten we nog veel meer. Hoogtepunten zijn een luipaard en een honing slurpende lippenbeer (wat een geluid!). Maar ook het afsluitende meertje met daarin een buffel met een schildpad op zijn rug en daarnaast een krokodil, meerdere herten en ijsvogels was fantastisch! Na twaalf uur safari keren we vies, moe, maar ontzettend voldaan terug naar ons guesthouse.

Nog één keer duiken bij Nilaveli/Trincomalee

We hebben al op meerdere mooie plekken gedoken tijdens deze reis, maar ook in Sri Lanka kunnen we het niet laten. Het is voorlopig onze laatste kans, want hoe leuk duiken in Nederland volgens sommigen ook is, ik vind het echt veels te koud. Aan de oostkust bij Nilaveli en Trincomalee is het duikseizoen in volle gang en dus melden we ons aan voor een dagje duiken. 

De volgende dag is het zover. We hebben geen hele hoge verwachtingen na onze mooie duiken in Borneo, maar het valt alles mee. Het zicht is goed en we zien veel kleurrijke visjes. Het is een verrassend bont en kleurrijk geheel, met tot zover je kunt kijken overal vis. Leuk!

Omdat het zo leuk is, besluiten we er nog een duikdag aan vast te plakken. En ook op dag twee zien we grote scholen vis. Maar er is meer! We zien een schildpad van heel dichtbij. Hij trekt zich niks van ons aan, zwemt voorbij en gaat voor mijn neus op het koraal liggen. Hallo schoonheid! Tijdens de tweede duik spotten we een octopus en meerdere grote murenen. En als ik zeg hele grote murenen, dan bedoel ik hele grote murenen. Ik vind ze altijd een beetje spannend, omdat ze zo naar je happen met hun kleine tandjes… We sluiten de duiken af met een bezoekje aan een grote lionfish familie. 

Uitzicht op Lion Rock bij Sigiriya

Iedereen die weleens foto’s heeft gezien van Sri Lanka, heeft vast ook wel een foto gezien van de Lion Rock bij Sigiriya (hij heet ook wel Sigiriya Rock). Het is een iconische puist die trots boven het omliggende landschap uittorent. De rots zelf is een nationaal monument en dat betekent dat je in Sri Lanka als westerse toerist flink moet dokken. Maar liefst 30 Euro per persoon in dit geval. Vast heel bijzonder, maar we kiezen voor het alternatief. 

Om de Lion Rock in volle glorie te kunnen bewonderen, beklimmen we vlak voor zonsondergang de naastgelegen Pidurangala Rock. Voor nog geen 3 Euro per persoon een koopje, want het uitzicht op DE rots is fenomenaal. We hebben best wel wat mooie uitkijkpunten bezocht deze reis, maar deze maakt wel indruk en staat zeker in onze top 3. 

Onze reis door Sri Lanka is nog niet afgelopen. Na het noorden reden we verder naar de centraal gelegen hooglanden en van daaruit naar de zuidkust. Blijf je ons nog even volgen voor de allerlaatste etappe?

Laat een reactie achter