We keken allebei enorm uit naar onze terugkeer naar Maleisië. We bewaren namelijk heel veel goede herinneringen aan onze twee maanden in West-Maleisië. En hebben hoge verwachtingen van Oost-Maleisië, beter bekend als Maleisisch Borneo. 

We beginnen ons avontuur in Kuching in de provincie Sarawak. We weten niet precies wat we moeten verwachten, maar wel dat de kans op het spotten van wildlife in de omliggende jungle erg groot is. Daarna vliegen we naar Mulu National Park in het noorden van Sarawak. 

Helaas ben ik de eerste week van onze tijd in Kuching ziek. Gelukkig kunnen we onze plannen aanpassen en ons fijne appartement in het centrum met een week verlengen, zodat ik toch nog van al het moois in de omgeving van Kuching kan genieten. 

In deel 15 van ons jaar op reis, neem ik jullie mee naar Maleisisch Borneo. Om precies te zijn naar de mooie natuur van Sarawak. Het waren avontuurlijke weken, waarin we heel veel moois zagen en nog meer leuke dingen deden! 

Deel 15 van ons jaar op reis in het kort

Welke bestemmingen bezochten we? 

De mooiste natuur en leukste activiteiten in Sarawak zijn veelal geclusterd rondom Kuching. Andere delen van Sarawak zijn minder bekend bij toeristen en lastiger te bereiken. In totaal verblijven we drie weken in de omgeving van Kuching, hiervan heb ik de eerste week ziek binnen gezeten. Maar daarna had ik heel veel zin om de prachtige jungle te ontdekken en dat hebben we uitgebreid gedaan. Van Kuching vlogen we door naar het Mulu National Park, in het hart van Borneo.

Waar sliepen we?

De eerste twee weken verbleven we in een heel mooi appartement aan de rand van het centrum van Kuching. Daarna verbleven we een aantal nachten midden in de natuur in Bako National Park en Permai Rainforest.

Bij Mulu National Park kozen we voor een budgetoptie en verbleven we bij het huiselijke Mulu Village. 

Dit zijn de plekken waar we sliepen: 

Een heel fijne AirBnB in Riverine Diamond Condominium, Kuching

Bako National Park, Kuching

Permai Rainforest Resort, Kuching

Mulu Village, Mulu National Park

Waar hebben we het lekkerst gegeten?

Dat we fan zijn van Maleisië vanwege het lekkere eten, zou geen verrassing meer mogen zijn. We keken dan ook reikhalzend uit naar lekkere laksa’s, smaakvolle kway teow en zoete cendol. En ook Sarawak bleek een paradijs voor foodies! Wat hebben we lekker gegeten! De Sarawak Laksa is misschien niet zo goed als de Asam Laksa uit Penang, maar nog steeds jummie. En ook andere gerechten gingen er goed in. 

Hoogtepunten qua eten waren de nasi lemak bij een klein restaurantje in Jalan Padungan, de jelly beancurd bij het gelijknamige zaakje en de gula apong ice cream aan de waterkant in hartje Kuching. 

De hoogtepunten van ons avontuur in Sarawak

Ik vond het reizen in Sarawak echt geweldig. Dat er alleen al in de omgeving van Kuching voor weken aan avontuurlijke wandelingen, ongerepte jungle en prachtige stranden te vinden zijn, is heel fijn. Bovendien heeft Kuching ook nog eens een gezellig centrum en leuke restaurantjes, dus om hier wat langer te blijven, vond ik geen straf. Ook Mulu National Park is één groot avontuur. Het is lastig bereikbaar, maar het bezoeken van de enorme grotten was heel bijzonder. 

Op visite bij de orang-oetans

Maleisisch Borneo is nog één van de twee locaties waar je orang-oetans in het wild kunt spotten. De apensoort wordt zwaar bedreigd door ontbossing en daarom zijn er op Borneo verschillende reservaten waar deze bijzondere dieren in alle rust kunnen leven. Wij gingen naar Semengoh Nature Reserve, op een uurtje rijden van Kuching. Je kunt dit park twee keer per dag bezoeken tijdens voedertijd. De orang-oetans worden bijgevoerd, omdat het reservaat eigenlijk aan de kleine kant is. Maar je moet nog steeds geluk hebben, als ze genoeg eten kunnen vinden, komen ze niet naar het voederplatform. En geluk, dat hebben wij. Al voordat we bij het voederplatform zijn, wijst een ranger ons op een moeder met haar baby die uit de bomen naar beneden komt. We kunnen ze in alle rust van dichtbij bekijken. 

Bij het voederplatform wachten meer toeristen. En ook hier komt een moeder met haar twee kinderen naar beneden. De baby is slechts een paar maanden oud. De oudste zoon is een jaar of vijf en vindt het leuk om ons zijn trucjes te tonen. Wat een bijzondere beesten om van zo dichtbij te zien! 

Mr. Backpackfever bezocht ook Matang Wildlife Centre in Kubah National Park. Hier worden zieke en gewonde orang-oetans opgevangen. Ook een mooi initiatief dus om te bezoeken.

Sarawak cultuur in het Borneo Cultures museum en Cultural Village

Op Borneo zijn verschillende inheemse stammen. Steeds meer leden van deze stammen zijn naar de steden getrokken om te werken, maar er schijnen nog steeds een aantal stammen te zijn die heel traditioneel in de jungle leven. Dat spreekt natuurlijk al gauw tot de verbeelding, dus brengen wij een bezoekje aan het Borneo Cultures Museum en het Sarawak Cultural Village om meer te leren over het leven op Borneo. 

Het Borneo Cultures Museum is een hartstikke modern museum met veel virtual reality, video’s, foto’s en attributen. Ze laten alle aspecten van het traditionele leven op Borneo zien; aan zee, in de hooglanden en diep in het regenwoud. Ik vond dit één van de betere musea, waar ik in Azië ben geweest. 

In het Sarawak Cultural Village bezoeken we de traditionele longhouses waarin de stammen woonden. We krijgen een indruk van de indeling en hoe mensen hier met elkaar samenleven. Het hoogtepunt is echter de afsluitende dansvoorstelling met heerlijke muziek.  

Het bruisende waterfront in Kuching

In Kuching kun je heerlijk wandelen langs de rivier. En helemaal na zonsondergang in het weekend is het één groot feest bij het Kuching Waterfront. Er staan dan overal stalletjes met eten en drinken en je kunt op de foto met jeugdhelden als Pikachu, Spiderman en Iron Man. 

De hele waterkant, inclusief de bomen en gebouwen er langs, zijn mooi verlicht. Wij vonden het een gezellige plek om rond te wandelen, een ijsje te eten en foto’s te maken. 

Hiken in Bako National Park

In Bako National Park komen alle ecosystemen van Sarawak samen. Het is dan ook een heel leuk en gevarieerd park om te bezoeken. We kiezen er daarom ook voor om een aantal nachten te blijven slapen. Op de eerste middag doen we het rustig aan. Vanaf ons terras kunnen we de apenfamilies voorbij zien komen. We zien ze vlooien, eten en spelen. En dat allemaal op een paar meter afstand. ’s Avonds gaan we mee met de avond safari. Al lopend met een gids proberen we zoveel mogelijk nachtdieren te spotten. We zien slangen, een vliegende lemur, spinnen, wandelende takken, meervallen en een schildpad. 

De volgende twee dagen gaan we zelf op pad door Bako National Park, er zijn verschillende mooie trails om te lopen. We bezoeken het uitkijkpunt over Telok Pandan Besar en volgen de Lintang Loop trail over rotsen, door het moeras en het regenwoud. Hoog boven ons horen we de neusapen, maar we zien ze niet. 

Terug bij het hoofdkwartier hebben we meer geluk. We spotten meerdere neusapen (de fameuze Orang Belanda; de Nederlandse aap) en brillangoeren met kleintjes. 

Omdat we iedere dag vroeg op pad zijn om voor de hitte uit te zijn, doen we het in de middag rustig aan. We zijn erg blij met de hangmatten bij het mooie strand. 

Slapen in een boomhut in Permai Rainforest

Vanuit Bako National Park gaan we in één ruk door naar het volgende regenwoud: Permai Rainforest, op de hellingen van de Santubong heuvel. We overnachten hier in een boomhut en kunnen vanaf ons balkon de apen van wel heel dichtbij bekijken. 

Het is een heerlijke plek van waaruit we allerlei activiteiten ondernemen. Wij volgen de trails naar de waterval en de blue pool en gaan op bootsafari en spotten zowaar een krokodil en verschillende groepen dolfijnen. Tussendoor relaxen we op het strand of op ons balkon. We krijgen er helemaal het vakantiegevoel van! 

De enorme grotten van Mulu National Park

Het Mulu National Park is de volgende stop op onze reis door Borneo. Het nationale park ligt verscholen in de dichte jungle en de enige manier om er te komen is met het vliegtuig, of per 4×4. Wij kiezen voor vliegen, maar hebben pech. Onze heenvlucht wordt geannuleerd en een dag uitgesteld. Beetje jammer… 

Maar goed, als we een dag later alsnog aankomen bij onze homestay en direct mee kunnen met de tour naar de Lang en Deer Cave, zijn we heel blij dat we gegaan zijn. Deze grotten behoren namelijk bij de grootsten ter wereld. Onze gids Brenda vertelt ons alles over de grotten, de ontdekking ervan in de jaren ‘60 en de enorme vleermuizenkolonie in de grot. 

De exodus iedere dag van zo’n drie miljoen vleermuizen is een waar schouwspel en één van de hoogtepunten van ons verblijf in Mulu. 

De volgende dag bezoeken we de Wind en Clearwater Caves. Deze laatste heeft een gangenstelsel van 250 kilometer lang en ieder jaar worden er nog nieuwe gedeeltes ontdekt. De rivier heeft zich een prachtig pad gebaand door de grot, waar we slechts een fractie van zien. Maar nog steeds is het indrukwekkend; deze grot laat je miljoenen jaren terugkijken in de tijd. Ik vind het verbazingwekkend! 

We hebben nog veel meer leuke dingen meegemaakt in Sarawak. Daarover later meer in een artikel met tips voor jouw bezoek aan dit deel van Maleisisch Borneo! 

2 Comments

  1. Bedankt voor je tips! Wij gaan binnenkort naar Maleisisch Borneo en hebben er erg veel zin in. Ben reuze benieuwd naar de natuur hier en welke wilde dieren we gaan zien 🙂

    • Graag gedaan David! Geniet van jullie tijd in Borneo en ik hoop dat jullie veel mooie dingen gaan zien! Deze week komt er ook nog een artikel over Sabah online, mocht je het leuk vinden…

Laat een reactie achter