In het hart van Sri Lanka liggen de koele heuvels. We kijken al lang uit naar deze plek. We zijn nieuwsgierig naar de eindeloze theeplantages en prachtige vergezichten die ze hier schijnen te hebben. Eindelijk weer lekker hiken! Na twee afwisselende weken is het tijd om verder af te zakken. Via een spectaculaire olifantenweg rijden we naar de kust, waar we nog even twee weken vakantie vieren. De tweede week laat het weer ons echter in de steek, maar dat mag de pret niet drukken. Relaxed komen we weer naar huis! 

Het is tijd voor het allerlaatste reisverhaal van ons jaar op reis. In deel 19 maken we prachtige wandelingen door de theeplantages en eindigen we met een tweetal chill-weken aan het strand.  

Deel 19 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

In de zuidelijke helft van Sri Lanka legden we een afwisselende route af met onze tuktuk door de groene heuvels en langs schitterende baaien. We waren heel sportief en maakten meerdere stevige hikes en sloten af met twee rustige weken aan zee. 

Wil jij ook zelf met een tuktuk door Sri Lanka reizen? Met de kortingscode BACKPACKFEVER krijg je minimaal 5% korting op jouw tuktukavontuur via Tuktukrental.

Op de kaart staat zowel het eerste deel van onze route door Noord Sri Lanka, als de route die we aflegden door het zuiden. 

A. Riverston
B. Badulla
C. Ella
D. Nuwara Eliya
E. Adam’s Peak
F. Haputale
G. Tissamaharama
H. Hiriketiya Beach
I. Mirissa
J. Hikkaduwa

Waar sliepen we?

Ook in het zuiden van Sri Lanka geen gebrek aan fijne accommodaties. We verbleven wederom veel bij lokale families in knusse homestays en wisselden af met zo nu en dan een luxe nacht. De laatste week brachten we door in onze eigen villa op ‘ons’ tijdelijke privé landgoed, waar we goed in de watten werden gelegd door gastheer Jay. 

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Ook in het zuiden van Sri Lanka hebben we weer onwijs lekker gegeten. Van zalige verse tonijn tot uitstekende biryani en natuurlijk nog wat laatste traditionele rice and curries. Het leukste was echter om deze zelf te leren koken. Op mijn verjaardag boekten we een kookworkshop bij Nilowin Glenanore Guesthouse. In een schitterende keuken, maakten we de lekkerste curry’s in kleipotten op een haardvuur. Heel anders dan ik thuis gewend ben, maar het was een feestje om met alle specerijen en verse groenten te werken. 

We raspten kokosnoten, maakten onze eigen kokosmelk en maakten een currypasta van verse gember, knoflook en specerijen. We kookten onder andere mijn favoriet: de jackfruit curry. Maar ook lekkere broodfruit curry, knoflookcurry (met meer dan 30 teentjes knoflook), gestoofde brinjal (aubergine) en aardappelcurry. En het was echt allemaal superlekker! 

De hoogtepunten van onze reis door het zuiden van Sri Lanka

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van onze rondreis door Sri Lanka was wel ons bezoek aan de heuvels rondom Ella en Nuwara Eliya. Wat is het hier ontzettend mooi! Niet voor niets haalden we er dan ook alles uit en bleven we twee weken plakken en ontdekten de regio vanuit vier verschillende uitvalsbases. En stiekem hadden we nog wel wat langer willen blijven. Dit is zeker een regio waar we nog een keer naar terug willen.

De laatste twee weken besloten we te chillen aan zee. Is het normaal volop regenseizoen in het zuiden en zuidwesten van Sri Lanka, dit jaar was er al maanden geen drup meer gevallen. In onze laatste week kwam daar echter verandering in en zo kwam aan het einde van het regenseizoen toch ineens de regen. We ‘woonden’ op dat moment echter in een fantastische villa en hebben ons ondanks het natte weer prima vermaakt. 

De beklimming van Adam’s Peak
is puur een sportieve prestatie

Hiken, hiken en nog eens hiken

De omgeving van Ella, Nuwara Eliya en Haputale is bij uitstek geschikt om mooie hikes te maken. We wandelden er dan ook wat af. In ieder geval tot aan onze beklimming van de heilige Adam’s Peak. Daarna moesten we toch een paar dagen bijkomen van onze spierpijn. 

De beklimming van de Adam’s Peak buiten het pelgrimseizoen (zoals wij deden) is puur een sportieve prestatie. De beklimming bestaat enkel uit trappen met in totaal 5.000 treden. Goed voor de beenspieren dus en we waren ook behoorlijk trots dat we het gehaald hebben. Andere hikes die we deden, leverden mooiere uitzichten op. Zoals de beklimming van Ella Rock en etappe 22 van de Pekoe Trail bij Nuwara Eliya. De theevelden op de rollende heuvels hier zijn echt fantastisch om doorheen te lopen. 

Ook maakten we een mooie wandeling over één van de mooiste treintrajecten ter wereld. Ja, je leest het goed. We wandelden over het spoor. Vanuit Haputale namen we de trein naar Idalgashinna, waarvandaan we over de rails terug wandelden naar Haputale. In Sri Lanka is het heel gebruikelijk om over het spoor te lopen en in dit geval kregen we er ook nog eens fantastische uitzichten over de Glenanore theeplantages bij. 

Een bezoek aan de theefabriek

In de heuvels rondom Sri Lanka draait het om thee. De theeplantages reiken zo ver als je ogen kunnen zien. En op verschillende plekken staan oude theefabrieken. Wij brachten een bezoekje aan de Halpewatte Tea Factory en kregen daar een uitgebreide rondleiding. De enthousiaste gids legde ons alles uit over het proces van theeblaadje tot veiling. We zagen de machines in werking en hoorden wat belangrijk is voor de productie van hoge kwaliteit thee. De meeste indruk maakte het sorteringsproces, waar vorm en kleur de kwaliteit van de thee bepalen. 

Heel handig, want nu weten we waar we op moeten letten als we thee in Nederland kopen. Natuurlijk Ceylon thee, maar hoe grover en donkerder, hoe beter. Dat is de simpelste vuistregel om te volgen. 

Een reusachtig grijs lichaam
steekt uit de bus

Met samengeknepen billen over de Olifantenweg

Vanuit de theeplantages was het tijd om af te zakken naar de zuidkust. Daarvoor hadden we een mooie route uitgezocht met de tuktuk. De B35 naar Tissamaharama loopt dwars door Yala National Park en staat bekend als de Olifantenweg. Wie deze weg rijdt, heeft een grote kans om wilde olifanten te spotten. 

We zijn nog niet begonnen aan de weg of we zien al een bijzonder tafereel. Een reusachtig grijs lichaam steekt uit een typisch Sri Lankaanse bus. Met zijn slurf slingert de olifant een deel van de bagage uit de bus, waarna hij op zijn gemakje het fruit eruit vist. Wij besluiten nog maar wat meer afstand te houden, we zitten namelijk in ons open tuktukje en die is echt geen partij voor een olifant. 

Als het fruit op is, houdt de olifant het voor gezien en loopt weg. Fjoe! Daar komen we goed weg. Ook verderop op de B35 staan olifanten. Die blijken minder hongerig, maar toch passeren we ze allemaal, volgens voorschrift, met een grote bus of safari-jeep als afscheiding tussen ons en de olifant. Het is ontzettend spannend, maar ook wel echt heel erg tof om die grote beesten van zo dichtbij te zien. 

Een stukje Nederland in Galle (en lekkere ijsjes)

In het zuidwesten van Sri Lanka kun je nog wat Nederlandse historie vinden. Zoals al veel vaker deze reis door Zuidoost Azië, treffen we een Nederlands fort. En dit is een echte.Tijdens de VOC tijd zaten de Nederlanders hier vanwege de kaneelhandel. Duizenden kilo’s van dit goedje werden jaarlijks verscheept naar Europa. En dat werd professioneel aangepakt. Binnen het fort ligt een compleet stadje met pakhuizen, een Nederlands Hervormde Kerk, een commandantwoning en typisch Nederlandse straatnamen als Leynbaan. Ook de bunkers in het fort hebben Nederlandse namen, zoals Utrecht en Akersloot. De Sri Lankanen hebben het fort perfect onderhouden. 

Het is bovendien heerlijk slenteren door de straatjes met koloniale panden, die nu dienstdoen als koffiezaak, restaurant of ijssalon. Het maakt Galle tot de leukste grote stad die we in Sri Lanka bezoeken. En mocht je ooit in Galle komen, dan kunnen we een ijsje van Pedlar’s Inn van harte aanbevelen. Echt goed ijs kun je namelijk in Zuidoost Azië nauwelijks vinden.

Een week relaxen op ons eigen privé landgoed 

Voor de laatste dagen van onze reis hadden we een heel bijzonder plekje gevonden. Een landgoed met twee villa’s, een infinity pool en honderden kaneel, kokos en mangobomen. Aangezien we de enige gasten waren bij Serendipity Lake hadden we het hele landgoed voor onszelf. Vanuit onze villa en vanaf het zwembad hadden we een prachtig uitzicht over het Rathgama Meer. En ook zagen we volop adelaars, waterhagedissen, eekhoorns en andere bijzondere vogels. De ideale plek voor ons om tot rust te komen, ervaringen over afgelopen jaar uit te wisselen en ons in de watten te laten leggen door gastheer Jay. 

En nu zijn we weer thuis

En nu zijn we naar 370 dagen Zuidoost Azië weer terug in Nederland! Een hele grote overgang, maar het is heel fijn om weer in ons eigen bed te slapen, donkerbruine boterhammen met kaas te eten en te knuffelen met familie en vrienden. 

Ik wil jullie allemaal hartelijk danken voor het volgen van onze avonturen in Zuidoost Azië. Aarzel niet om contact op te nemen of een reactie achter te laten als je meer wilt weten over onze reis, of het nemen van een sabbatical. De komende maanden zal ik een hele serie informatieve blogs publiceren over alle plekken die we bezocht hebben. En we zijn nog lang niet uitgereisd, dus blijf mij zeker volgen voor meer avonturen!

Laat een reactie achter