Zat ik een maand geleden nog op een zonnig terras in Puglia om de eerste reisupdate van mijn reis door Zuidoost Europa te schrijven. Nu zit ik binnen in een gezellig appartement in Vlorë, Albanië, terwijl de regen tegen de ramen tikt. Een reis door Zuidoost Europa tijdens de wintermaanden brengt niet alleen zonneschijn met zich mee. Al zat ik er tot vorige week nog best zonnig bij. 

In de tweede reisupdate neem ik jullie mee naar de hoogtepunten van mijn laatste weken in Puglia en mijn eerste kennismaking met Albanië, die zeker smaakt naar meer!

Antwoorden op de belangrijkste reisvragen

Waar heb je het lekkerste gegeten? 

In Puglia heb ik nog twee weken lang genoten van de uitgebreide Italiaanse keuken. Gerechten kregen steeds meer een herfstig tintje met ingrediënten als pompoen en kool. De Albanese keuken is niet te vergelijken met de Italiaanse, al zijn er wel veel Italiaanse (stijl) restaurants in Albanië. Albanië blinkt vooral uit in stoofpotten en langzaam gegaarde gerechten. En in toetjes! 

Hier een kort overzicht van de restaurant toppers van afgelopen maand: 

  1. Osteria Piatti Chiari, Cisternino, Italië (echt een aanrader!)
  2. Più Sud, Matera, Italië
  3. Sofra e Lakrorit, Vlorë, Albanië

Welke lokale specialiteiten heb je geprobeerd en was het lekker? 

De vorige reis update heb ik al een mooi lijstje met Italiaanse regionale specialiteiten gedeeld. Deze keer heb ik een lijstje gemaakt met Albanese specialiteiten. En deze lijst kan nog veel langer, want ik heb nog lang niet alles geprobeerd. 

Het is overigens heel gebruikelijk om in een traditioneel Albanees restaurant het toetje cadeau te krijgen. Dit zijn vaak de lekkerste gebakjes. Helaas kan ik een deel van alle lekkere toetjes in Albanië niet proberen vanwege mijn notenallergie. Maar Mr. Backpackfever is er gek op en de toetjes die ik wel kan eten… Om je vingers bij af te likken! 

  • Byrek: een broodje van filodeeg gevuld met kaas, spinazie of vlees. Lekker hartig en knapperig. Je kunt byrek de hele dag kakelvers krijgen! 
  • Raki: de nationale likeur. Soms krijg ik een glaasje aangeboden na de maaltijd, maar ook bij onze homestay in Përmet dronk ik een glaasje met de gastheer. Sterk spul!
  • Kaas: een veelgebruikt ingrediënt. In Albanië vind je veel kaas. Van de kruimelige schapenkaas die wij als feta kennen tot zachtere, meer ricotta-achtige soorten. En ook gewoon goudgele kaas van de koe kennen ze. Je eet ze zo, met brood, als dip, of bij salades. 
  • Honing: de honing in Albanië is dik en niet overdreven zoet. Honing is ook wat de vele toetjes hier zo lekker maakt. 
  • Petulla: dit ontbijtgerecht kregen we bijna dagelijks bij onze homestay in Përmet. Een gefrituurd broodje gevuld met kaas. Ik at het met huisgemaakte honing en vijgenjam. 
  • Baklava: de zoete lekkernij uit het midden oosten is ook in Albanië geliefd. Hier is de baklava volgens Mr. Backpackfever minder zoet. 
  • Shendetlie: een cake met honing en walnoten, gedrenkt in siroop. Een van de meest voorkomende toetjes. 

Wat is de beste pizza tot nu toe? 

Waar ik hoge verwachtingen had van de Napolitaanse pizza, viel dat een beetje tegen en bleek die stijl niet helemaal mijn smaak. Maar toch wist een pizza in Italië mij nog te verrassen. Tijdens mijn bezoek aan Matera, schoof ik aan voor een late lunch bij Più Sud. Een heel mooi restaurant in een gerestaureerde grot. En de pizza hier was een van de lekkerste die ik ooit had gegeten. Met de bekende zoete san marzano tomaten en uitstekende buffelmozzarella. Smaakvol en knapperig! 

Olijven, olijven en nog eens olijven! 

In november stond in Puglia de olijvenoogst op het programma. Ik bezocht een eeuwenoude olijfboerderij en meerdere boomgaarden vol met duizenden jaren oude olijfbomen. 

Bij Extravergine Savoie was de olijfolieproductie in volle gang. Mijn bezoek begon met een rondleiding door de olijfboomgaard en de oude ondergrondse olijfoliemolen. Maar het hoogtepunt was toch wel het hedendaagse productieproces van dichtbij te zien. Van het sorteren van de olijven tot de transformatie in vloeibaar goud, alles gebeurt tegenwoordig machinaal en mega efficiënt. Heel erg leuk om een keer mee te maken.

Het bezoek aan Extravergine Savoie sloot ik af met een olijfolieproeverij. Alle gasten kregen vier soorten olijfolie voorgeschoteld om te proeven. Uiteraard voorzien van de nodige tekst en uitleg om dat goed aan te pakken. Natuurlijk ging er een fles net geperste olijfolie mee naar huis! 

“The shame of Italy”, een bezoek aan Matera

Net buiten Puglia, in de provincie Basilicata, ligt Matera. Vandaag de dag een schitterend oud stadje, maar tot in de jaren ‘50 van de vorige eeuw was het leven hier niet zo sprookjesachtig. Integendeel. De mensen woonden in vochtige, donkere grotten. Vandaar de bijnaam “The Shame of Italy”. Mensen in Matera leefden onder erbarmelijke omstandigheden, met grote gezinnen, hun vee en zonder toegang tot drinkwater of elektriciteit in deze grotten. Totdat voor de Italiaanse regering de maat vol was en zij de inwoners van Matera dwongen te verhuizen naar appartementen buiten de sassi, de wijken in een diepe kloof waar de grotwoningen zich bevonden.

Vandaag de dag vinden we het uitzicht vanuit de sassi op de kloof spectaculair. De grotwoningen worden gerenoveerd en omgebouwd tot woonhuis, restaurant of accommodatie voor toeristen. Een deel van de sassi blijft echter nog steeds afgesloten voor de buitenwereld.

Ga je naar Matera? Maak dan zeker de wandeling door de kloof naar de overkant, vanaf waar je het beste uitzicht hebt op de sassi. Ook aan deze kant zijn nog wat grotten te vinden, waaronder twee grotkerkjes die niet toegankelijk zijn voor publiek, maar wel van buitenaf door tralies bekeken kunnen worden. 

Gastvrijheid en bergen in Përmet, Albanië

Na vier weken in Puglia was het tijd om Italië te verlaten en door te reizen naar Albanië. Een land waar ik veel wisselende ervaringen over heb gehoord. Vanuit Brindisi neem ik de nachtboot naar Vlorë. Om kwart over 8 in de vroege ochtend ben ik de douane door en rijd ik Albanië binnen. Leuk!

De zon schijnt en als ik om half 9 op een terras aanschuif voor koffie en een ontbijt is het al lekker warm. Een uitstekende start. Als ik daarna ook Albanese Leks heb gepind en een lokale simkaart heb geregeld is het tijd om door te rijden naar het zuiden. 

Samen met Mr. Backpackfever heb ik besloten dat we wel wat berglucht kunnen gebruiken en de weersverwachting voor de eerste dagen in Albanië is uitstekend. Dus op naar Përmet. Dat bleek echt een perfecte zet!

Ik word gastvrij ontvangen door mijnheer Kastrioti bij de homestay. We hebben een appartement bij een Albanese familie thuis. Echt een aanrader! Iedere dag worden we verwend met een uitgebreid ontbijt met onder andere huisgemaakte jam, yoghurt en honing. Ook de olijven en het fruit komen uit de eigen boomgaard. Mijnheer Kastrioti stuurt me iedere dag op pad met handige tips. De mensen hier zijn ontzettend gastvrij en behulpzaam.

Ik maak mooie wandelingen naar de Sopotit waterval en bovenlangs de Langarica Canyon. De uitzichten zijn spectaculair. De blauwe luchten en warme herfstkleuren maken de omgeving nog mooier. Na het vlakke Puglia is het heerlijk om in de bergen te zijn. En dit mooie najaarsweer voelt echt als een cadeautje.

Binnenkort volgt er nog een veel uitgebreider artikel over Përmet op Backpackfever.nl.

En nu… een maand in Vlorë

Na Përmet ben ik teruggekeerd naar Vlorë, waar ik verblijf in een heel gezellig appartement in een bruisende woonwijk. Veel leuke koffiebarretjes, winkeltjes en restaurantjes. Allemaal op kruipafstand. Een goede plek om het dagelijkse leven in Albanië te ontdekken. Dus daarover de volgende keer meer!

Over de links in dit artikel
Transparantie en authenticiteit zijn heel belangrijk voor mij en voor Backpackfever. Daarom wil ik je graag laten weten dat ik in dit artikel gebruikmaak van affiliate links. Als je via zo’n link iets aanschaft, ontvang ik een kleine commissie. Jij betaalt hier niets extra voor. Deze samenwerkingen en links hebben geen invloed op mijn eerlijke mening en de tips die ik met je deel. Mijn doel is en blijft om jou te inspireren en te voorzien van de beste en meest oprechte reisadviezen, en ik raad dan ook alleen producten of diensten aan die ik zelf ook gebruik en waar ik volledig achter sta.

Laat een reactie achter