Het is alweer januari, 2022 is voorbij gevlogen en dus is het weer tijd voor het jaarlijkse overzicht met reisverhalen! Het einde van het jaar is altijd een mooi moment om even terug te blikken op alle avonturen en 2022 is zeker een jaar dat ik nog lang zal koesteren. 

In 2022 kwamen dromen uit! Ik zegde mijn baan op, pakte zo’n 8 kilogram in een backpack, maakte van ons huis een waar huurdersparadijs en vertrok met Mr. Backpackfever naar Azië.

Maar er is nog veel meer gebeurd. Ik begon het reisjaar met een workation in het fantastische Piemonte in Italië en beleefde meerdere kampeeravonturen in Nederland. Ook maakte ik een stedentrip in eigen land en ontdekte het historische Alkmaar. 

Dit is mijn 2022 in 9 reisverhalen…

1. Workation in Piemonte Italië

Vertrekken naar een mooie locatie, daar gewoon je werk doen en aan het einde van de dag de omgeving verkennen. In januari vertrok ik naar Piemonte Italië om precies dit te doen. Een week lang werken met het mooiste uitzicht van de wereld en aan het eind van de dag de leuke dorpjes in de omgeving verkennen, lekker eten en de lokale wijntjes proeven. 

Ik verbleef in Casa Faretto, de prachtige villa van mijn baas en ook wel ons kantoor weg van kantoor genoemd. Het was niet alleen fijn om er na de zoveelste lockdown weer even tussenuit te zijn, maar het gaf ook heel veel energie en inspiratie. Ik kan iedereen een workation aanraden. 

Casa Faretto ligt bovenop een heuvel in Costigliole d’Asti. Je hebt er geweldig uitzicht over de wijnvelden en bij helder weer zie je de Alpen liggen. De omgeving telt talloze fraaie dorpjes en het is heerlijk wandelen tussen de wijngaarden. Je leest er meer over in mijn minigids voor de Langhe Roero Monferrato

2. Een nachtje in de cel in Alkmaar

In April gingen we voor een stedentrip naar Alkmaar. We verbleven hier op een wel heel bijzondere locatie; de voormalige gevangenis Schutterswei. Tegenwoordig beter bekend als The Fallon hotel. Je slaapt hier in het voormalige cellencomplex van de gevangenis, achter zware metalen deuren, maar wel met de luxe van een hotelkamer. Ik vond het erg leuk gedaan. Het is een aanrader om mee te gaan met de tours die georganiseerd worden. Een voormalig gevangenisbewaarder, leidt je rond door het complex en legt je uit hoe het gevangenis bestaan er uit zag. 

Alkmaar zelf vond ik ook een leuke stad. We liepen een ronde door de oude binnenstad en bezochten onder andere de Sint Laurenskerk, het Stedelijk Museum en natuurlijk de Waag waar iedere vrijdag de traditionele kaasmarkt wordt gehouden. 

Je leest meer over mijn bezoek aan Alkmaar in: De leukste bezienswaardigheden in Alkmaar.

3. Kamperen in de kersenboomgaard

Weet je nog? Met Pasen was het echt fantastisch weer. Wij trokken de tent uit de opslag en trokken naar Kesteren in de Betuwe. We vonden een heel fijne plek op natuurkampeerterrein Den Ouden Dam waar we sliepen onder de kersenbloesem. Het is een intieme camping waarbij je snel contact hebt met andere gasten. En bijkomend voordeel je mag een kampvuurtje stoken. 

Wij wandelden door de omgeving van Kesteren en aan de andere kant van de Rijn op de Grebbeberg en in natuurgebied de Blauwe Kamer. De natuur werd iedere dag groener en fleuriger. Een beter moment om deze omgeving te verkennen hadden we ons niet kunnen wensen. Je leest er meer over in: Een weekend kamperen in de onberispelijke Betuwe

4. Met de tent naar Montferland

In Nederland zijn maar een paar heuvelachtige gebieden en deze zomer ontdekte ik een nieuwe regio: Montferland! 

Vlakbij Doetinchem en op de grens met Duitsland ligt onder meer de Hulzenberg. Een leuk gebied voor liefhebbers van wandelen, fietsen en mountainbiken. Wij wandelden zo’n 12 kilometer over slingerende bospaadjes, kwamen langs een kabbelend ‘bergbeekje’ en zagen goudgele graanvelden. Ik waande me zelfs even in Frankrijk!

Iets verder nog naar het oosten ligt achter Doetinchem natuurkampeerterrein de Distelheide. De plekken zijn ruim en omringd door groen. Vanaf de camping loop je zo de bossen in richting Kasteel de Slangenburg en de Willibrordsabdij. Een hartstikke leuke en gevarieerde regio in eigen land om lekker buiten te zijn. 

5. Thuiskomen op de Veluwe

Ons laatste kampeertripje dit jaar in Nederland bracht ons naar de Veluwe. Hemelsbreed nog geen 10 kilometer van de plek waar ik geboren ben en opgegroeid. We gingen namelijk naar Harskamp. Ook wel eens leuk als je ergens de weg al kent. 

In Harskamp vind je natuurkampeerterrein de Harskamperdennen en als je wilt kamperen in het bos, dan moet je hier zijn. Toen wij er waren, was het middenin de zomervakantie, maar nog steeds hadden wij een rustig en privéplekje onder de bomen. 

Vanaf de camping loop je zo naar het Kootwijkerzand, Radio Kootwijk en over de heide. Ik voelde me helemaal thuis hier op de zandvlakte en onder de dennenbomen. 

6. Zee, strand en rijstvelden op Lombok 

Na een kort verblijf in Kuala Lumpur begon onze wereldreis in september echt op Lombok. Eerst namen we twee weken vakantie. Ik had tot een paar dagen voor vertrek gewoon doorgewerkt en ook alle voorbereidingen voor zo’n lange reis hakken er behoorlijk in, dus kozen we een luxe hotel in Kuta: Rascals. Dit had niet beter kunnen uitpakken. Mocht je ooit naar Lombok gaan, dan moet dit hotel op je lijstje. Wil je weten waarom? Check dan Een jaar op reis #2 | Vakantie vibes op Lombok

We huurden een scooter en reden de hele zuidkust van Lombok af op zoek naar mooie stranden, authentieke dorpjes en hoge uitkijkpunten. We kampeerden op het strand en leerden surfen. Later trokken we de binnenlanden in en ontdekten we het groene Tetebatu

Eén van de hoogtepunten dit jaar was wel de beklimming van de Sangkareang, ondanks de bewolking op de top. De tweedaagse hike was een enorme uitputtingsslag, maar ik had het niet willen missen. Kijk zelf maar naar de uitzichten die we wel hadden tijdens de wandeling. 

7. Avontuurlijk Flores en Komodo 

Na Lombok reisden we met de bus en veerboot verder naar het oosten. Onze bestemming? Het groene en ongerepte Flores. We starten ons avontuur hier in Labuan Bajo, het Monaco van Indonesië. Van zichzelf niet de meest interessante plaats, maar het is de uitvalsbasis van één van de allermooiste trips die je kunt maken in Indonesië. Een tour door Komodo National Park. Wij brachten drie dagen en twee nachten door op de boot en snorkelden op de meest waanzinnig mooie plekken. We zagen schildpadden, mantaroggen en heel veel schitterend koraal. 

Daarna reisden we van west naar oost over de Transflores Highway en ontdekten traditionele dorpjes, watervallen en hotsprings. De mooie Kelimutu Kratermeren staan op mijn netvlies gebrand. 

Onze reis door Flores sloten we 30 kilometer ten oosten van Maumere af bij Ankermi met een aantal schitterende duiken. Het koraal was hier dan wel minder mooi dan bij de Komodo eilanden, maar we zagen oktopussen, schildpadden, zeepaardjes, haaien en heel veel ander bijzonder onderwaterleven. 

8. Een maand Penang

We willen tijdens ons reisjaar graag ervaren hoe het is om langer op één plek te verbijven buiten Nederland. Na meerdere goede verhalen te hebben gehoord over Penang, kozen we ervoor om hier een maand te verblijven. Via AirBnB huurden we het appartement van Danny en Michelle in Tanjung Tokong aan de noordkant van het eiland. Het leverde ons niet een heel fijn thuis op, maar ook nieuwe vrienden die ons met alle liefde en plezier mee namen naar de hoogtepunten van Penang. 

We ontdekten zowel het bruisende en historische Georgetown als de fraaie jungle op Penang. Vooral rondom Penang Hill bleek het heerlijk wandelen. Maar het hoogtepunt was toch wel het eten. Wij zijn het helemaal eens met de reisgidsen, journalisten en bloggers die Penang hebben uitgeroepen tot food capital van Azië. Ik keek iedere dag weer uit naar de volgende maaltijd. 

Wil je weten hoe we onze tijd op Penang hebben ervaren? Lees dan: Een jaar op reis #6: Een maand in Penang.

9. Roadtrip dwars door Maleisië 

Na Penang waren we nog niet klaar met Maleisië. We wilden heel graag meer zien van dit land en nog veel meer lekkere gerechten proeven. Dus huurden we een auto en reden 1.500 kilometer over het schiereiland. We begonnen en eindigden in het geweldige Ipoh. Een stad met een oud centrum en in de omgeving vele grottempels. Daarna reden we door naar de jungle. 

We boekten een vierdaagse tour bij het Belum Eco Resort en ontdekten het regenwoud van Temenggor met haar grote stuwmeer. Een hele mooie uitvalsbasis om de jungle in te gaan. Daarna boekten we nog een paar nachten in het bekende Taman Negara. We waren nog net op tijd voor het regenseizoen om hier een paar leuke activiteiten mee te pakken. Via het bruisende Melaka, reden we door naar de koele hooglanden: Genting Highlands en Cameron Highlands. 

De hoogtepunten van deze roadtrip verzamelde ik in deze update: Een jaar op reis #7: Roadtrip dwars door Maleisië

En wat gaat 2023 mij brengen? 

Onze tijd in Maleisië zit er bijna op, maar ons reisjaar nog lang niet. Voordat we Maleisië gaan verlaten, doen we hier nog één stop. Op het tropische Langkawi. Vanaf daar reizen we door naar Thailand. Een land dat niet heel hoog op ons verlanglijstje stond, maar waar we toch heel veel goede verhalen over horen van andere reizigers. Dus we gaan het proberen. We hebben nog niet echt een plan. Eerst maar eens kijken of het bevalt, maar als je tips hebt, dan zijn ze welkom! 

Ook Vietnam staat nog hoog op ons verlanglijstje in Zuidoost Azië. Over Sumatra wat altijd heel hoog op ons lijstje heeft gestaan, hebben we nu twijfels. We vinden Maleisië zo’n fijn land dat we eerder Borneo overwegen. En verder? 

We zien het wel, het niet al te ver of zelfs helemaal niet vooruit plannen bevalt ons tot nu toe prima. Dus dat houden we nog even vol. Wel willen we graag nog een keer ergens een maand doorbrengen. We zijn nog op zoek naar een geschikte locatie (nee, niet op Bali). Als je nog tips hebt, dan hoor ik het graag!

Ik wens alle vrienden, volgers en lezers van Backpackfever een mooi, gezellig en avontuurlijk 2023! Dat het maar een mooi reisjaar mag worden!

Laat een reactie achter