Een workation geeft je de unieke kans om als buitenstaander een tijdje te werken en te wonen op een bijzondere locatie. Omdat je langere tijd op een plek verblijft, ben je ineens geen willekeurige passant meer, maar onderdeel van het dagelijks leven daar. Je doet boodschappen, wordt herkend bij je favoriete restaurantje en ontwikkelt een dagelijks ritme dat past bij de locatie. Momenteel ben ik al 4 weken in Kuala Lumpur en dus is het hoog tijd voor een update over het leven in deze wereldstad.
Workation in Kuala Lumpur: hoe zien mijn dagen eruit?
Om zoveel mogelijk uit onze tijd in Kuala Lumpur te kunnen halen hebben mijn partner en ik ons dagelijkse ritme flink aangepast. We werken allebei vier dagen van dinsdag tot en met vrijdag en hebben zo allebei drie dagen weekend. En dus extra tijd om op avontuur te gaan.
Ook de werktijden zijn anders dan thuis. Begin ik in Nederland tussen 7 en 8 uur met werken, in Kuala Lumpur begin ik pas om 10 uur. Wel ben ik nog steeds een vroege vogel. Ik begin de ochtend om 7 uur met een lekkere wandeling. Kuala Lumpur telt heel veel groene parken en stadsjungles. En zo vroeg is de temperatuur perfect voor een activiteit.
Door het tijdsverschil lopen we momenteel 7 uur voor op Nederland. Om voldoende tijd te hebben voor mijn collega’s werk ik tussen 10 uur en 19 uur. Zo heb ik de gehele Nederlandse ochtend als overlap voor meetings en projecten samen.
Aan het einde van de werkdag, als de zon hier ondergaat, gaan we weer samen op pad. Meestal is het niet heel ingewikkeld. We zoeken een fijne plek om te eten en genieten van het bruisende straatleven. Buiten de deur eten is hier heel normaal, dus ‘s avonds zitten de zaakjes hier vol en geniet iedereen van het heerlijke Maleisische eten.






Wat doe ik als ik niet aan het werk ben in Kuala Lumpur?
In de weekenden ga ik op verkenning. Ik ben al eerder in Kuala Lumpur geweest en heb de bekende highlights als de Petronas Towers en de Batu Caves toen al bezocht. Deze keer ben ik op zoek naar andere ervaringen en activiteiten. Al verveelt het uitzicht op de indrukwekkende skyline hier nooit.
Chinees Nieuwjaar
De afgelopen weken werd er in de stad uitgebreid Chinees Nieuwjaar gevierd. Overal hangen lampionnen en ook de vele winkelcentra hier hebben groots uitgepakt in hun decoratie. Natuurlijk mocht een bezoek aan Chinatown niet ontbreken tijdens deze dagen. Ook al vieren de meeste Maleisiërs het Chinees Nieuwjaar buiten de stad, er was voldoende te beleven. Zo bezocht ik een drone show in KLCC park en zag ik een typisch Chinese Leeuwendans.








Putrajaya
Naast deze festiviteiten bezocht ik ook het bijzondere Putrajaya. In deze stad zetelt sinds een aantal jaar de Maleisische regering. De aanleg van de stad is begonnen in de jaren ‘90 en het wordt ook wel het Dubai van Maleisië genoemd. De stad is namelijk niet organisch gegroeid, maar van voor tot achter gepland. Jarenlang woonden er nauwelijks mensen, maar dat begint te veranderen. De stad is supergroen en veel minder hectisch dan Kuala Lumpur en dat maakt het een hele prettige plek om te zijn. Ik bezocht de hoogtepunten zoals de Putra Mosque, het paleis van de Prime-Minister en de Botanische Tuinen.










Zwemmen in de waterval
Ook ging ik een dag op stap met Rahman en zijn vriendin Elisha. Student Rahman heb ik twee jaar geleden ontmoet op de boot naar Tioman Island en via Instagram zijn we contact blijven houden. Ze namen ons mee naar een hele vredige plek buiten de stad. Aan de Semungkis rivier liggen meerdere campings waar je zowel voor de dag kunt verblijven, als kunt overnachten. Hartstikke leuk! Wij betaalden voor de dag, maar er waren genoeg Maleisiërs die hun tent hier op zetten. Lekker zwemmen in de waterval.




Workation in Kuala Lumpur: wat heb ik geleerd?
Suda makan? Het is de meest gestelde vraag in Maleisië: heb je al gegeten? Zo makkelijk als wij praten over het weer, zo makkelijk praat de Maleisiër over het eten en ik praat inmiddels een aardig woordje mee. Het antwoord op de vraag: suda! Ik heb al gegeten. En sedap, om aan te geven dat het eten lekker was. Ik eet graag roti canai (Indiaas platbrood, met currysaus), pisang goreng (gefrituurde banaan) en ikan bakar (gegrilde vis). Tellen gaat me ook steeds beter af. En de Maleisiërs, die vinden het hartstikke mooi als je een beetje je best doet om de taal te spreken. Ook al spreken ze zelf prima Engels.
Een drankje bestellen doe je dan weer in codetaal. Lokale restaurants serveren allerlei varianten kopi (koffie) en teh (thee). Standaard wordt een koffie of thee hier geserveerd met gecondenseerde melk en suiker. Voor de rest gebruiken ze dus codetaal en dat gaat als volgt:
- Kopi/Teh O: koffie/thee met suiker, zonder gecondenseerde melk
- Kopi/Teh O kosong: koffie/thee zonder melk en zonder suiker
- Kopi/Teh C: koffie/thee met koffiemelk (niet gezoet) en suiker
- Kopi/Teh Tarik: getrokken koffie en thee, oftewel koffie en thee met gecondenseerde melk die een aantal keer wordt overgegoten om de substantie luchtig te maken.
En dan kun je nog kiezen of je het warm of koud wilt. Een warme koffie is dus voor mij Kopi O Kosong Panas (heet) en een ijsthee is Teh O Kosong Ais. De Teh Tarik is mijn favoriet. Het lijkt ingewikkeld, maar het went snel!
Wat maakt Kuala Lumpur een fijne stad voor een workation?
Wie beelden voor zich ziet van Kuala Lumpur moet al gauw denken aan de hoge wolkenkrabbers die overal staan. Maar wist je dat Kuala Lumpur ook een hele groene stad is? De stad telt meerdere grote stadsparken waar je heerlijk kunt lopen of sporten. Ook zijn er nog verschillende plekken in de stad waar je een echte stadsjungle kunt vinden. Groene regenwouden waar diverse wandelpaden zijn uitgestippeld. Mijn favoriet? Taman Tugu, waar je 5 kilometer lang dwars door het regenwoud slingert.
Eén van de redenen om terug te gaan naar Maleisië is het fantastische eten en de uitbundige eetcultuur. Maleisiërs hebben het continu over eten en ik mag dat ook wel. Je kunt in Kuala Lumpur 24/7 goed eten. De eerste vier weken in Kuala Lumpur bracht ik door in Chow Kit, een lokale buurt met veel kleine eetkraampjes en restaurants. Naast de Maleisische keuken vind je hier ook veel Indiase restaurants en zaakjes die de ‘best of both worlds’ combineren. Wat dat betekent? Indiaas eten met een Maleisisch tintje. Gerechten als nasi kandar en roti canai zijn de bekendste voorbeelden. En ik probeer graag alles uit!
Als ik hier ga eten, word ik regelmatig aangesproken door nieuwsgierige locals. Wat brengt mij bij hun favoriete zaakjes? En ook dat maakt Kuala Lumpur zo leuk. De Maleisiërs zijn hartstikke vriendelijk en altijd in voor een kort gesprekje. Nooit lang, nooit opdringerig. Gewoon nieuwsgierig, net als ik ben. En vaak levert die vriendelijkheid mij weer nieuwe eettips op.








Wat zijn de minder fraaie kanten van een workation in Kuala Lumpur?
Dat niet alles altijd op rolletjes loopt, blijkt wel uit het feit dat zowel ikzelf als Mr. Backpackfever een aantal dagen geveild zijn met koorts. Allebei op verschillende momenten en ondanks dat we het allebei niet erg vinden om alleen op stap te gaan; gooide het wel onze plannen voor een weekenduitstap buiten de stad in de war. Het is gewoon leuker om met zijn tweeën op avontuur te gaan. Daarnaast vind ik het altijd prettiger om thuis ziek te zijn, in mijn eigen bed en op mijn eigen bank.
Toch geen zwembad…
Ook was er nog een andere kleine tegenvaller. Het Airbnb appartement is ruim, licht, schoon, heeft een fijn bed en een lekkere douche, maar het gebouw waar het in is gevestigd heeft nogal wat achterstallig onderhoud. Zo was tijdens mijn verblijf het zwembad gesloten, nadat een kind door één van de verrotte houten vlonders was gezakt. Ook het dakterras is kats verrot. Zo zag het er op de foto’s natuurlijk niet uit. Het is ook wel echt een dingetje in Maleisië. Ze bouwen nieuwe condo’s, malls en kantoren bij de vleet, maar onderhoud? Daar doen ze niet aan… Het gevolg is dat veel panden van nog geen 10 jaar oud er vervallen uitzien. Een gemiste kans wat mij betreft.
Verkeerschaos
Ook een minder fraaie kant is het verkeer in de stad. Maleisiërs zijn verzot op hun auto en dat heeft tot gevolg dat de hele stad is geasfalteerd met driebaanswegen. Ze zijn hier zo gek op hun auto dat ze het prima vinden om de hele dag in de file te staan om ergens te komen. Gelukkig hebben wij een scooter gehuurd en slingeren we door iedere file heen. Lopen vinden ze daarnaast minder prettig en doen ze liever niet. Rekening houden met voetgangers doen ze daarom ook niet. Je treft regelmatig geparkeerde auto’s op de stoep, en stoppen voor het zebrapad, ho maar. Zelfs op heel drukke plekken, waar dagelijks heel veel voetgangers lopen, zoals Chinatown en Bukit Bintang, heeft de auto alle ruimte. Het is mijn grootste irritatiepunt hier.


Workation in Kuala Lumpur: wat ga je nog meer doen?
Deze workation zit er voorlopig nog niet op. Ik blijf nog even plakken in Kuala Lumpur. Wel verhuis ik naar een ander appartementencomplex. Hopelijk eentje waar ik wel gebruik kan maken van het zwembad. Ook ben ik van plan om een weekend door te brengen op Pulau Pangkor, een lokaal vakantie-eiland. Ook heb ik nog twee weken vakantie in het verschiet. De komende periode zal ik daar ook plannen voor maken. Als je nog originele tips hebt voor een onvergetelijk avontuur, deel ze dan in de comments!