“Het eten in Maleisië is maar saai en teleurstellend, alleen maar rijst.” Dat zei een oud-collega ooit tegen me. Jaren en heel wat reizen later, vraag ik me nog steeds af waar hij in vredesnaam heeft gegeten… Alleen al in Kuala Lumpur kun je eindeloos variëren. Zelfs na twee maanden verveel je je hier nog niet. En ik kan het weten, want na twee maanden in Kuala Lumpur had ik echt nog niet alle gerechten, laat staan alle restaurants op mijn wensenlijstje geprobeerd. Dit zijn mijn tips voor fijne restaurants, bruisende night markets en andere eetgelegenheden in Kuala Lumpur.
Wat te eten in Kuala Lumpur? Typisch Maleisische gerechten om te proberen
De Maleisische keuken is een explosie van smaken. Een smeltkroes van Maleisische, Chinese en Indiase invloeden die constant met elkaar versmelten. Er zijn dus ook eindeloos veel gerechten om te proberen, veel meer dan dit korte lijstje doet vermoeden. Maar je moet ergens beginnen, toch?
Nasi lemak: Vraag je je af wat je als ontbijt moet eten in Kuala Lumpur? Dan is Nasi Lemak een populaire keuze. Dit gerecht bestaat uit romige rijst gekookt in kokosmelk. Standaard geserveerd met krokante ansjovis, sambal, ei, komkommer en pinda’s. Steeds vaker wordt het ook op andere tijdstippen gegeten, dan kun je vaak allerlei bijgerechten kiezen, van gegrilde kip of vis tot rendang of zelfs krab.
Laksa: Een kruidige currysoep met dikke noedels en kip of garnalen. Er zijn meerdere varianten van laksa om te proberen. Mijn favoriet? De Assam Laksa met vis en een zuurtje. Heel uitgesproken en tegelijkertijd verfijnd. Echt een gerecht om te proberen.
Char kway teoh: Een favoriet gerecht dat je op alle night markets kunt krijgen en ook in menig stalletje langs de weg. De rijstnoedels worden gewokt met lente-ui, tofu, garnalen, ei en sojasaus. Om het af te maken wordt er aan het eind knapperige taugé toegevoegd. Verrukkelijk in al zijn eenvoud.
Roti canai: Een tweede ontbijtgerecht dat ik iedere dag wel zou willen eten is roti canai. Een op een bakplaat gebakken platbrood, waardoor het een beetje krokant en vlokkerig wordt. Wordt geserveerd met één of meerdere curry’s, waar je het brood in dipt.
Chili pan mee: Een Chinees noedelgerecht met gehakt, een gepocheerd ei, krokante ansjovis en chilivlokken. Deze laatste voeg je naar eigen smaak toe. Vaak wordt het gerecht geserveerd met paddenstoelen, spinazie, taugé of andere groentes. Een heerlijk vullend gerecht!
Durian: Toeristen worden vaak uitgedaagd om de durian te proberen, de beroemde Aziatische stinkvrucht. Je ruikt hem inderdaad al van verre. Voor de Maleisiërs zelf is durian eten een uitje. Ze zijn eeuwig op zoek naar de beste, lekkerste durian. Ze eten ze veel! Ik vond de smaak nog het meest lijken op een mix van stevige vanillevla met advocaat.
Teh tarik: Een drankje wat je niet wilt missen is de teh tarik. Het is de ideale combinatie met een roti canai in de morgen, maar ook op andere momenten van de dag kun je ‘m drinken. De thee met gecondenseerde melk wordt ‘getrokken’ door hem van het ene kannetje over te gieten in het andere kannetje waardoor het een luchtige textuur krijgt.
White coffee: Niet typisch voor Kuala Lumpur, maar wel veel verkrijgbaar is de white coffee. Deze koffie wordt gemaakt van bonen die worden geroosterd in bonen en smaakt super romig. De koffie wordt koud en warm geserveerd met melk en kan al dan niet gezoet worden gedronken. Het beste drink je hem in Ipoh, de stad waar white coffee is uitgevonden.

Tip voor thuis!
Zelf Maleisisch koken? Ik kreeg dit fantastische kookboek cadeau met meer dan 200 recepten van een Maleisische chef. Alleen van de foto’s in het boek ga je al watertanden. 
Waar kan ik traditioneel Maleisisch eten vinden? Ontdek de Kopitiam, Mamak en Nyonya restaurants
Net als wij kennen de Maleisiërs verschillende types restaurants en eethuizen. Hoe een plek wordt genoemd hangt samen met het tijdstip dat ze geopend zijn, hun culturele achtergrond en de gerechten die ze serveren.
Dit zijn de plekken waar je gegarandeerd fantastisch eet:
Kopitiam: Denk aan ontbijt of lunch in een traditioneel koffiehuis. Hier proef je de authentieke Chinees-Maleisische keuken. Van laksa (een kruidige noedelsoep) tot de chicken hor fun (platte rijstnoedels met kip) en de klassieke kaya toast (brood met kokosjam). Een perfecte start van de dag!
Mamak restaurants: Vaak 24/7 open en de plek voor Indiaas-Maleisische gerechten. Hier smul je van versbereide roti canai (een soort platbrood) met heerlijke curry’s. En het mooiste? Meestal super voordelig!
Nasi Kandar restaurants: Nog zo’n parel van de Indiaas-Maleisische keuken. Je kiest hier rijst met een selectie van rijke, zware currysauzen en bijgerechten. Ideaal als je flinke trek hebt gekregen na een avontuurlijke hike.
Nyonya restaurants: Een absolute must als je in Penang of Melaka bent. Deze restaurants serveren gerechten uit de Chinees-Maleisische heritage keuken, die voortkomt uit de Peranakan-cultuur. Bereid je voor op een onvergetelijke ervaring!
En naast deze opties vind je ook overal gespecialiseerde eettentjes. Deze zijn vaak vernoemd naar het gerecht waarin ze uitblinken. Denk aan een plek die alleen de beste Chili Pan Mee serveert, of waar ze beroemd zijn om hun Hokkien Mee, Nasi Lemak of Dimsum. Het is hier puur genieten van één perfect uitgevoerd gerecht.
De pizza, pasta en patat in Maleisië
 
 smaken lang niet zo lekker als thuis
Wat zijn mijn favoriete restaurants en eetgelegenheden in Kuala Lumpur?
Kuala Lumpur barst van de eetgelegenheden, van bruisende straatmarkten tot verborgen restaurantjes die authentieke smaken bieden. Voor liefhebbers van lekker eten zijn er talloze heerlijke ontdekkingen te doen.
Dit artikel bevat uitsluitend tips voor eetgelegenheden waar ze lokaal eten serveren. Waarom? Natuurlijk omdat het Maleisische eten superlekker is. Maar ook omdat ik niet zo gecharmeerd ben van het westerse voedsel in Azië. De pizza, pasta en patat in Maleisië smaken lang niet zo lekker als thuis.
Tip! Om het je zo makkelijk mogelijk te maken heb ik een handige kaart gemaakt in Google Maps. Hier kun je de locaties van onderstaande restaurants vinden.
1. Jalan Raja Muda Musa – food street in Kampung Bahru
Jalan Raja Muda Musa is een populaire food street in Kampung Bahru en het perfecte lokale alternatief voor het drukke toeristische Jalan Alor. De terrassen zitten hier iedere avond vol, er heerst een gezellige sfeer waar en je hebt genoeg keuze uit allerlei soorten restaurants. Check zeker Suraya Thai Seafood Restaurant voor een heerlijke vismaaltijd.
Reistip: Jalan Raja Muda Musa kan ’s avonds ontzettend druk zijn met auto’s en mensen, kom met het OV of laat je ergens anders in de wijk afzetten.

2. Gerai Ketapang Payung – Nasi Lemak in Chow Kit
Ga ontbijten bij Gerai Ketapang Payung voor een fantastische nasi lemak. Hier kun je zowel de authentieke eenvoudige variant van nasi lemak krijgen, maar ook helemaal los gaan met heerlijke bijgerechten. Hier at ik op advies van een vaste klant de krab curry. Maar eigenlijk is alles lekker. De straat oogt nogal smoezelig, maar de keuken is brandschoon. Niet al het personeel spreekt Engels, het is dus echt een lokale ervaring!
3. Super Kitchen Chili Pan Mee – Chili Pan Mee in Chow Kit
Schuin tegenover Gerai Ketapang Payung in dezelfde smoezelige straat vind je Super Kitchen Chili Pan Mee. Vriendelijk personeel werkt zich hier dag in dag uit, uit de naad om de lekkerste Chili Pan Mee te serveren. Hier kun je ook terecht voor een ijskoude white coffee.

4. Restoran Rose – Indonesisch in Chow Kit
Het restaurant met het liefste opaatje van Kuala Lumpur. Elke keer als ik binnenliep, riep hij ah Holland, Amsterdam. Dit restaurant serveert gerechten uit de Indonesische Padang keuken. Het is een buffetrestaurant en hartstikke gezellig. Aanraders zijn de gefrituurde vissen en de jackfruit curry. Ook geschikt voor takeaway.

5. Limapulo – Nyonya aan ‘The Row’ in Chow Kit
Niet heel ver van de vorige twee restaurants, vind je ‘The Row’, een prachtig gerenoveerd deel van Chow Kit met luxe restaurants. Eén van deze restaurants is Limapulo waar ze gerechten uit de Nyonya keuken serveren. Heeft tevens een leuk terras. Het is zowel overdag als ‘s avonds een populaire plek, dus reserveren is een must als je zeker wilt zijn van een plek.

6. Kampung Black & White – Kampung eten aan ‘The Row’ in Chow Kit
Waar eet je het lekkerste eten van Maleisië? Dat is een continu punt van discussie onder Maleisiërs. Waar alle Maleisiërs het eigenlijk wel over eens zijn is dat dat niet in Kuala Lumpur is, maar op het platteland. Kampung Black & White serveert het traditionele eten uit de dorpen op het platteland. Hier proefde ik de vis met gefermenteerde durian (tempoyak) en andere exotische gerechten. Het restaurant ziet er ook nog eens prachtig uit!

7.Padangs on wheels – Indonesisch aan ‘The Row’ in Chow Kit
Een heel fris en modern ogend restaurant dat Padang eten uit Sumatra serveert. Je kiest van een buffet, maar je krijgt de gerechten aan tafel geserveerd. Het personeel spreekt niet allemaal even goed Engels, maar dat mag de pret niet drukken, het eten smaakt namelijk fantastisch!
8. Mollaaga – Indiaas vlakbij Masjid India
Mijn favoriete restaurant in Kuala Lumpur, vlakbij Masjid India. De curries, de biryani, de mango lassi’s… Het eten is om je vingers bij af te likken. En dat doe je gegarandeerd, want je eet hier natuurlijk met de handjes…Tijdens de lunch serveren ze de beroemde banana leaf maaltijden. De curries worden dan uitgeserveerd op een bananenblad.

9. Mansion Tea Stall Al Amna – Mamak vlakbij Masjid India
Is dit nou de beste roti canai die je kunt krijgen in Kuala Lumpur? Nee dat niet, maar het is wel een happening! Dit kleine zaakje zit altijd vol. Je eet aan een lange tafel tussen de andere gasten. Een leuk praatje is gegarandeerd. De roti’s worden in bulk besteld, maar allemaal stuk voor stuk vers gemaakt.

10. ICC Pudu – Food court in Pudu
ICC Pudu is een gigantisch food court. Loop je hier voor het eerst binnen, dan weet je niet wat je meemaakt. Het enorme aanbod aan gerechten, met wel 30 verschillende soorten curry’s, 75 verschillende noedelgerechten en talloze snacks, is nogal overweldigend. Het is de ideale plek om verschillende lokale gerechten te proeven.

11. Restoran Sek Yuen – Chinees in Pudu
Tijdens Chinees Nieuwjaar wist ik hier een tafel te bemachtigen en dat was een geweldige ervaring. Dit restaurant zit doorlopend vol en serveert snel en efficiënt de lekkerste Chinese gerechten. Een echte belevenis. Maak zeker een wandeling naar het toilet en verbaas je over de ijverigheid in de keuken!

12. Thong Kee Plus (TSLAW) – Kopitiam in Imbi (TRX Exchange)
Ik ging meerdere keren ontbijten in de TSLAW vestiging van deze traditionele kopitiam in een modern jasje. Aanraders zijn de kaya puffs en de chicken hor fun. Echte smaakexplosies. Ze serveren ook white coffee!
13. Pingmin weekend market – Night Market in Imbi (TRX Exchange)
In de weekenden is er een hippe boerenmarkt in de Pingmin Hub. De stalletjes hier verkopen gegrilde groenten uit Cameron Highlands, vlees van de boerderij, honing en andere lekkernijen. Het is een markt voor de hip en happening, en heel anders dan de andere night markets, maar ook erg gezellig met live muziek en een openlucht bioscoop. Check hun Instagram account voor openingstijden en meer info.

14. Restoran Citarasa anda mee tarik – Chinees in Chinatown
Dit restaurant serveert mee tarik, oftewel handgetrokken noedels, wat een kunst op zich is. Het rundvlees smelt in de mond en de noedels hebben een fijne textuur. Een topkeuze in Chinatown.
15. Nasi Kandar Stadium – Nasi Kandar in Bukit Bintang
Goed verstopt in Bukit Bintang vind je deze Nasi Kandar zaak. De rijkgevulde curries en sauzen zorgen voor een topmaaltijd. Bijkomend voordeel, je zit hier lekker in de airco.
16. Nadia – Indiaas in Brickfields
In Brickfields (Little India) wil je natuurlijk de banana leaf restaurants proberen en dat is ook zeker een aanrader. Bij Nadia geen traditionele banana leaf, maar lekkere thali’s voor een heel vriendelijk prijsje.

In welk restaurant schuif jij als eerste aan wanneer je in Kuala Lumpur bent? En welk gerecht lijkt je het lekkerst?
 
						
				 
						
			